Wat is een BAHA en hoe werkt het?

Hoewel Dutch Tech Blog meestal niet voor persoonlijke dingen wordt gebruikt in tegenstelling tot HINL, besloot ik deze keer toch een artikel te schrijven dat een combinatie is van iets persoonlijks én iets dat met technologie te maken heeft. Ik ga verder niet op de details in, maar vertel gelijk over het hoofdonderwerp: de BAHA.

BAHA is een afkorting voor Bone-Anchored Hearing Aid, wat in het Nederlands botverankerd hoortoestel betekent. De naam verklapt al dat het verankerd zit in het bot. Maar wat kun je ermee? Nou, da’s simpel te beantwoorden: je kunt er beter mee horen. De BAHA is echt bedoeld voor mensen die geen normaal hoortoestel kunnen dragen, door bijvoorbeeld een loopoor of een misvormd oor.

Simpel uitgelegd vermijdt een BAHA de oren zelf. Het laat geluid via een schroefje direct door het middenoor naar het binnenoor leidt. Dit schroefje zit meestal meer naar achteren dan vlak langs het oor, onder andere om te voorkomen dat de BAHA zou kunnen gaan fluiten door bijvoorbeeld een bril. Het schroefje wordt overigens een abutment (opbouw) genoemd.
In de schematische afbeelding hieronder zie je duidelijk aangegeven hoe een BAHA en het abutment geplaatst wordt. Daarnaast is er ook een implantaat, wat een ander woord is voor ‘schroef’. Let trouwens op dat ik het woord BAHA gebruikt, terwijl het eigenlijk een geluidprocessor is.

BAHA’s (de geluidsprocessors dus) zijn tegenwoordig steeds kleiner aan het worden. Zo heb je een model van 30 × 21 × 12 mm. Er zijn accessoires beschikbaar die het gebruik makkelijker maken. De audio-adapter bijvoorbeeld, geeft je de mogelijkheid om je externe apparaten aan te sluiten – zoals je iPhone, iPad of iPod – en muziek te luisteren. Ook is er een afdekkapje voor het abutment, want handig kan zijn bij het slapen. Tot slot is er een snoertje dat voorkomt dat de BAHA valt bij het sporten of andere ruwe activiteiten waarbij je veel beweegt.
Wanneer ik zelf geopereerd word voor een implantaat en abutment, weet ik helaas nog niet. Ik krijg dat twee weken voor de operatie te horen. Momenteel sta ik op een wachtlijst. Volgens mijn vaste KNO-arts is die lang niet zo vol als je zou denken. Het kan dus best zijn dat we binnenkort al een brief ontvangen. Het fijne is dat de KNO-arts zelf de operatie uit zal voeren, aangezien ik ‘m al vanaf jongs af aan ken. Een zeer betrouwbare man.
Meer weten, contacteer me.

UPDATE 2-2-2013: vandaag een brief ontvangen waarin een datum staat vastgesteld; de operatie voor de BAHA is op 28 februari. De tijd laten ze 1 á 2 weken ervoor nog weten.

4 REACTIES

 1. Hij is in principe iets groter, maar dat geldt alleen voor de dikte (waarschijnlijk) en de breedte. Maar mijn huidige toestellen zijn wat 'langer'. En er zit ook nog eens een oorstukje aan. Denk dat het niet veel scheelt, hoor. 🙂

  Maar de BAHA komt uiteindelijk achter m'n haren te zitten, dus je ziet hem niet. In de eerste paar weken na de operatie zie je nog wel het abutment (de titanium schroef; althans, het verband eromheen), omdat m'n haren daar weggeschoren worden. Er wordt een lapje huid van 2 bij 2 cm weggehaald, wat je óók zult zien.

  • Aha, dank je. Dan moet je na je oporatie maar iets minder vaak naar de kapper 🙂
   Lekker je haren laten groeien.
   Ach, je zult zien dat het vast snel geneest. 🙂
   Succes met de operatie.

 2. In principe is het ook geen probleem, aangezien ik de afgelopen tijd ook al niet meer naar de kapper ben geweest. Ga binnenkort nog wel, maar niet om alles te laten knippen ofzo. Laat het meestal gewoon zodanig korter knippen dat de haren niet voor m'n ogen gaan zitten enzo. 😛

  In ieder geval bedankt. 🙂

  Tom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in