Aan de slag met Windows 8

 
 
Deze handleiding vertelt over de basis van Windows 8 en probeert je er op een zo goed mogelijke manier er doorheen te laten komen, zodat je ook echt alles leert te kennen. Nog nooit eerder met Windows gewerkt? Geen punt, daar helpt deze handleiding ook bij!

Inhoud

 1. Wat is Windows 8?
 2. Het Startscherm
 3. De Charms-balk
 4. Het bureaublad
 5. Office 2013 en Office 365
 6. Windows Store
 7. Sneltoetsen
 
1. Wat is Windows 8?
Microsoft bracht in oktober haar nieuwste versie van Windows uit, Windows 8. Het is de opvolger van Windows 7. Hoewel de nieuwe versie niet door iedereen even goed ontvangen is, kan het met recht een fantastisch nieuw besturingssysteem worden genoemd. Microsoft heeft het uiterlijk flink onder de schop genomen, maar toch gezorgd dat de meeste onderdelen van Windows 7 blijven bestaan. Met een nieuw uiterlijk natuurlijk.
2. Het Startscherm
Windows 8 maakt gebruik van een startscherm. In oudere versies werd altijd gebruik gemaakt van een startmenu linksonder. Deze is nu vervangen door het startscherm. Hieronder een schema van enkele belangrijke onderdelen.
 1. Tegel – dit zijn de snelkoppelingen (applicaties) van het startscherm, zoals je ze kent van het bureaublad. Maar dan groter en met meer informatie (zie: 3 en 4).
 2. Account – dit is het account dat gebruikt wordt voor Windows 8 bij jou. In het voorbeeld gaat het om een Microsoft Account, maar dit is geen vereiste om Windows 8 te kunnen gebruiken.
 3. Aantal meldingen – het getal dat hier staat laat zien hoeveel meldingen er zijn. In dit geval, bij de applicatie ‘Store’ (de Windows Store), zijn er 2 updates beschikbaar voor enkele applicaties.
 4. Live-informatie – dit geeft informatie weer over een specifieke app en zijn bedoeling; in het voorbeeld gaat het om een Weer-app met informatie over het weer. In de afbeeldingen zijn nog twee andere tegels (apps) waarbij gebruik wordt gemaakt hiervan. De live-informatie kan worden uitgeschakeld door rechts te klikken op de tegel en op ‘Live-tegel uitschakelen’ te klikken.
 5. Desktop – hiermee ga je direct naar het bureaublad.
3. De Charms-balk
Één van de belangrijkste vernieuwingen naast het startscherm is de Charms-balk. Dit is dé manier om binnen bepaalde applicaties of je computer te zoeken, instellingen te wijzigen én om je computer af te sluiten.

 1. Klok, dag en maand
 2. Zoeken – hiermee kun je, in dit geval, zoeken door je hele computer. Veel applicaties ondersteunen het zoeken binnen de app zelf. Dus als je wilt zoeken naar computerbestanden, ga dan eerst naar het startmenu of het bureaublad.
 3. Delen – veel applicaties bieden de mogelijkheid om content te delen. Bijvoorbeeld een interessant nieuwsitem. Met de ‘Delen’-knop kun je die dan, mits de app het ondersteunt, gemakkelijk naar anderen delen.
 4. Start – met deze knop kun je met één klik naar het startscherm gaan. Op het eerste gezicht klinkt het nutteloos, omdat je zelf een startknop op je toetsenbord hebt zitten. Maar de knop zit er eigenlijk voor mensen die een tablet gebruiken.
 5. Apparaten – via deze knop is het mogelijk om al je geautoriseerde apparaten te beheren. Denk hierbij aan printers, USB-sticks, je iPhone enzovoorts.
 6. Instellingen – en deze knop maakt het mogelijk om al je instellingen te beheren. Ook krijg je hiermee toegang tot de knoppen om je pc af te sluiten, op de slaapstand te zetten of opnieuw op te starten. Dit is echter ook met een toetscombinatie mogelijk. Hiernaast zie je hoe het menu Instellingen eruit ziet.
De Charms-balk open je simpelweg door met je muis naar de linkerboven- of onderhoek van je scherm te gaan. De balk wordt dan transparant weergegeven. Sleep dan met je muis verticaal richting het midden en de Charms-balk wordt geopend. Meer hoef je niet te doen.
4. Het bureaublad
Uiteraard beschikt Windows 8 over het vertrouwde bureaublad, die tot nu toe in iedere Windows-versie heeft gezeten. En zo hoort het ook. Voor wie nog nooit met Windows heeft gewerkt, is het natuurlijk wel handig om te weten hoe het eruit ziet. Vandaar de afbeelding hieronder.
 1. Snelkoppeling – met een snelkoppeling kun je geïnstalleerde software openen. In het voorbeeld zie je meerdere snelkoppelingen. Prullenbak is er eentje die je op iedere computer kunt vinden, ook op Mac’s. Je kunt volledig zelf bepalen welke programma’s allemaal op het bureaublad moeten komen. Sommigen kiezen ervoor er helemaal geen op te zetten, dat kan ook. Een programma op je bureaublad als snelkoppeling toevoegen doe je als volgt: zoek naar het programma die je wilt toevoegen en klik er met je rechtermuisknop op. Klik dan op ‘Kopiëren naar’ en dan op ‘Bureaublad (snelkoppeling maken)’. Als je via de Charms-balk zoekt, klik dan eerst rechts op het programma en dan op ‘Bestandslocatie openen’. De map met het programma wordt dan via Windows Verkenner op het bureaublad geopend, zodat je vanaf daar deze aan het bureaublad kunt toevoegen.
 2. Aan taakbalk vastgemaakte programma’s – dit is vrijwel identiek aan een snelkoppeling, alleen staat deze dan op de taakbalk (zie: 4). Het voordeel is dat als je bijvoorbeeld bezig bent in een programma, maar je wilt even het internet gebruiken om iets op te zoeken, je dan via de taakbalk een programma kunt openen. Hier geldt ook dat je zelf kunt bepalen welke programma’s er moeten staan, alleen is het aantal een stuk beperkter. Je ‘pint’ een programma vast aan de taakbalk door rechts op een programma te klikken en dan op ‘Dit programma vastmaken aan de taakbalk’ of op ‘Aan taakbalk vastmaken’ als je het vanaf het startscherm wil instellen.
 3. Geopende programma’s – programma’s die momenteel geopend zijn krijgen een lichter achtergrondkleurtje en een dun randje om de snelkoppeling. Als je er met je muis op gaat staan, krijg je een ‘preview’ van hoe het programma eruit ziet, middels een kader met daarin een live beeld ervan. Programma’s kunnen ook gesloten worden via dat kader. Wanneer je er overigens op gaat staan, wordt het programma als het ware geopend, zonder dat je er echt in zit. Wil je het gebruiken, klik dan.
 4. De taakbalk – hier staan al je geopende en vastgepinde programma’s op. Ook andere noodzakelijke informatie is hier zichtbaar (zie: 6, 7 en 8).
 5. Windows Verkenner – dit ‘programma’ geeft je toegang tot ál je bestanden en programma’s. Je kunt je computer hiermee volledig doorzoeken.
 6. Tijd en datum
 7. Volume – klik erop om de volumeregelaar te openen, zodat je het geluid harder of zachter kunt zetten. Klik op ‘Speakers dempen’ om het geluid in één keer uit te schakelen. Klik er nogmaals op om dit ongedaan te maken.
 8. Batterij-/accustatus – geeft live de batterij-/accustatus weer.
Wil je vanaf het bureaublad weer terug naar het startscherm? Dan kun je de Charms-balk gebruiken of linksonderin het scherm klikken.
5. Office 2013 en 365
Microsoft bracht begin februari ook een vernieuwde versie van het Office-pakket uit. Het uiterlijk doet nu meer denken aan dat van Windows 8 en biedt integratie met clouddienst SkyDrive. Ook werkt het naadloos samen met Office 365, een cloudgebaseerde versie van Office. Hiervoor moet gebruikt worden gemaakt van een abonnement. Standaard krijg je dan gratis Office 2013. Omdat het niet relevant is voor deze handleiding, wordt in dit deel alleen uitgelegd hoe je aan het nieuwe software-pakket kunt komen.
Office 2013 komt met:
 • Word
 • Excel
 • PowerPoint
 • OneNote
 • Outlook (alleen Office voor Thuisgebruik en Zelfstandigen en Professional)
 • Access (alleen Office Professional)
 • Publisher (alleen Office Professional)
 • InfoPath (alleen Office Professional)
 • Visio (alleen los)
 
Kopen:
Office 2013 voor Thuisgebruik en Studenten (€139)
Office 2013 voor Thuisgebruik en Zelfstandigen (€269)
Office 2013 Professional (€539)
Voor alle pakketten geldt een maximum van één pc.
Office 365:
Office 365 voor Thuisgebruik Premium (€99 per jaar; tot 5 pc’s)
6. Windows Store
Één van de dingen die Windows 8 speciaal maakt, is de Windows Store. Deze biedt de gebruiker de mogelijkheid om applicaties te downloaden of aan te schaffen. Hoewel er nog niet heel veel apps beschikbaar zijn, wordt de applicatiewinkel duidelijk groter. Steeds meer ontwikkelaars zijn bezig met het maken van apps voor Windows 8.
 1. Categorie
 2. Applicatie
 3. Naam van applicatie
 4. Prijs van applicatie
 5. Waardering van applicatie
 6. Categorie (uitgebreid; door erop te klikken, krijg je toegang tot alles binnen die categorie)
 7. Aantal updates beschikbaar (klik erop voor menu met alle apps die een update beschikbaar hebben)
7. Sneltoetsen
Doordat Windows 8 soms nogal omslachtig is voor veel mensen, kan het handig zijn om de sneltoetsen uit je hoofd te leren. Hieronder zie je ze.
+ start met typen | Doorzoek je pc
Ctrl. + plus (+) of Ctrl. + min (-) | In- of uitzoomen
Ctrl. + bladerwieltje | In- of uitzoomen
+ C | Open Charms-balk
+ C | Open de opdrachten voor de app
+ F | Open ‘Zoeken’ in de Charms-balk
+ H | Open ‘Delen’ in de Charms-balk
+ I | Open ‘Instellingen’ in de Charms-balk
+ J | Schakel tussen de hoofd-app en de vastgemaakte app
+ K | Open ‘Apparaten’ in de Charms-balk
+ O | Vergrendel de schermstand (staand of liggend)
+ Q | Open ‘Zoeken’ in de Charms-balk om te zoeken naar apps
+ W | Open ‘Zoeken’ in de Charms-balk om te zoeken naar instellingen
+ Z | Toon opdrachten die in app beschikbaar zijn
+ spatiebalk | Verander invoertaal en toetsenbordindeling
+ Ctrl. + spatiebalk | Verander naar eerder geselecteerde invoer
+ Tab | Blader door openstaande apps (behalve bureaubladapps)
+ Ctrl. + Tab | Blader door openstaande apps (behalve bureaubladapps) en zet ze vast tijdens het bladeren
+ Shift + Tab | Blader door openstaande apps (behalve bureaubladapps) in omgekeerde volgorde
+ PgUp | Verplaats het Startscherm en de apps naar het beeldscherm links (Apps op het bureaublad veranderen niet van beeldscherm)
+ PgDown | Verplaats het Startscherm en de apps naar het rechterbeeldscherm (apps op het bureaublad kunnen niet van beeldscherm veranderen)
+ Shift + punt (.) | Zet een app links vast
+ punt (.) | Zet een app rechts vast
Een lange lijst aan sneltoetsen, hé? Je hoeft ze echt niet allemaal te kennen. Het is echter wel slim als je de basis kent. Probeer ze sowieso allemaal een keer uit, zodat je weet welke waar precies voor dient. Het kan namelijk zijn dat sommige dingen niet duidelijk uitgelegd zijn. Het zelf proberen kan dan enorm helpen.
Tot zover de handleiding om aan de slag te gaan met Windows 8. Als je meer wilt weten, contacteer me dan. Ik probeer je zo goed mogelijk te helpen met je vraag.

23 REACTIES

 1. weet iemand hoe ik mijn Hotmail op windows 8 kan beheren. Ik heb een te groot bestand in mijn uitgaande box staan en die krijg ik niet meer weg.

 2. Je hebt de standaard Mail-app, maar ook Outlook 2013. Dat laatste kan ik aanraden, omdat je daar veel meer mogelijkheden bij hebt. Echter krijg je het programma pas als je Office 2013 hebt. Dan is er nog Windows Live Mail, die je wel gewoon gratis kunt downloaden.

  En laten we Outlook.com (webmail dus) niet vergeten. Die gebruik ik zelf altijd voor het beheren van mijn mail, omdat een computer overuren draait als je veel programma's tegelijk open hebt staan. Terwijl je net zo goed een browser kunt gebruiken met dit soort dingen. 😉

  • Als je naar de bureaubladmodus gaat (tegel hiervoor bevindt zich standaard linksonderin het beginscherm) klik je linksonder op Verkenner, ook wel te herkennen aan het mapicoontje. Zoeken naar Verkenner via het startmenu is overigens ook mogelijk. Hierna klik je op de gewenste bestemming (Afbeeldingen, Documenten enz.).

   Hopelijk heb ik je zo voldoende geholpen. Anders zie ik graag een reactie tegemoet.

   /CE Tom

 3. Hallo,

  Waar kan ik mijn favoriten terug vinden?

  En nog iets : kan mijn foto's niet bladeren. Niet in biblioteek, maar in mijn fotoalbums vind ik geen manier om mijn foto's te bladeren.
  (En waarom is eigenlijk die biblioteek apps nodig als je in mijn efbeeldingen goed geoordende foto's hebt?)

  Dank u,
  Liliya

  • Kun je uitleggen wat je precies met je favorieten bedoelt?

   Die 'bibliotheek'-apps zijn er speciaal voor touchgebaseerde apparaten. Voor desktop pc's/laptops is het inderdaad niet zo'n nuttige functionaliteit, maar als je een tablet gebruikt is het handig als je extra grote knoppen tot je beschikking hebt. Hoezo kun je trouwens niet bladeren door de foto's?

   Zou je alsjeblieft wat duidelijker willen zijn? Want dan kan ik je ook verder op weg helpen. 😉

   /Tom

 4. Hallo,

  Zou je mij kunnen uitleggen hoe ik online muziek kan luisteren (via internet) en ondertussen in Word of Excel kan werken? Als ik de muziek aan heb gezet en ik start bijvoorbeeld Word op, houdt de muziek er mee op. Alvast bedankt.

 5. Op mijn werk hebben we nu windows 8 op een Sony Vaio laptop. De mensen die er mee werken hebben een verstandelijke beperking dus alles moet zo makkelijk mogelijk geregeld. Nu vind ik Afsluiten wel veel handelingen, kan dat ook sneller? Met een snel toets misschien?
  Op mijn eigen computer (Acer) zit gewoon een sneltoets naar afsluiten: De Acer Powerbutton. Zoiets zou ik op die werklaptops ook wel willen hebben, bestaat dat?

  • Dit kan ja: klik met rechtermuisknop op bureaublad > Nieuw > Snelkoppeling > voeg deze tekst in: Shutdown.exe -s -t 00

   Klik nu op Volgende > kies een naam > Voltooien. Een icoontje kan worden gekozen door rechts te klikken op de snelkoppeling > klik op Eigenschappen > Ander pictogram… (in tabblad 'Snelkoppeling', die als het goed is al geopend is).

  • Indien u in de Modern UI-modus zit (dus met de grote tegels, speciale applicaties in plaats van op het bureaublad) dan kunt u een app (of zoals u het noemt: pagina's) eenvoudig sluiten door op de bovenrand te klikken met uw muis en naar beneden te slepen. Houd hierbij de muis ingedrukt tot u de app helemaal naar beneden hebt geslepen en laat de knop dan los. U kunt ook met uw muis naar de linkerbovenhoek gaan, een stukje naar beneden slepen en rechtsklikken op de desbetreffende app. Kies dan 'Sluiten'.

   De app zou nu in feite gesloten moeten zijn. Hij draait nog wel op de achtergrond, maar dat is om te voorkomen dat hij iedere keer veel tijd nodig heeft om op te starten.

   Hopelijk heb ik u hiermee voldoende geïnformeerd. Als het nog niet helemaal duidelijk is, dan hoor ik dat uiteraard graag.

  • En als je Windows 8.1 Update 1 installeert? Die is een enorme verbetering, samen met Windows 8.1, t.o.v. Windows 8. Want toegeven: Windows 8 was niet Microsoft's beste OS ooit. Maar W8.1 en W8.1 Update 1 hebben ervoor gezorgd het vertrouwen van veel mensen terug te krijgen. 🙂 ^Tom

 6. Koebrugge, 17-08-2014
  Mijn ACE-Raspire/E met windows 8.1 heeft een startprobleem. De titel pagina met "Acer explore beyond limits" komt enkele seconden in beeld waarna het verdwijnt en verder een zwart beeld zolang de coputer aanstaat. Wat kan hier de oorzaak van zijn en hoe op te lossen. Vr.groet Ge

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in