Computer opschonen met CCleaner

Er is op de blog al eerder over geschreven, maar met de komst van Windows 8, nieuwe updates én een nieuwe grote update op komst, nogmaals een artikel over hoe je het programma gebruikt. Ik heb het hier over CCleaner. Het programma wordt onder Windows enorm veel gebruikt, omdat het idee erachter zeer simpel is. Je kunt je computer schoonmaken van onnodige bestanden. Je zult verstelt staan van hoeveel ruimte je na een opschoning ineens hebt. Benieuwd?

Je kunt met CCleaner eenvoudig bestanden laten opzoeken en direct verwijderen. Maar hoe zit het programma nou precies in elkaar? Laten we daar maar eens op ingaan.
1. CCleaner versie + bit-versie (32 of 64)
2. Windows-versie, processor, RAM, videokaart
3. Zoeken naar alle onnodige bestanden / software
4. Opschonen van alle onnodige bestanden / software (eerst analyseren niet vereist, tenzij je bang bent dat er iets belangrijks verwijderd wordt)
5. Locaties waar geanalyseerd moeten worden.
6. Tabbladen; met ‘Register’ kan naar problemen onder de motorkap worden gezocht. Met ‘Gereedschap’ kun je programma’s verwijderen, wat standaard ook al mogelijk is. Ook kan hier overigens worden bepaald met welke programma’s/onderdelen Windows opgestart mag worden. Tot slot kan de systeemherstel worden beheerd en kun je gegevens wissen van je harde schijf.
7. Tabbladen om te kiezen uit locaties waarnaar gezocht moet worden. Bij ‘Windows’ alleen de standaardprogramma’s, bij ‘Applicaties’ alles dat door de gebruiker gedownload is (of eventuele software van derden standaard voorgeïnstalleerd, bijvoorbeeld door de fabrikant).
8. Knop om direct naar website van ontwikkelaar (Piriform) te gaan.
Wanneer je op ‘Schoonmaken’ klikt en hij is klaar, dan krijg je ongeveer dit te zien:
Het ziet eruit zoals je het zou moeten verwachten; een bevestiging van dat hij klaar is (zelfs inclusief de duur), hoeveel ruimte beschikbaar is gemaakt door de verwijdering en uiteraard een lijst van alles dat verwijderd is. Zoals je in de screen ziet, zijn er bij mij 510 MB aan bestanden verwijderd. Best veel dus. Het zijn vooral dingen waar je eigenlijk nooit op let. Ook dingen als het cache van een webbrowser kan worden vrijgemaakt. Voor Chrome heb ik dat uitgevinkt, maar voor Internet Explorer blijft het voor de zekerheid altijd aan.
Let overigens op dat ik CCleaner Professional gebruik, met enkele extra functies. Upgraden is simpel: ga naar http://www.piriform.com/ccleaner/download en kies ‘Professional’ (€19,95) of ‘Business Edition’ (€24,95). Klik onder de gewenste versie op ‘Download’. Volg voor de rest de stappen voor de betaling. Je betaalt het eenmalig en zit dus niet vast aan een abonnement. Dat is juist het voordeel ervan. Het verschil tussen de versies lijkt niet zo groot; bij de Professional-editie, hoef je niet steeds voor updates naar de website om deze te downloaden. Dat gebeurt namelijk automatisch. En de Business Edition is gewoon bedoeld voor bedrijven.
CCleaner is niet echt een programma voor degene die net voor het eerst met computers werkt of er gewoonweg geen verstand van heeft. Maar het is ook niet alleen voor mensen die juist enorm gevorderd zijn. Juist omdat het programma vrij makkelijk te gebruiken is, ondanks de soms voor sommige mensen lastige technische termen, weet je zo hoe het werkt. Het enige waar het programma voor gebruikt wordt, is opschoning. Dus de andere functionaliteit zal niet altijd worden benut. Toch zijn het zeker weten prima toevoegingen.
Het feit dat CCleaner al ruim 1 miljard keer gedownload is, zegt in ieder geval al dat het enorm veel gebruikt wordt. Er is ook een Mac-editie, maar waarschijnlijk zullen Mac-gebruikers bij dergelijke software eerder denken dat het juist niet slim is om het te draaien. Hoe dat komt? Nou, dat zal er wel aan liggen dat deze categorie software meestal echt voor Windows bedoeld is. Net als dat Apple’s iTunes minder functioneel en snel is dan op de Mac. Daarnaast is het vrijwel niet nodig om een Mac op te schonen.
De ontwikkelaar, Piriform zit uiteraard niet stil. Onlangs kondigden ze nog aan dat er inmiddels hard gewerkt wordt aan versie 4 van CCleaner. Wat de nieuwe versie allemaal voor functionaliteit krijgen, is helaas niet bekendgemaakt. Maar het logo dat ze presenteerden, kan wijzen op een (compleet?) vernieuwd uiterlijk. De komende weken houdt Piriform ons op de hoogte. Ook Dutch Tech Blog doet dat door het artikel bij te werken met nieuwe afbeeldingen na de release.
Lees hier meer handige tips om je computer vrij te houden van kwaadaardige bestanden

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in