Beste tweaks [jailbreak]

Ik heb sinds gisteren (16 maart) besloten mijn iPod touch toch maar te jailbreaken. In eerste instantie twijfelde ik, omdat ik in het verleden altijd last had van een snel leeglopende accu. Maar toen besloot ik het er toch eens op te wagen. En ik heb er absoluut geen spijt van. Benieuwd naar wat ik heb gedaan nu ik een jailbreak heb? Kijk maar mee. Verwacht in ieder geval geen uitgebreide tutorial over hóe je jailbreakt.

Het heeft wat tijd gekost, maar ik had het er toch wel voor over. Men is erg te spreken over jailbreaks en ik heb er zelf ook voordeel mee gehad. Helaas ook veel nadeel. Zo liep de batterij op mijn vierde generatie iPod touch vrij snel leeg. Maar dat kwam waarschijnlijk omdat die al een slechte accu en energieslurpende processor heeft. Mijn vijfde generatie iPod touch, die een flink verbeterde accu en energiezuinige processor heeft, lijkt het ook veel beter aan te kunnen dan ik dacht.

Ik heb alvast enkele tweaks geïnstalleerd die door veel mensen aangeprezen zijn. Ook iPhoneclub is positief over enkele van de genoemde tweaks. Hieronder vertel welke ik bedoel.

Auxo ($1,99)

Auxo is een vrij recent nieuwe tweak. Het combineert enkele andere tweaks in de multitaskbalk (of zoals het genoemd wordt binnen de tweak zelf de ‘multitask-lade’):
  • SBSettings, die het mogelijk maakt om snel instellingen van je iOS-apparaat te wijzigen. Denk hierbij aan het vergrendelen van de staande/liggende weergave, het in of uitschakelen van Wi-Fi/3G/4G/Bluetooth/vliegtuigmodus en zelfs de flitser! Zie voor een voorbeeld de screen helemaal rechts. Door naar beneden te slepen, krijg je nog eens vier andere instellingen te zien.
  • De vernieuwde muziekspeler van iOS 6, welke standaard alleen benut is op het lockscreen en de Muziek-app. De multitaskbalk heeft dit echter nog niet. Met de tweak Auxo wordt dit wel toegevoegd. Een verschil met de standaardknoppen is dat het echt een drukeffect geeft als je erop tikt. Dat doet het wel weer erg mooi lijken.
  • En dan het belangrijkste: het multitasken. Bij Auxo wordt dit alleen maar fijner. Zo kun je een voorbeeld van alle openstaande (op de achtergrond draaiende) apps zien. Ze kunnen met een veeg naar beneden één voor één verwijderd worden. Heb je veel applicaties openstaan, houdt dan een app ingedrukt tot er een tekst komt te staan met de vraag of je alle apps wilt verwijderen. Tik je op ja, dan wordt alles weggehaald. Iets dat Apple al veel eerder had moeten toevoegen.
Maar wat is dan het nut van bijvoorbeeld die voorbeelden van applicaties? Eigenlijk niets, zou je denken. Toch is het voor veel mensen fijn om te hebben. Het is eigenlijk vooral zo dat je op die manier de grotere multitaskingbalk benut. Die heb je namelijk aanvankelijk nodig voor de instellingen en muziekcontrols. 
NCSettings (gratis) en BlurriedNCBackground (gratis)

NCSettings doet eigenlijk hetzelfde als SBSettings en waar ik al over vertelde over de functionaliteit bij Auxo. Alleen stopt hij de instellingen in het berichtencentrum (vandaar ook de naam: NC is een afkorting voor Notification Center, wat in het Nederlands berichtencentrum is). Eigenlijk hoef ik hier niet veel over te vertellen. Houdt er wel rekening mee dat de instellingen die je in de screen ziet, slechts een selectie is van alles. Door naar links te slepen, zul je er mee vinden. BlurriedNCBackground doet ook iets met het berichtencentrum, zoals je heel duidelijk in de screen ziet. Het verwijdert de linnen achtergrond en vervangt het door een transparante. Deze is standaard zwart met kleuropaciteit en vervaging op 50%. Maar je kunt een andere kleur kiezen en kleuropaciteit + vervaging zelf wijzigen. Het is maar net wat je wilt.
Forecast ($0,99)
Forecast brengt live weerinformatie naar je lockscreen. Iets waar de gemiddelde jailbreaker wel op zit te wachten. Want wat is er nou irritanter dan je iOS-apparaat te moeten starten, in moeten loggen en het berichtencentrum of de Weer-app te moeten openen, alleen om te zien wat de temperatuur is? Niets! Het kan dus beter. Forecast doet dat door dezelfde informatie toe te voegen aan het lockscreen. Door te slepen naar links of rechts kun je de weerinformatie voor de komende zes dagen bekijken. De tijd wordt uiteraard nog steeds weergegeven aan de linkerkant (zie afbeelding links).
Barrel ($2,99)
Barrel is een tweak die je zeker weten zal bevallen. Het maakt bepaalde bewegingen op het thuisscherm mogelijk. Wil je bijvoorbeeld dat, wanneer je naar de volgende pagina gaat, dat met een mooi effect wordt gedaan in plaats van ‘gewoon’ van links naar rechts? Dat kan met deze tweak. Helaas kon ik geen screenshot maken hiervan, maar onderstaande video komt van een andere jailbreaker. Die laat het zelfs beter zien dan met slechts een afbeelding.

Whitera1n’s Popup Theme (gratis)
Dit is een simpel thema die de popup menu’s een ander, mooier, thema geeft. Absoluut geen must have, maar voor degene die van modern houdt, is het wel fijn om het te hebben. Het effect dat je ziet als je op een knop in het menu tikt, is ook een stuk mooier dan bij de standaard popup menu’s. In het voorbeeld is zomaar een applicatie gekozen, Dashboard X (tweak), om te laten zien hoe het eruit ziet.
WhatsPad (gratis)
Je kent het vast wel als iPad- of iPod touch-gebruiker. WhatsApp werkt niet op deze apparaten, dus wil je natuurlijk zorgen dat het wel werkend op je iOS-apparaat komt te staan. Maar hoe? WhatsPad biedt de mogelijkheid! Echter, na het installeren ervan zie je geen WhatsApp. Hoe komt dat? Simpel, de tweak voegt een stukje code toe die ervoor zorgt dat de applicatie gewoon geïnstalleerd kan worden vanaf iTunes of Installous. Dus WhatsApp-fans: wil je de app op je iPad of iPod touch? Gebruik dan WhatsPad, installeer daarna WhatsApp vanaf iTunes (pc) of Installous (iOS). Of AppCake, een alternatief voor Installous, aangezien daar niet meer aan verder wordt gewerkt.
Ik heb bewust geen screen geplaatst, omdat WhatsPad geen applicatie van zichzelf is. WhatsApp is dat wel, maar dat is niet relevant, aangezien de meesten de app wel kennen.
iFile ($4,00) (WAARSCHUWING: aangeraden wordt dit alleen te gebruiken indien bekend met jailbreaking, iFile, lproj en strings)

Hoewel eigenlijk alleen de hardcore jailbreaker hier iets aan zal hebben, kan het handig zijn om dit te hebben. Ongeacht of je ervaren bent met jailbreaking en de techniek erachter of niet. Ik heb het hier over iFile. Dit is een applicatie waarmee je de ‘binnenkant’ van het besturingssysteem kunt wijzigen. Helaas kun je vrijwel alleen strings (tekst) veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld als je wilt dat de tekst ‘ontgrendel’ van het lockscreen moet worden ‘slepen’ of wat dan ook, dat met iFile doen. Zorg wel dat je weet hoe je dit weer ongedaan kunt maken. De app verwijderen helpt niet. Je moet hiervoor handmatig de tekst wijzigen óf je moet als je niet meer weet waar je dat precies kunt doen, je iOS-apparaat helemaal herstellen. Het is omslachtig, maar daarom is het maar beter ook als je wat kennis hebt van de applicatie. Opschrijven van het pad waar je een wijziging gedaan hebt is ook voldoende. Maar dan moet je nog zorgen dat je het papiertje/tekstbestand niet kwijtraakt.
AppUpdateNotifier ($1,49)

Dit is weer een zeer simpele, maar misschien toch effectieve tweak. Vooral mensen die meteen op de hoogte willen worden gesteld van een nieuwe update voor een bepaalde applicatie kan het handig zijn. AppUpdateNotifier stuurt een melding van iedere app-update. Je krijgt in iedere melding het volgende te zien:

‘App Update Available’
‘<naam van applicatie>’
‘<versie van update>’

In de screen links zie je onderaan twee update-meldingen. Helaas blijkt het zo te zijn dat wanneer je erop tikt, je op een foutpagina in de App Store komt (er staat dan ‘Your request produced an error. [newNullResponse]’). Gelukkig hoef je maar naar het tabblad ‘Updates’ te gaan om de updates alsnog te bekijken en te installeren.


Color Keyboard ($1,99)

Dit is weer iets wat je waarschijnlijk wel bevalt. Een toetsenbord naar wens. Het standaard toetsenbord oogt nogal gedateerd, dus zul je misschien een nieuwe willen. Met Color Keyboard kan dat zeer gemakkelijk. Er is een enorm scala aan verschillende toetsenborden. Normale toetsenborden met een ander kleurtje of gewoon een compleet vernieuwde. In de afbeelding hiernaast is het toetsenbord ‘WP7CL~White~[Qy-US]’. WP7 staat voor Windows Phone 7, Qy betekent Qwerty (toetsenbordindeling) en US staat voor United States (toetsenbordtaal). White is simpelweg de kleur wit.

Hoewel het nogal moeite kost om alles goed te krijgen (je moet bijvoorbeeld persé de betaalde variant gebruiken, omdat je anders geen losse toetsenborden kunt krijgen, evenals de zogenaamde popups die ontstaan als je op een toets drukt. Die kun je namelijk los toevoegen. Dus stel dat je het toetsenbord kiest dat ik heb, maar je wilt een zwarte popup met een witte rand, dan kan dat gewoon!

Dit zijn drie van de duizenden tweaks beschikbaar in de Cydia Store. Misschien kun je er wel wat mee!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in