Review: Samsung Galaxy Note 10.1

Van de producten van Apple moet je houden. Meer als een jaar heb ik met plezier gebruikt gemaakt van een Apple Ipad. Maar gedurende deze tijd wist ik wel zeker dat het zeker geen jaren zouden worden. Toen de Galaxy Note 10.1 op de markt kwam wist ik dat hem dat ging worden. Vandaag ga ik iets dieper in de Note 10.1!


Gedurende 14 dagen heb ik de tablet in gebruik genomen. Ik heb daarbij gekeken naar het gebruiksgemak, het draaien van Android en de extra functies van Samsung zelf zoals de meegeleverde stylus. Met in mijn achterhoofd mijn Ipad heb ik ook gekeken naar het soepel lopen van het geheel. Is het echt gebruikersvriendelijker dan Apple? Kun je er echt meer mee dan met een Ipad? Aan het einde van dit artikel kom ik daar op terug.

De specificaties:
Kijkend naar de specs van de tablet beloofd de Note 10.1 ons erg veel. Met android 4.0 en 2GB Ram geheugen wat allemaal draait op een quadcore processor van exynos moet het veel goeds beloven.
Androidversie
Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)
Scherm
10 inch PLS TFT
Schermresolutie
800 x1280 pixels
Touchscreen
Capacitive
Toetsenbord
Virtueel
Processor
Exynos 4412 quadcore 1.4 GHz
ROM geheugen
16 GB
RAM geheugen
2 GB
Geheugenslot
Ja, MicroSD
Wi-fi
Ja, 802.11 a/b/g/n
USB
microUSB
Bluetooth
Ja
Hoofdtelefoon
3.5mm audio-jack
GPS
Ja
Kompas
Ja
Accelerometer
Ja
Gyroscoop
Ja
NFC-chip
Ja
DLNA
Ja
Camera
Voorzijde 1.9 MP achterzijde 5.0 MP
Video
720p 30fps
Flits
Ja
Batterij
7000 mAh
Afmetingen
262 x180 x 8,9 mm
Gewicht
600 gram
Helaas valt het in de praktijk nog wel eens tegen. Regelmatig merk ik een lichte hapering bij bijvoorbeeld het overschakelen van zware apps zoals games naar veeleisende applicaties. Maar anderzijds: Als je hier niet bewust op let dan zul je er geen last van hebben of het opmerken.
Android 4.0
Hier heeft Samsung toch een steekje laten vallen, de tablet draait op dit moment op Android 4.0 terwijl 4.1 inmiddels al een tijdje op de markt is. Inmiddels is al bekend gemaakt dat de tablet ge-update zal worden naar 4.1. de Precieze datum is alleen nog niet bekend.

Gebruiksgemak

Ook multitasking is mogelijk op de Samung Note 10.1

Ondanks dat de nieuwe tablets en zo ook de Note 10.1 steeds meer gaan kunnen heeft Samsung toch een overzichtelijk systeem neergezet, de nieuwe (snelle) versie van Android is erg overzichtelijk. Ook de inbegrepen apps zijn erg overzichtelijk, ook is de tablet voorzien van een stylus waardoor je precies te werk kunt gaan. Dit is erg makkelijk bij de aantekeningen app ’S-Note’, de app herkent je handschrift en zet dat succesvol om in blokletters. Ook ingewikkelde formules worden uitgerekend en het maken van aantekeningen met de stylus is kinderspel.  Ideaal dus als je vaak in een vergadering zit en snel wat dingen wil noteren om dat daarna direct door te mailen.

Met de S-pen maak je makkelijk aantekeningen.
De Note 10.1 heeft ook een in-
gebouwde flitser

Camera

Uit de testen van BasOeijen.nl blijkt dat de camera lichtelijk tegenvalt, met maar 5 megapixel komen er geen kwalitatieve foto’s uitrollen. Met een maximale ISO van: 400  is het lastig om in het donker mooie foto’s te maken. Aan de andere kant kun je je eigen ook afvragen of een 10 inch tablet de functie van een fotocamera moet vervullen.
Beeldscherm
Het is erg jammer dat Samsung niet heeft gekozen voor een Full HD beeldscherm, ik verwacht dan ook dat er binnen nu een jaar een nieuwe high-end tablet op de markt verschijnt die hier wel aan voldoet. Desondanks mogen we niet vergeten dat de Ipad 2, die in dezelfde prijsklasse zit ook niet beschikt over een Full HD scherm. Het stoort in het dagelijks gebruik ook niet heel erg, heel soms heb je dat erg kleine tekst wat lastiger is om te lezen. Maar vooralsnog voldoen de 800X1280 pixels prima.
Batterij
Met een accu van 7000 mAh valt er uren te vertoeven met de Note 10.1, ik kan er zelf gemiddeld 3-4 dagen mee doen. Als ik hem zeer actief gebruik zoals je bijvoorbeeld je GSM zou gebruiken dan gaat hij ongeveer 2 tot 2,5 dag mee. Meer dan prima voor een tablet in zijn klasse!
Conclusie 
Samsung heeft een prima tablet creëert met zijn eigen plus en minpunten, omdat ik zelf een GSM heb met Android merk ik toch dat ik een tablet met Android toch iets fijner is. Vooral omdat ik dat zelf al gewend ben. Ik wil dan ook niet per definitie zeggen dat deze tablet meer kan dan een Ipad, maar Android heeft toch echt zijn vele functies in het voordeel.

Bas Oeijen

Deze recensie is geschreven door Bas Oeijen van www.Basoeijen.nl

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in