iOS-tip: haal het beste uit Safari

Safari wordt niet bepaald gewaardeerd zoals dat bij bijvoorbeeld Google Chrome gebeurt. En waarom niet? Omdat het te weinig mogelijkheden bevat. Toch lijkt dat maar. Want vaak als je zomaar iets doet, krijg je ineens iets te zien waarvan je nog helemaal niets wist! Dat komt regelmatig voor en het is begrijpelijk. Om je dit hele proces te besparen geeft Dutch Tech tips over hoe je het beste uit Safari kunt halen.
Opmerking: de iPod touch die voor deze tutorial gebruikt is, bevat een jailbreak. Deze kunnen soms zichtbaar zijn in de screens. Houdt er dus rekening mee dat de weergave kan variëren, evenals het lettertype.


Opmerking 2: per functie staat vanaf welke iOS-versie deze beschikbaar is. En dat kan zijn iOS 5 of iOS 6. Functies die al beschikbaar waren in oudere versies worden niet besproken in dit artikel.
iOS 6+ – Het eerste waar we het over gaan hebben, is de full-screen modus. Ofwel, het volledige scherm. Deze functie kwam met iOS 6 naar Safari. En dat was echt nodig, zo bleek ook na de aankondiging ervan. Want je wilt natuurlijk zoveel mogelijk content op een site te zien krijgen, maar wel dat het nog leesbaar is. Dat kan dus in Safari. Wat je hiervoor moet doen, is simpel: kantel je iPhone of iPod touch horizontaal en tik op de twee pijltjes helemaal rechtsonder (eentje wijst naar linksboven en de andere naar rechtsonder). De adresbalk, statusbalk en de balk met opties verdwijnt nu. Nu heb je dus ineens meer ruimte. Je kunt nog steeds navigeren naar een pagina terug of verder en je kunt ook gewoon de full-screen modus uitschakelen door op hetzelfde knopje te tikken. Merk trouwens op dat wanneer deze geactiveerd is, je geen volledige geschiedenis te zien krijgt wanneer je het pijltje voor een pagina terug of verder vasthoudt, iets dat sinds iOS 6 in de overige weergaven wél mogelijk is.

iOS 6+ – Dan meteen even wat ik als laatste noemde: de geschiedenis. Normaal moet je hiervoor het knopje in de opties-balk tikken, maar sinds iOS 6 kan het overzicht ook geopend worden door op het pijltje om een pagina terug te gaan of het pijltje om een pagina verder te gaan te tikken. 

iOS 5+ – Een feature die in iOS 5 al beschikbaar was, kan ook heel erg handig zijn. Als je op een blog komt en je leest een artikel zoals deze, zul je op je iOS-apparaat vast en zeker in de adresbalk ‘Reader’ zien staan. Als je hierop tikt, krijg je de pagina te zien in een veel fijnere layout. Voordeel is dat je geen last van reclame hebt en je kunt de tekst groter maken uiteraard. Al kan dat ook via de normale weergave door in te zoomen. Maar dan moet je weer de hele tijd heen en weer scrollen zodat je de hele tekst kan lezen. Irritant toch? ‘Reader’ is dé manier om de leesbaarheid van webpagina’s te verbeteren. Ook deze blog ondersteunt het gebruik van de functionaliteit.

iOS 5+ en iOS 6+ – Je kent het vast wel: als je een reeks aan webpagina’s hebt die je wilt lezen, kun je ze moeilijk apart openen in een tabblad. Onder andere omdat je misschien niet genoeg ruimte hebt. Safari ondersteunt namelijk tot acht tabbladen. Lastig dus. Toch is er een oplossing voor. Toen Apple iOS 5 aankondigde, vertelden ze over ‘leeslijst’. De naam doet al vermoeden dat het om een lijst gaat met in dit geval webpagina’s die je later wilt bekijken. Echter, misschien ben je van plan even boodschappen te doen, maar je wilt wel graag even die ene webpagina lezen. Helaas heb je geen mobiel internet of je kunt het voor één pagina nutteloos vinden om het te gebruiken. Heb je iOS 6, dan is dat zeer handig op te lossen door de pagina op te slaan. Je hoeft eigenlijk niet meer te doen dan wat je doet om een pagina in leeslijst te zetten; Safari slaat hem automatisch op. Wanneer je geen internet hebt, kun je hem nog lezen! Je bent weliswaar beperkt tot de specifieke webpagina’s die jij opgeslagen hebt, maar het kan in een noodgeval handig zijn uiteraard. Tik na het toevoegen van een pagina op het Bladwijzer-icoon om het scherm te openen dat je in de derde afbeelding ziet.

Dit was het eerste deel. Volgende week een tweede deel, waarbij nog wat meer features in Safari worden behandeld. Kun je niet wachten? Kijk dan zelf eens wat je allemaal met de browser kunt doen. Niet alleen in Safari zelf, maar ook bij ‘Instellingen’ > ‘Safari’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in