Onderzoek Norton: Nederlanders laks met beschermen mobiele apparaten

Eén op de vijf Nederlanders heeft zijn mobiele apparaat weleens verloren of is ooit bestolen. Toch neemt slechts een enkeling de nodige maatregelen om de gegevens die erop staan te beschermen, terwijl het mobiele apparaat van maar liefst drie van de vijf Nederlanders toegang geeft tot persoonlijke emails, die vervolgens toegang kunnen geven tot gevoelige informatie zoals werkcorrespondentie, wachtwoorden voor online accounts en bankafschriften. Zo blijkt uit onderzoek van Norton by Symantec naar het gebruik van mobiele apparaten onder Nederlandse en Europese consumenten.


Het onderzoek toont ook aan dat consumenten steeds afhankelijker worden van hun mobiele apparaten, zowel op werk- als sociaal gebied. Zo geeft één op de vijf Nederlanders aan niet zonder hun mobiele apparaten te kunnen en in de rest van Europa is dit zelfs meer dan een derde. Eén op de zes volwassenen in Nederland gaf zelfs aan dat hun mobiele apparaat één van de eerste dingen is die zij zouden redden uit een brandend huis.
Mobiele apparaten: een overvloed aan persoonlijke en gevoelige informatie
Zes op de tien Nederlanders geeft toe persoonlijke informatie te openen of op te slaan op hun mobiele apparaat. Tegelijkertijd geeft bijna een derde (32%) toe geen wachtwoord te gebruiken om deze persoonlijke informatie te beveiligen. Dit is extra pijnlijk als je bedenkt dat het ook erg kostbaar is om mobiele apparaten te vervangen. Nederlanders betalen gemiddeld 185 euro voor het vervangen of het tijdelijk gebruiken van een smartphone en 453 euro voor het vervangen of tijdelijk gebruiken van een tablet. In de rest van Europa is dit aanzienlijk lager; gemiddeld 122 euro voor een smartphone en 233 euro voor een tablet. Nederlanders zijn bij verlies of diefstal van hun mobiele apparaat vooral bezorgd over dure rekeningen als gevolg van telefoongesprekken (39%), misbruik van hun contacten (17%) of aankopen die gedaan worden via hun verloren of gestolen toestel (15%).
Het onderzoek van Norton toont verder ook enkele verrassende verschillen tussen de Europese landen wat betreft het gebruik van mobiele apparaten en de informatie die consumenten bereid zijn te openen of op te slaan op hun mobiele apparaten: slechts 17 procent van de Nederlanders voelt zich veilig als zij een aankoop doen via een mobiel apparaat. Ook Duitsers (13%) en Russen (15%) voelen zich onveilig bij het doen van mobiele aankopen. Italianen (24%) en Polen (32%) voelen zich echter wel veiliger als ze online aankopen via mobiele apparaten doen.
Mobiel gedrag van Nederlanders is risicovol
De gemiddelde Nederlandse consument schiet tekort als het gaat om veilig gebruik van hun mobiele apparaat: 45 procent geeft toe wel eens applicaties te downloaden van onbetrouwbare bronnen en 37 procent maakt geen gebruik van veilige betaalmethoden bij het online winkelen, waardoor bijvoorbeeld creditcardgegevens kwetsbaar zijn. Ook surft de helft van de Nederlandse mobiele gebruikers weleens op een gratis of een onbeschermd Wi-Fi-netwerk. Van de Nederlanders die dit doen maakt bijna een derde zich zorgen over het potentiële risico van een gratis of een onbeschermd Wi-Fi-netwerk, maar dit weerhoudt ze vaak niet van het gebruik ervan. Zo bekijkt bijna een derde weleens persoonlijke emails via een gratis of onbeschermd Wi-Fi-netwerk en meer dan één op de tien Nederlandse mobiele gebruikers bekijkt zijn of haar bankgegevens weleens via een gratis of onbeschermd Wi-Fi-netwerk. Hierdoor kunnen kwaadwillenden inzicht krijgen in gevoelige financiële informatie.
“Mensen vertrouwen steeds meer op hun mobiele apparaten, bijvoorbeeld om te socializen, shoppen en om dagelijkse dingen te delen”, aldus Simone van Zuylen, Marketing Manager bij Norton Benelux. “Maar mobiele apparaten zijn vaak net zo kwetsbaar voor cybercriminelen als computers, want wat veel consumenten zich waarschijnlijk niet realiseren is hoeveel privégegevens op straat liggen als hun mobiele apparaat wordt gestolen of kwijtraakt. Gezien de gevoelige aard van de gegevens die vaak op mobiele apparaten staan, raden wij iedereen aan om een aantal fundamentele, maar toch eenvoudige maatregelen te nemen om hun apparaten te beschermen voor als deze in verkeerde handen vallen. Door het installeren van mobiele beveiligingssoftware die beschermt tegen schadelijke online bedreigingen en bijvoorbeeld het mobiele apparaat kan vergrendelen, lokaliseren en op afstand kan wissen, kun je je persoonlijke gegevens ook echt persoonlijk houden.”
Voor meer inzicht in het European Mobile Insight-onderzoek uit het Norton Cybercrime Report 2012 kunt u hier terecht.
Bezoek mobilesecurity.com voor extra inzichten van de Norton Mobile Security-experts, inclusief artikelen, video’s, widgets en infographics die meer informatie geven over actuele mobiele onderwerpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in