Windows-tip: schermtoetsenbord starten

Het kan gebeuren dat het toetsenbord van je laptop of desktop niet meer functioneert en je hebt geen nieuwe (tijdelijke) ter beschikking. Wat moet je dan doen? Kun je nu ineens niet meer schrijven tot je een vervangend toetsenbord hebt? Gelukkig niet, want Windows heeft een ingebouwde schermtoetsenbord.

Je kunt het schermtoetsenbord zeer snel openen, als je het volgende doet: druk op de Windows-toets + R. Nu krijg je een schermpje linksonder te zien, met in de titelbalk ‘Uitvoeren’. Typ hier het volgende in:

osk.exe

Het ‘. exe’ is niet verplicht om gebruikt te worden; als je ‘osk’ intypt en de volgende stappen volgt, lukt het ook.
Druk nu op de Enter-knop of klik op ‘OK’. Het schermtoetsenbord zal nu worden gestart.
Je kunt ook vanaf het zoekscherm het ‘programma’ openen, door in te typen ‘schermtoetsenbord’ (al is de ‘s’ al genoeg, maar dan moet je nog zoeken tussen alle toepassingen). Klik dan op het knopje om het toetsenbord te activeren. Het schermtoetsenbord wordt nu geopend.
Hoewel het schermtoetsenbord voor muisgebruikers erg onhandig zal zijn, kan het ter vervanging wel uitkomst bieden.

Deze stappen kunnen gevolgd worden onder zowel Windows 8 als onder Windows XP, Windows Vista en Windows 7 Het uiterlijk van het schermtoetsenbord is anders dan op Windows 7 en ouder. Ook het zoekscherm dat in de tweede afbeelding wordt getoond is anders dan dat van de oudere besturingssystemen.

2 REACTIES

    • 'stommerik'? Iemand die met zo'n woord aan komt zetten kan nooit zelf meer dan de basisschool gedaan hebben. 😉

      Je hebt overigens wel een goed punt, kan ik niet ontkennen hoor. Maar om dat zo te brengen, dat is ook wat overdreven en bovenal kinderachtig. De volgende keer dat je je kritiek wilt uiten, doe dat dan alsjeblieft zonder woorden als 'stommerik'. 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in