GTA V, console of wachten op pc- en next-gen-versie?

Het riep de afgelopen weken veel vragen op bij de fans die momenteel met smart wachten op Grand Theft Auto V. Voor welke console kun je het spel het beste kopen? Op de PlayStation 3, Xbox 360, pc of next-gen (PlayStation 4, Xbox 720)? Het is nogal lastig om een concreet antwoord op deze vraag te geven, maar in dit artikel zullen in ieder geval redenen genoemd waarom het het beste is GTA V voor een bepaald platform aan te schaffen.

In de trailers en screenshots die ontwikkelaar Rockstar Games ons in de afgelopen tijd heeft laten zien, is duidelijk te zien dat de graphics erop vooruit zijn gegaan. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van RAGE (Rockstars Advanced Game Engine), welke ook al in GTA IV gebruikt werd. Echter, het gaat bij GTA V om geüpdate graphics, dankzij RAGE 2.0. En ondanks dat het verschil misschien niet gruwelijk groot is, zijn er veel andere aspecten die ervoor zorgen dat de game enorm veel vraagt van hardware. In de volgende toelichtingen lees je per platform waarom je de game wel of niet zou moeten nemen hierop.

Sony PlayStation 3 (PS3)
De PS3 is inmiddels een vrij oud beestje geworden, ondanks het feit dat maker Sony maar liefst twee nieuwe varianten ervan uitgebracht heeft. Momenteel is er een PS3 Super Slim die zeer dun is en een stuk minder weegt. De hardware is gewoon hetzelfde, op enkele verschillen in de structuur van de processor na.
Het RAM-geheugen van een PS3 bedraagt slechts 256 MB. Bedenk daarbij dat zelfs de smartphones van nu minimaal 1 GB aan RAM hebben. Toch is 256 MB niet eens zo heel weinig. Het hangt meer af van alle andere zaken. Een goede processor bijvoorbeeld. Zo heeft de console maar liefst 8 cores (waarvan 1 backup core), draaiende op 3,2 GHz! Dat zijn 5 cores meer ten opzichte van de processor van de Xbox 360. De GPU heeft een kloksnelheid van 500 MHz.
Hoewel de PlayStation 3 nogal achterloopt op de huidige generatie apparaten, zal het apparaat prima in staat zijn GTA V af te spelen. Voor de preview van de game werd ook een PS3 gebruikt. Volgens één van de recensenten ging dat gewoon vloeiend. Houdt er daarnaast trouwens rekening mee dat de trailers en screenshots voor het grootste deel aangepast zijn met effecten, wat tot verwarring kan zorgen bij sommigen. In werkelijkheid zijn de graphics alsnog beter dan die van GTA IV, maar wel minder dan bij de trailers en screens.
Microsoft Xbox 360
Ook de Xbox 360 is al járen oud, maar wel degelijk iets nieuwer dan de PS3. Microsoft bracht ook hiervoor een tweede variant uit als upgrade. Met onder andere een nieuwe design.
We kunnen zeggen dat de Xbox 360 512 MB RAM heeft, wat dus meer is dan dat van de PS3. De processor toont echter weer slechts 3 cores, 5 cores minder dan bij de PS3. De kloksnelheid is even hoog als dat van de PS3: 3,2 GHz. Bij de GPU is dit 550 MHz, iets meer dan bij de PS3.
De Xbox 360 is dus ook een taai beestje. En aangezien alle games van Rockstar Games nagenoeg hetzelfde zijn op beide consoles (Xbox 360 en PS3), maar het niet echt uit voor welke console je kiest. Er is echter één dingetje, welke voor velen waarschijnlijk als een blokkade zal worden gezien. Momenteel gaan er geruchten rond dat GTA V op de Xbox 360 meer dan 1 disk nodig zal hebben. Waarschijnlijk 2 of 3. Het is nog niet bevestigd, maar de game zal waarschijnlijk enorm veel opslag in gebruik nemen. Schijfjes voor de Xbox 360 hebben een maximum geheugen van 4 GB, terwijl die van de PS3 25 GB is!
Pc
Dat komt er een moeilijke: de pc. Waarom het een moeilijke is? Nou, om te beginnen moet je áltijd rekening houden met de hardware. De minimum specificaties om GTA V te kunnen draaien zijn nog niet bekend, maar er is al wel een idee wat het waarschijnlijk zal zijn. Het is te verwachten dat je voor de game minimaal de specs van Max Payne 3 nodig zal hebben. Misschien nog wel hoger zelfs. Dit is nog niet echt te voorspellen, maar binnenkort zullen we hier vast wel meer over horen.
Dan een tweede probleem. Het is nog niet eens officiëel aangekondigd dat er überhaupt een pc-versie van GTA V komt. Dat is eigenlijk het ergste. Vrij zeker te zeggen is dat hij er gaat komen, maar dit zal meer tijd in beslag nemen. Het kan best zijn dat Rockstar Games pas met een aankondiging komt ná de release van de game op de PS3 en Xbox 360. Dan is dat dus moeilijk te zeggen.
Als pc-gebruiker heb je het voordeel dat je helemaal je eigen gang kunt gaan wat betreft hardware. Heb je het beste van het beste, dan kun je GTA V met gemak op Highest Settings draaien. Terwijl je het op de consoles moet doen met 720p graphics. Je kunt wel 1080p inschakelen, maar de game is geoptimaliseerd voor 720p-schermen.
Next-gen (PS4 en Xbox 720)
Sony kondigde eerder de PlayStation 4 aan en showde ons de controller, die onder meer een deelknop heeft. Maar de console zelf? Daar weten we nog niets van. Dit geldt evenmin voor de Xbox 720 van Microsoft, die deze maand aangekondigd zal worden. Beide consoles staan gepland om nog dit jaar te worden uitgebracht, tegen het einde van het jaar. Over de hardware van de Xbox 720 is nog niets officiëels bekend, maar wel die van de PS4. Die zal een 8-core 64-bit processor krijgen, samen met wel 8 GB RAM. De Xbox 720 zal naar verluidt ook een 8-core processor krijgen met een kloksnelheid van 1,6 GHz (GPU: 800 MHz). Ook het RAM-geheugen is hetzelfde als dat van de PS4, 8 GB maar liefst.
Over de prijzen is officiëel nog niet veel bekend, maar er wordt gezegd dat de PS4 rond de $500 zal kosten. Bij de Xbox 720 zal dit waarschijnlijk iets minder zijn. Wie weet zullen de games in het begin ook extra veel kosten, door de moeilijkere ontwikkeling. Dit krijgen we allemaal pas over máánden te horen.
Dan komt de vraag: moet je een next-gen nemen voor de beste ervaring? Nope, dat is zeker niet slim in het begin. Als beide consoles net uit zijn, moeten de games nog zo goed mogelijk geoptimaliseerd worden om correct te werken met de nieuwe hardware. Daarom is het altijd verstandiger te wachten.
Het is het beste in ieder geval het eerste halfjaar GTA V op een PS3 of Xbox 360 te spelen (of pc als je geen console hebt, maar dan zul je waarschijnlijk een paar maanden moeten wachten). Misschien zelfs langer dan een halfjaar, afhankelijk van hoe lang Rockstar Games erover doet om de game zodanig aan te passen dat het fantastisch werkt op de next-gens.
Tegen de mensen die zich zorgen maken over de kwaliteit van GTA V op de huidige consoles, dit is nergens voor nodig. Rockstar Games heeft het spel namelijk speciaal hiervoor ontwikkeld. Hiermee zijn ze echt begonnen. En aangezien bij de preview geen klachten waren over slechte graphics of een onstabiele performance is al met zekerheid te zeggen dat we vanaf 17 september volop aan de slag kunnen gaan met een compleet nieuwe game dat ook nog eens hartstikke goed draait op de oude ‘beestjes’!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in