GTA V, dé game van 2013?

25 oktober 2011 was een dag voor GTA-fans om niet te vergeten. De allereerste trailer voor Grand Theft Auto V werd aangekondigd. En op 14 november was het dan eindelijk zover. De trailer, ook wel ‘announcement trailer’ genoemd, was online. Menig fans reageerden zeer enthousiast. Het amper twee minuten durende filmpje toonde wat we wilden zien. De stad, het hoofdpersonage en een scala aan voertuigen. Inmiddels zijn we in mei 2013, anderhalf jaar na dato. Wat is er in die tijd allemaal aan informatie bij gekomen? Zijn er dingen veranderd ten opzichte van de eerste trailer? In dit artikel nemen we een kijkje in de previews van eerder deze maand, de trailers en niet te vergeten de screenshots.

We zijn dus alweer een hele tijd verder. Anderhalf jaar, dat klinkt best lang eigenlijk, vind je ook niet? Voor de GTA-fans was het tergend langzaam, omdat 2012 een vrij rustig jaar was. Althans, wat betreft de informatie die Rockstar Games ons getoond heeft. Er zijn screens gepubliceerd, evenals een tweede trailer. Maar dat was vooral in de laatste paar maanden voor 2013. Alhoewel, in augustus 2012 maakte de ontwikkelaar nog wel wat bekend. Sterker nog, in een week tijd kregen we maar liefst tien screenshots te zien.

Er ontbrak echter iets. En dat was informatie. Iedereen was namelijk ook benieuwd naar wat er precies mogelijk is in GTA V. Mensen waren van mening dat Grand Theft Auto IV, de game hiervoor (DLC’s en GTA Chinatown Wars niet meegeteld, aangezien deze bij dezelfde ‘era’ horen) niet dé game was waarop ze hadden gehoopt. En laat ik eerlijk zeggen dat ik die mening deel. Er was gewoon niet veel te doen naast de storyline. Multiplayer was er ook nog, maar daar was ook weinig te doen. Dingen als (Team) Deathmatch, waarbij je in teams of individueel vijanden moet doden, werden op een gegeven moment afgezaagd. We wilden dingen doen die je niet voor ogen zou hebben in een normale game.
Het was dus november 2011, Rockstar Games kwam met de eerste trailer. Wat mij direct opviel was de sfeer. Voor ik daarover ga vertellen, eerst even een vergelijking. Grand Theft Auto IV speelt zich af in Liberty City, wat gebaseerd is op New York. Er zijn vier stadsdelen: Broker, Dukes, Bohan, Algonquin en Alderney. Deze delen zijn gebaseerd op Brooklyn, Queens, the Bronx, Manhattan en New Jersey (op volgorde van fictieve delen). Het probleem van New York is dat het er nogal ‘grijs’ uitziet. Heel sober, zegmaar.
Toen ik de trailer van Grand Theft Auto V zag, was gelijk te zien dat Rockstar Games dit beeld totaal omgegooid heeft. De game speelt zich af in Los Santos, gebaseerd op Los Angeles. In de eerste seconden zijn al palmbomen te zien, een strand met boulevard waar ook echt mensen aan het joggen zijn en ga zo maar door. Het is de ultieme stad voor een GTA, in mijn ogen. In Grand Theft Auto: San Andreas (GTA: SA) kwam de stad ook al voor. Het verschil zit ‘m in het jaar dat het uitgebracht is en de stad zelf. De game werd in 2004 gereleased. Maar de stad lijkt totaal niet op het echte Los Angeles. Dat geldt trouwens ook voor de omringende steden, San Fierro en Las Venturas (gebaseerd op San Francisco en Las Vegas). Het ziet eruit alsof het regelrecht uit een stripverhaal komt. Er is geen realisme. Maar als je dan vergelijkt met het Los Santos van GTA V, dan val je gelijk van je stoel van verbaasdheid. Zo realistisch is de stad gewoon geworden. Zie de afbeelding hiernaast, dan kun je zelf oordelen. De afbeelding boven is van GTA:SA en die daaronder van GTA V.
Dan kwam de vraag bij ons op: krijgen we nu alleen Los Santos? Want GTA: SA kende vier steden en is momenteel de GTA met de grootste map uit de gehele reeks. Tenminste, als je GTA V niet meetelt, aangezien die nog niet uitgebracht is. In een latere statement verklaarde Rockstar Games dat de game zich afspeelt in Los Santos, maar wel enorm veel natuurgebied eromheen heeft. Bergen, het platteland, de zee en een enorme woestijn. In dat woestijn zijn ook kleine dorpjes te vinden die je de feel van het echte California geven. En dan breekt mijn klomp. De ontwikkelaar had namelijk laten weten dat de map van GTA V groter is dan die van GTA IV, GTA: SA en Red Dead Redemption samen! In het preview dat eerder deze maand getoond werd, lieten ze weten dat het hele gebied drie keer de grootte van Red Dead Redemption is en vijf keer als je ook de zee meetelt.
Waarom moet het gebied zo groot zijn? Die vraag werd vaak gesteld. Rockstar Games liet weten dat ze dat zo gedaan hebben om gamers de mogelijkheid te geven te vliegen. In de eerste trailer waren al vliegtuigen te zien, inclusief een privéjet. Maar men twijfelde toch of je er zelf mee kon vliegen. En het antwoord daarop is dus: jazeker! En hoe zit het met de zee? Want alleen die is al twee keer zo groot als Red Dead Redemption. Rockstar Games heeft iets met de zee gedaan dat je totaal nooit zou verwachten. Ik niet, althans. Je kunt in GTA V duiken! Met een onderzeeër, maar ook met alleen duikerspak aan. En je moet goed uitkijken, want er zijn haaien. Soms vallen ze aan, soms laten ze met rust. Tenzij je hen aanvalt.
Dus, we hebben een enorm gebied, met een uitgestrekt landschap, een grote stad, maar wat nu? Er is iets dat ik nog niet genoemd hebt. Iets dat Rockstar Games ook al heel wat eerder aankondigde. Er zijn maar liefst drie protagonisten waar je missies mee kunt doen: Michael, Franklin en Trevor. Zij hebben alle drie hun eigenschappen. Michael is een gescheiden vader van twee puberkinderen. Franklin is het type dat je in ’the ghetto’ kunt vinden. En Trevor? Hem kun je gerust een psychoot noemen. Hij houdt ervan mensen te vermoorden en is echt into sadisme. Voordeel van drie personages is dat je na het voltooien van de storyline met iemand alsnog die van een ander personage kunt doen. Uitgaande van dat de storyline ongeveer dertig uur kost om te voltooien, wordt dat dus negentig uur om die van alle drie de personages te doen. En met de mogelijkheden die er in GTA V zijn is er genoeg te doen buiten de missies om. Denk aan yoga, sporten, investeren in bedrijven en kleding kopen. Het kan allemaal!
Dan de missies zelf. Tijdens het preview kreeg men te zien wat een ‘heist’ is en hoe het werkt. Het is een compleet nieuw iets in de GTA-reeks waarbij overvallen worden gepleegd. Maar niet zoals normaal. Er gaat nu veel meer aan vooraf voor de voorbereiding. Je moet een vluchtauto en wapens zien te vinden bijvoorbeeld. Pas daarna kun je de overval gaan plegen. Door het zo uitgebreid mogelijk te maken, breidt Rockstar Games met GTA V het aantal missies ineens flink uit. Er is dus veel te doen wat dat betreft.
Voertuigen zijn ook enorm belangrijk in de Grand Theft Auto-reeks. Anders zou het ook niet zo heten. Ook in GTA V wist Rockstar Games het aantal voertuigen weer te overtreffen. Het zijn er nog nooit eerder zoveel geweest als nu, liet de ontwikkelaar een keer weten. In de trailers en verschillende screenshots hebben we kunnen zien dat er veel auto’s zijn die uit voorgaande games zijn gehaald, maar de meeste hebben wel een kleine upgrade gehad. Je kunt ze namelijk tunen. 
Politievoertuigen zijn een absolute must voor GTA. In de eerste trailer ontdekte men dat ze deze ten opzichte van GTA IV niet echt vernieuwd hadden. Wel met een nieuwe zwaaibalk en paint job, maar we willen wel in 2013, hé. Men bleef zeuren over nieuwe voertuien, zoals Ford Crown Victoria’s en daarnaast een LED zwaaibalk. Toen kwam trailer drie (of eigenlijk de drie trailers tegelijk). In die van Franklin waren beelden te zien van politievoertuigen die in een achtervolging zitten. En ze toonden waar we echt op zaten te wachten. Nieuwe voertuigen en LED zwaailichten. Dit zal waarschijnlijk ook één van de redenen zijn dat Rockstar Games de game uitstelde van de lente naar 17 september. Het is in ieder geval mooi dat ze luisteren.
Er is op dit moment enorm veel informatie over Grand Theft Auto V te vinden en de ontwikkelaar heeft nog veel meer om bekend te maken. Wanneer dit precies is, durf ik zo niet te zeggen. Maar met nog slecht ongeveer vier maanden te gaan, zal het wachten niet meer zo’n ramp zijn als sinds de aankondiging van de eerste trailer. En de kans dat het spel nog eens uitgesteld wordt, is vrij klein. Dit keer koos men er namelijk voor GTA V niet een maandje uit te stellen, want normaal bij voorgaande games wel gebeurde. Nope, deze keer een uitstel van máánden. Dus het is al met zekerheid te zeggen dat GTA V op dinsdag 17 september bij ons op de deurmat ligt. Hoewel dinsdag een rare dag lijkt in eerste instantie, mogen we blij zijn dat we niet langer hoeven te wachten dan de mensen in de VS. Voorheen was het zo dat Europeanen enkele dagen langer moesten wachten. Nu niet meer dus.
Als GTA V eenmaal uitgebracht is en ik heb de game zelf in handen, probeer ik binnen twee weken een zo uitgebreid mogelijk review uit te brengen. Hopelijk kan ik punten bevestigen die hier genoemd zijn en voor in-game screens zorgen (wel gemaakt met iPod touch, aangezien het waarschijnlijk niet mogelijk zal zijn directe beelden te maken en te publiceren). Meer informatie over het review volgt in september. Uiteraard lees je het nieuws over GTA V ook op de blog!
Links:
Grand Theft Auto V (Dutch Tech)
Grand Theft Auto V (Rockstar Games)
Rockstar Games Newswire – GTA V (al het nieuws omtrent GTA V)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in