maandag 20 mei 2013

LEGO GBC 5

Van alle dingen die je van LEGO kunt maken zijn de LEGO Great Ball Contraptions toch wel mijn favoriete bouwsels. GBC’s, zoals ze afgekort worden, zijn rube goldberg-achtige machines die ontworpen zijn om kleine LEGO balletjes door een circuit te verplaatsen. De mechanismen die de ballen door het circuit doen laten bewegen zijn over het algemeen zo ingewikkeld mogelijk, maken gebruik van slimme acties en doen me denken aan een fabriek uit How It's Made.

Deze GBC is extra bijzonder omdat het gebruik maakt van een fantastisch ontwerp en dat het een, in een hoge kwaliteit, goed geproduceerde video is. Immers de populariteit van al teveel LEGO projecten wordt tegengehouden door het slecht videowerk. Dat is hier zeker niet het geval. Actief YouTube gebruiker en ontwerper Philip Verbeek heeft veel werkt verricht voor het instellen van een nieuw level voor GBC’s en GBC video's.


Verbeek's GBC 5 maakt gebruik van zes discrete modules. Modules zijn eenvoudige machines (zoals de schroef van Archimedes) die samenwerken om een heel werkend circuit krijgen. Hoe meer modules, hoe complexer het GBC. Het module-ontwerp is heel gevarieerd van de ene bouwer naar de andere, maar het punt is dat ze theoretisch in staat zouden moeten zijn om samen te werken.

Verbeek's creatie gebruikt ongeveer 2500 Lego blokjes en twee motoren. Dit is een Lego-XL motor en een 9V motor voor de pneumatische pomp. De controle van balletjes wordt verkregen via een Lego NXT, die zorgt voor de telling van de balletjes d.m.v. een lichtsensor als zij zich door het circuit heen bewegen.

Verbeek GBC modules hebben niet allemaal formele namen, maar hij was bereid om de mechanismen voor ons te beschrijven. (je kunt ze allemaal zien in de galerie)
 • Pusher (afbeelding 4, 5): Duwt ballen van links en rechts op de middelste baan.
 • Accelerator (afbeelding 6, 7): Schiet ballen naar de andere kant.
 • Splitter (afbeelding 8, 9, 10): Laat ballen naar links en rechts gaan in paren. Twee ballen gaan linksaf waarna vervolgens twee ballen naar rechts gaan.
 • Stop-go # 1 (afbeelding 11): Stopt ballen en laat ze door gaan op het juiste moment.
 • Stop-go # 2 (afbeelding 13): Dezelfde functie, in een andere positie.
 • Stop-go # 3 (afbeelding 19, 20): Dezelfde functie, in een derde positie.
 • Shooter (afbeelding 12): Schiet ballen af.
 • Cardan gear (afbeelding 14, 15, 16): Laat het karretje heen en weer gaan.
 • Tilt trolley (afbeelding 17, 18): Dumpt balletjes op een ​​andere baan.
 • Pneumatic scissor lift (afbeelding 21): Maakt verticale beweging.
 • Pneumatic switch (afbeelding 22): Regelt de luchtstroom.

Dus ja, het is een zeer complex apparaat, maar het doet zijn werk uitstekend. Verbeek’s gebruiksmogelijkheden van eenvoudige machines - zoals de Cardan versnelling, die een roterende beweging doet omzetten in een lineaire beweging - lijken zo simpel in concept, maar zoals je kan zien in de galerie, is de uitvoering van deze concepten veel complexer. En dan het ontwerpen van een machine vanuit het niets, die al deze mechanismen gebruikt, is zeker het meest indrukwekkende deel van de GBC. Zelfs voor de gevorderde volwassen fan van Lego (afol) is de GBC een enorme uitdaging en tijdrovende onderneming.

Steun het project van Verbeek hieronder door te stemmen op zijn GBC op Cuusoo. Wanneer de 10000 stemmen zijn bereikt gaat Lego overwegen de GBC in productie te nemen. Stemmen dus!;)

Bekijk ook zijn website, like z’n facebookpagina en abonneer op z’n youtubekanaal voor extra tussentijdse updates.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten