vrijdag 31 mei 2013

LEGO GBC 6

Denk je dat het makkelijk is om een ​​paar kleine Lego balletjes te laten bewegen met Lego? Dan heb je het mis. Deze constructie maakt gebruik van 3000 onderdelen en slechts een enkele motor die de balletjes door een continue, ongelooflijk complex, Lego circuit laat bewegen.

Zoals we al eerder hebben opgemerkt in het verleden, is de Great Ball Contraption zo ongeveer de grootste prestatie van de technische Legobouwer die er is. De combinatie van planning, vindingrijkheid en toewijding vereist een uitstekende kennis over techniek. Om de Great Ball Contraption (GBC) samen te stellen, is veel meer kennis nodig van zelfs de meest toegewijde Lego fans. Philip Verbeek, wiens verleden GBC werk ook is beschreven door www.dutch-tech.nl, is terug met een andere ongelooflijke creatie.


Verbeek’s GBC 6 heeft een geheel nieuw ontwerp, met 7 vernuftige GBC modules en slechts een enkele Lego motor. Er zijn ook drie servo's en een noodstopknop gebruikt voor de pick-and-place robot.

Verbeek legt elk van de constructie onderdelen aan ons uit. Hij merkte daarbij op dat de GBC 6 gebruik maakt van de volgende GBC modules:

Lift (afbeelding 4): Lift de balletjes op.
Automatic labyrinth (afbeelding  5, 18): beweegt in vier richtingen om de ballen te begeleiden naar de uitgang.
Stop-go-mechanisme 1 (afbeelding 6, 16): Stopt de balletjes en laat ze doorgaan op het juiste moment. Dit voorkomt dat de balletjes doorkomen wanneer de "Stop arm" nog naar is beneden.
Stop arm (afbeelding 7): Wacht tot 8 ballen de arm hebben gevuld waarna de arm naar beneden beweegt en de balletjes weg rollen.
Pick-and-place robot (afbeelding 8, 9, 10, 11, 12): pakt de balletjes op een laag niveau op en plaatst ze op een hoger niveau.
Horizontal lift (afbeelding 13, 14, 17): Verplaatst de balletjes van A naar B doormiddel van een bakje. Dit bakje is altijd horizontaal door het mechanisme.
Swing mechanism: Door een schommeling in de juiste fase te krijgen zullen de balletjes naar het einde van de schommel worden geleid.
Push-up mechanism (afbeelding 15): Duwt ballen naar een hoger niveau.

De ster van de show is duidelijk de pick-and-place robot. De mechanische arm is in staat om meerdere ballen tegelijk te transporteren naar een ander mechanisme op een manier die, zowel elegant als praktisch van sommige andere GBC ontwerpen, ongelooflijk cool uitziet.

Voor mij is de swing arm (zie 2:18 in de video) en de horizontale lift(bij 2:12) het interessantste. Deze mechanismen maken veel meer gebruik van de basisbouwstenen en minder van een NXT en motoren, en meer van het goede, ouderwetse Lego vernuftige bouwen.

Steun het project van Verbeek hieronder door te stemmen op zijn GBC op Cuusoo. Wanneer de 10000 stemmen zijn bereikt gaat Lego overwegen de GBC in productie te nemen. Stemmen dus!;)

Bekijk ook zijn website, like z’n facebookpagina en abonneer op z’n youtubekanaal voor extra tussentijdse updates.Geen opmerkingen:

Een reactie posten