Windows-tip: opdrachtprompt gebruiken

Het is je vast weleens opgevallen dat er een programmaatje is, genaamd ‘Opdrachtprompt’. Maar velen weten niet waar je het voor gebruikt en wat überhaupt het nut ervan is. Vandaar dat dit in deze Windows-tip uitgelegd wordt.

Opdrachtprompt, ook wel bekend als commandprompt (of afgekort tot CMD), zit al vanaf het begin van Windows op iedere pc met het besturingssysteem. Het ‘programma’ is erop gebouwd om opdrachten met MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) en andere computeropdrachten uit te voeren. Het handigste hiervan is dat je zonder grafische interface – en daarom dus ook extra snel – aan informatie over je computer of router kunt komen. Omdat je gebruik maakt van een soort programmeertaal, is het af te raden zomaar handelingen uit te voeren.

Voor we beginnen, is het belangrijk om te weten hoe je opdrachtprompt snel opstart. Druk op <Ctrl + R> op Windows Run te starten. Tik in het invoervak ‘cmd’ en druk op <Enter>. Je krijgt dan dit venstertje.

Door ‘help’ in te typen en op <Enter> te drukken krijg je een heel overzicht van alle mogelijkheden binnen commandprompt. Gebruik ze echter NOOIT zomaar, zonder dat je weet waar je het voor gebruikt!
Stel, je wilt in één opslag zien welke processen er op dit moment allemaal draaien. Daar kun je CMD voor gebruiken. Het enige dat je hoeft te doen, is ’tasklist’ in typen en op <Enter> drukken. Je krijgt dan dit te zien (opmerking: in de afbeelding is naar het begin van de tabel gebladerd):

Het kan zijn dat je een probleem hebt met je computer en je wilt graag zoveel mogelijk informatie over je hardware hebben. Deze kun je opvragen door simpelweg te typen ‘systeminfo’ en dan op <Enter> te drukken. Hieronder zie je de systeeminformatie van mijn Acer Aspire E1-531.

Maar dan komt het probleem. Hoe kopieer ik in hemelsnaam al die tekst?! Want het is langer dan je denkt, als je naar de scrollbalk rechts kijkt. Kopiëren van tekst in CMD doe je door op het icoontje linksboven te klikken (waar ‘C:’ in staat) > Bewerken > Markeren. Selecteer dan de gewenste tekst die je wilt kopiëren, klik nogmaals op de C: linksboven > Bewerken > Kopiëren. Je kunt overigens ook kopiëren door direct op <Enter> te drukken na het ‘markeren’ van tekst.
Als je nu naar bijvoorbeeld kladblok gaat en de tekst plakt, krijg je alles in precies dezelfde structuur te zien als in CMD. Geen nette opmaak dus, maar wel handig voor als je snel deze informatie nodig hebt.

Tot zover de Windows-tip van deze keer. Heb je nog vragen over CommandPrompt, stel die me dan gerust!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in