iOS 7 Preview

Apple kondigde vanavond tijdens het WWDC 2013 evenement verschillende nieuwe dingen aan. Uiteraard richten wij ons op de nieuwste iOS-update, iOS 7 met een compleet nieuw design en features waar we echt op zaten te wachten! Een preview.

Ik heb iOS 7 bèta weten te bemachtigen en op mijn vijfde generatie iPod touch geïnstalleerd. Wat gelijk al opviel, is dat het als op veel vlakken traag aanvoelt. Maar dat is begrijpelijk bij een bèta. Waarschijnlijk is dit binnen een maand alweer veel minder. De uiteindelijke versie zal sowieso beter werken. Dat was bij voorgaande iOS-versies ook zo.
Apple heeft het lockscreen, homescreen en iedere applicatie volledig aangepast. Er valt niets meer van iOS 6 en daarvoor terug te herkennen, behalve de data en algemene functionaliteit. Daardoor lijkt het eigenlijk alsof je een heel nieuw toestel vast hebt, die je tegelijkertijd wel meteen kan gebruiken. Het design is compleet ‘flat’, terwijl iOS voorheen vrijwel overal een bepaald effect had. Apple’s hoofddesigner Jonathan Ive houdt erg van dit platte en strakke en koos daarom dus hiervoor.

Je ziet hier rechts het lockscreen. Een flink verschil is dat het nu veel ‘cleaner’ overkomt. Geen zwarte balken meer boven en onder, alleen tekst. Enkele mensen spraken over onduidelijkheid bij de slider: hoe weet je nou of je naar links of rechts moet slepen. Tja, voor sommigen een vraag, voor de meesten een weet. Het werkt namelijk net als bij voorgaande iOS-versies. Je hoeft maar naar rechts te slepen om het thuisscherm te openen. Gebruik je een wachtwoord, dan wordt het venster hiervoor geopend.


iOS 7 biedt de mogelijkheid om dynamische achtergronden toe te passen. Momenteel zijn er helaas nog maar twee, al is het mogelijk dat we binnenkort meer krijgen. Daarnaast kun je ook ervoor kiezen gewoon een eigen achtergrond te kiezen of je maakt een keuze uit Apple’s eigen achtergronden. Het mooie is dat zelfs die een beetje dynamisch zijn; door je iOS-apparaat te kantelen, beweegt de achtergrond mee. Dat wekt de indruk dat het twee lagen zijn. Ondersteuning voor dynamische achtergronden en het effect bij het kantelen (gebruikmakende van de gyroscoop) is helaas alleen voor iPhone 5 (4S ondersteunt laatst genoemde) en iPod touch 5G.

iOS 7 heeft enkele vernieuwingen voor de bekende mappen die in iOS 4.2 geïntroduceerd werden. Ten eerste een nieuw en simpeler uiterlijk. Ook worden er minder apps weergegeven. Echter, je kunt nu wel meer apps toevoegen. Je ziet het niet in de screenshots, maar wanneer je meer apps hebt dan in één pagina past (negen), dan verschijnen er onder paginadots. Je kunt oneindig veel applicaties toevoegen. En een zeer gewilde toevoeging is het plaatsen van Newsstand (Kiosk) in mappen. Dat is nu ook mogelijk.


Herinner je het je nog, die momenten dat je midden in de nacht licht nodig had, maar nooit je zaklamp bij de hand had? Dan pakte je je iPhone (4 of hoger) of iPod touch (5e generatie) en dan zat je heel lang te zoeken naar die applicatie die je ervoor gebruikt. Dat moet handiger kunnen, toch? Of in ieder geval zonder jailbreak. Dankzij het nieuwe Control Center in iOS 7 is het mogelijk! Door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te slepen, open je het venstertje dat je hieronder ziet en dan heb je toegang tot bepaalde instellingen. Denk daarbij aan vliegtuigmodus, Wi-Fi, bluetooth, Niet-storen en tot slot vergrendeling voor de paginastand. Aan de onderkant zijn weer opties te vinden om de zaklamp te activeren, de klok-app te openen, of de rekenmachine. Wil je een foto maken, dan kun je de camera-app ook hier starten. Op de afbeelding wordt Control Center op het lockscreen gebruikt, maar je kunt het overal, waar je ook bent gebruiken. Dat is het mooie ervan. Apple noemt het niet voor niets ‘system-wide’ (systeemwijd; door het hele systeem te vinden).

Ook multitasking is flink verbeterd in iOS 7. In plaats van dat je onderaan een balkje met je openstaande apps te zien krijgt, zie je nu voortaan een heel multitaskingscherm. Voorheen moest je eerst altijd een app lange tijd ingedrukt houden om dan vervolgens op het rode rondje te tikken om deze te sluiten, terwijl je hem nu voortaan maar omhoog hoeft te slepen. Een stuk sneller dus.

Maar Apple heeft meer gedaan. Men klaagde altijd dat apps iedere keer bij het openen weer opnieuw data moeten ophalen, wat weer extra veel tijd kost soms. In iOS 7 worden apps op de achtergrond continue vernieuwd. En dit gebeurt alleen op gunstige momenten, dus bijvoorbeeld wanneer de iPhone aan de lader ligt. Ook de standaard Weer-toepassing blijft up-to-date.

Dan Safari, Apple’s eigen webbrowser. Ook deze heeft een grote update gekregen. Misschien wel de grootste van alle apps? Wanneer je nu voortaan scrollt door een pagina, verdwijnt de taakbalk (onderaan) en de adresbalk wordt klein gemaakt, zodanig dat je alleen de titel van een website ziet. Een soort full-screenmodus dus. Apple heeft ook een compleet vernieuwde tabbladenmenu ontwikkeld en een menu waarmee je gedeelde links kunt bekijken, die van bijvoorbeeld Twitter-gebruikers wordt gehaald.

Tot zover een groot gedeelte van het ‘in-depth’ preview van iOS 7. Hieronder zie je nog enkele andere screenshots. Meer informatie volgt in de komende tijd. Een algemeen review verschijnt helaas pas in de herfst.

Agenda-app

Klok-app

Klok-app met geavanceerde informatie (bij tikken op klok)

Inlogscherm

Muziek-app

Rekenmachine-app

Weer-app met geanimeerde weersituatie
App Store met grote schermafbeeldingen

Meer informatie: http://www.apple.com/ios/ios7/

Let op! Dutch Tech Blog is niet aansprakelijk voor problemen met beta’s. Het is dan ook niet toegestaan om deze uit te wisselen met anderen. Beta’s kunnen problemen met zich meebrengen, waaronder traagheid of zelfs crashende toestellen. Wees je bewust van de risico’s. Indien je geen ontwikkelaar bent, maar wel graag iOS 7 wilt, wacht dan gewoon af tot de herfst. Waarschijnlijk zal de update dan officiëel worden uitgebracht. Je kunt hem dan probleemloos downloaden vanaf iTunes of OTA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in