Nu het eindelijk mooi weer is, is ook het terras- en festivalseizoen in volle gang. Je vrienden terugvinden op een druk terras of strand, festivaltickets scannen via een QR code: we staan er niet eens bij stil, maar smartphones spelen een steeds grotere rol in ons leven en we nemen ze overal mee naartoe. Veel mensen dragen ze bij zich of houden ze in hun hand. Niet zo gek dus dat smartphones al een aantal jaar het meest gestolen voorwerp zijn door zakkenrollers en bij straatroven.[1] Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft zijn mobiele apparaat weleens verloren of is ooit bestolen, zo blijkt uit onderzoek van Norton.[2] Met de toenemende rol van smartphones in ons dagelijks leven, groeit ook het aantal beveiligingsrisico’s. Norton wil iedereen bewust maken van deze risico’s, zoals verlies of diefstal van een toestel, maar ook online risico’s zoals scams.
Om te begrijpen hoe we onze mobiele telefoons gebruiken, heeft Norton wereldwijd onderzoek[3] gedaan naar de steeds groter wordende rol van mobiele apparaten tijdens festivals, concerten en events. Uit deze studie blijkt dat 92 procent van de bezoekers wereldwijd waarschijnlijk eerder hun smartphone meeneemt, dan bijvoorbeeld contant geld, ID-kaart of pin- en creditkaarten. Maar liefst 77 procent van de bezoekers geeft aan het belangrijk te vinden om hun smartphone bij zich hebben tijdens een festival, event of concert, zo is 78 procent tijdens het event druk met het vastleggen van herinneringen op foto en video. De helft van deze mensen post foto’s op sociale media-kanalen en grappig genoeg posten vrouwen vaker dan mannen eventfoto’s, statusupdates en check-ins op sociale media.
Zwarthandel in tickets Op internet worden kaartjes voor festivals en concerten massaal gekocht en doorverkocht. Vaak zijn we er als de kippen bij als ergens nog uitverkochte kaartjes verkrijgbaar zijn, zonder dat we ons bewust zijn van de risico’s. Met niet van echt te onderscheiden websites kunnen internetcriminelen onwetende kopers bestelen door te handelen in valse toegangsbewijzen voor populaire festivals, concerten en voetbalwedstrijden. Gedupeerden komen er mogelijk pas achter als het te laat is; ze betalen netjes voor hun kaartje, maar krijgen het nooit opgestuurd. Als ze wel een kaartje ontvangen, lopen ze het risico om pas in de rij bij het festival of event te ontdekken dat het om een vals toegangsbewijs gaat.
Tips van NortonGelukkig kan iedereen hier wat aan doen, daarom volgen hieronder een aantal tips van Norton:
- Om er zeker van te zijn dat je een origineel kaartje koopt, check bij de evenementenorganisator hoe en wanneer tickets verkocht worden. Let goed op als je een kaartje wilt kopen via een website waar je nog nooit van hebt gehoord. Deze sites adverteren misschien wel met aantrekkelijke aanbiedingen, maar komen je uiteindelijk duur te staan.
- Helaas komen ticket-scams via sociale media steeds vaker voor, hierbij word je bijvoorbeeld via posts aangemoedigd om op “like” te klikken om gratis tickets te winnen. Wees op je hoede voor deze aanbiedingen en bezoek de officiële sociale media-pagina of website van de evenementenorganisatie om zeker te weten dat de aanbieding betrouwbaar is.
- Als een aanbieding voor het concert van het jaar te mooi om waar lijkt te zijn, is dit waarschijnlijk ook het geval.
- Check of de betaalpagina’s beveiligd zijn. Dit kun je zien door bijvoorbeeld te zoeken naar het Norton Security Symbool (het groene slotje) in de adresbalk en te checken of de website begint met ‘https’.
- Zorg er ook voor dat je het IMEI-nummer van je mobiel of tablet kent. Dit kun je vinden door #06# in te toetsen op je mobiel of tablet met 3G-verbinding. Omdat het een uniek nummer is, kan de politie aan de hand hiervan daders opsporen.[4]
- Gebruik een moeilijk te kraken wachtwoord om je mobiele apparaat te vergrendelen.
- De politie adviseert ook om altijd alert te zijn op de omgeving. Gebeurt er iets verdachts, stop dan je gsm of smartphone veilig weg.[5]
- Openbare Wi-Fi-netwerken zijn vaak kwetsbaar en kunnen door cybercriminelen gebruikt worden om persoonlijke informatie achterhalen. Probeer hier daarom zo min mogelijk gebruik van te maken en je emails of banksaldo zo veel mogelijk via beveiligde netwerken te checken.
- Installeer van te voren beveiligingssoftware zoals Norton Mobile Security. Hiermee kun je op afstand je toestel traceren, vergrendelen en wissen, om te voorkomen dat criminelen toegang kunnen krijgen tot je persoonlijke data.
1 Politie Nederland: http://www.politie.nl/onderwerpen/dossier-misdaadcijfers-2012/straatroof-en-zakkenrollerij.html
2 Norton: 2012 Norton Cybercrime Report, European Mobile Insights: www.norton.com/nl/2013europeanmobileinsights
3 Norton: Wereldwijd onderzoek onder smartphone gebruikers in relatie tot grootschalige events, mei 2013. Ne07
4 Politie Nederland: http://www.politie.nl/onderwerpen/dossier-misdaadcijfers-2012/straatroof-en-zakkenrollerij.html
5 Politie Nederland: http://www.politie.nl/onderwerpen/dossier-misdaadcijfers-2012/straatroof-en-zakkenrollerij.html
4 Politie Nederland: http://www.politie.nl/onderwerpen/dossier-misdaadcijfers-2012/straatroof-en-zakkenrollerij.html
5 Politie Nederland: http://www.politie.nl/onderwerpen/dossier-misdaadcijfers-2012/straatroof-en-zakkenrollerij.html