GTA V Gameplay: eerste indruk

Rockstar Games bracht dinsdag 9 juli om 16:00 (Nederlandse tijd) de allereerste gameplay video van Grand Theft Auto V uit en uiteraard was men enorm enthousiast. Maar wat hebben we eigenlijk allemaal kunnen zien in het bijna vijf minuten durende filmpje? Een eerste indruk.

Toen Rockstar Games op 26 oktober 2011 aankondigde dat op 11 november 2011 de eerste trailer van Grand Theft Auto V zou verschijnen, keken de GTA-fans enorm uit hiernaar. Wat konden we verwachten? Dat was een vraag die uiteraard onbeantwoord bleeft tot de trailer eenmaal online stond. En hoewel een eerste trailer vaak een zeer klein deel van een game toont, waren veel mensen al meteen verkocht. Maar niemand besefte dat we eigenlijk nog best lang moesten wachten.
Soms was er een hele tijd helemaal niets nieuws over de game, terwijl er dan ineens een storm aan informatie en screenshots tevoorschijn werden gehaald. Inmiddels staan er al 134 van in de gallerij van de GTA V-website en vier trailers (waarvan één met maar liefst drie erin, wat betekent dat er eigenlijk zes trailers zijn!). Best veel dus. Is dat al dat wachten waard? Eerst een release in de lente van dit jaar en dan ineens weer uitstel naar 17 september.
Nou, zeker wel. Als je de gameplay bekijkt die Rockstar Games ons gisteren gegeven heeft, sta je meteen versteld van hoeveel Grand Theft Auto V veranderd is ten opzichte van haar voorganger GTA IV (en de DLC’s die hierbij horen en natuurlijk niet te vergeten GTA Chinatown Wars). Flink opgepoetste graphics, een véél grotere stad, gebergte en woestijn, het hoogste aantal voertuigen en wapens ooit en ga maar door.
De gameplay video toont echter meer. Zoals bijvoorbeeld de besturing van voertuigen, het gebruik van wapens, switchen tussen de drie personages Michael, Franklin en Trevor, de nieuwe HUD (die je linksonder in beeld ziet bij iedere GTA) en meer.
Rockstar Games heeft de HUD helemaal onder de schop genomen door het rechthoekig te maken. Linksonder hiervan heb je de health-bar, daar rechts van de armor-balk en daar rechts van weer de balk voor de special ability. Wanneer je in een voertuig zit, verandert de HUD-weergave naar 3D. Daardoor lijkt het net een navigatiesysteem.
Schieten gaat in GTA V net zoals bij Max Payne 3, een game die vorig jaar uitgebracht werd. Ook het rijden is flink verbeterd ten opzichte van GTA IV. Ook al zijn dit eigenlijk dingetjes die je pas echt kunt beoordelen als je de game zelf geprobeerd hebt. Helaas duurt dat nog zo’n twee maanden.
Mensen hebben de mogelijkheid om van alles te doen in-game. Denk aan duiken, het tunen van voertuigen, sporten, het laten zetten van tattoo’s, kleding kopen en natuurlijk cruisen door de stad, de bergen en de woestijn. Misschien wil je wat meer actie? Dan laat je de politie gewoon achter je aankomen voor een wilde achtervolging. Ze doen alles om je tot stoppen te brengen. Dus wees in elk geval alvast gewaarschuwd.
GTA V komt ook met Grand Theft Auto Online. Ook wel multiplayer genoemd. Voor het eerst is het mogelijk om met in elk geval al 18 personen tegelijk samen te spelen. Althans, dat hebben we uit de video op kunnen maken. De verwachting is dat het aantal zelfs hoger komt te liggen, op 24 bijvoorbeeld. Dit zou natuurlijk mooi zijn als je een clan of evenement hebt met veel leden. Normaal zou je dan meerdere ‘slots’ moeten aanmaken, maar met deze capaciteit van (hopelijk) 24 deelnemers of zelfs meer zal dit niet meer nodig zijn.
Wat hierboven genoemd is, bevat slechts een klein deel van alles dat in de video te zien was en natuurlijk dingen die allang bekend waren. Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar één van de volgende pagina’s:
Ontwikkeld door ontwikkelaar Rockstar North, zal Grand Theft Auto V wereldwijd beschikbaar zijn op 17 september voor de Xbox 360 ® en PlayStation ® 3.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in