iPhone 4: ervaringen

Aangezien ik de iPhone 4, welke ik op 8 juni ontvangen had al een tijdje in handen heb, wil ik graag over mijn ervaringen tot nu toe vertellen. Wat is me de afgelopen paar weken opgevallen? Is het toestel een prima vervanger van de iPod touch van de vijfde generatie? Gaat hij lang mee bij dagelijks gebruik (of zelfs langer dan de iPod touch 5G)? Die vragen wil ik maar al te graag beantworden in dit niet al te lange review.

Nou, laat ik alvast beginnen met het beantwoorden van de gesloten vragen: ja, ja en nee. Het toestel is een prima vervanger van de vijfde generatie iPod touch en hij gaat lang mee. Qua batterijduur ligt hij op hetzelfde niveau als de iPod. En dat komt waarschijnlijk omdat beide toestellen een accu hebben met 3,7 volt, terwijl de iPhone 5 het eerste iOS-apparaat (iPad uitgezonderd) is met een batterij die over meer volt beschikt: 3,8. Het viel me dan ook op dat de iPhone 4 gemiddeld even lang meegaat. Echter, als je de batterij een keer gekalibreerd hebt, gaat hij duidelijk een stuk langer mee. Ik raad iedere iOS-gebruiker dan ook aan iedere maand een keer de batterij te kalibreren, dit helpt echt!

Maar waarom kan de iPhone 4 nou eigenlijk de iPod touch 5G vervangen? Want ten eerste loopt het achter op snelheid (single-core A4-chip tegen dual-core A5-chip), de schermkwaliteit is minder en sowieso de schermgrootte ligt lager. Toch is het zo. De iPhone 4 is nu echt mijn hoofdapparaat geworden. Dat zal onder andere te danken zijn aan het feit dat de iPod touch momenteel gebruikt wordt om de bèta van iOS 7 op te draaien. Hierdoor is de performance ook veel minder, waardoor zelfs zware games minder vloeiend zijn dan op de iPhone 4.
Echter, de iPhone 4 hapert dagelijks wel een keer. Niet alleen wanneer er meerdere apps openstaan op de achtergrond, ook als er slechts één app draait. Toch valt het reuze mee. Je ziet het eigenlijk bijna alleen maar als je switcht naar een andere applicatie. En zelfs dan gebeurt het bij een beperkt aantal apps, zoals switchen van Facebook naar het spelletje Woordjacht. Dit laatste ondersteunt multitasking niet volledig, waardoor de gehele content opnieuw geladen wordt iedere keer.
Bij sommige onderdelen is weer merkbaar dat de iPhone 4 iets sneller reageert op acties dan de iPod touch, zoals bij het openen van Spotlight (zoekscherm links van eerste pagina op thuisscherm), multitasking en wanneer je de iPhone uit de slaapstand haalt. Daar reageert de iPod namelijk soms alsof hij de handeling moet registreren, analyseren en dan pas uitvoert. Eigenlijk is dat altijd zo, maar bij de iPhone 4 gaat het meteen.
Het grootste pluspunt aan de snelheid van de iPhone 4 is dat hij een stuk sneller is dan de vierde generatie iPod touch, die toch eigenlijk dezelfde hardware deelt: een single-core A4-chip, dezelfde batterij, een retina-scherm, een FaceTime-camera enzovoort. Maar… Dan komen de verschillen. De iPhone 4 heeft namelijk dubbel zoveel RAM als de iPod touch 4G (512 MB tegen slechts 256 MB in de iPod). Ook de schermkwaliteit van de iPhone 4 is veel beter. Uit verschillende analyses bleek trouwens ook al dat Apple ervoor koos om een goedkoper scherm in de iPod touch 4G te gebruiken, om zo de prijs te kunnen drukken. In de praktijk bleken deze verschillen ook enorm uit te maken. Toen ik zelf over die iPod beschikte en iOS 6 draaide, zag je de batterijduur ineens met een kwart omlaag gaan bij slechts een kwartiertje tijd. En het enige dat ik deed, was een beetje Twitteren, that’s it.
De iPhone 4 is wat dat betreft dus een verademing. Die heb ik nu al veel kunnen gebruiken. En laat ik toegeven, de batterijduur is niet fantastisch. Maar als je niet de hele dag spelletjes speelt, is er niets aan de hand.
Maar laten we het nu even hebben over het design. De iPhone 4 heeft een roestvrij stalen band en bestaat daarnaast grotendeels uit glas. Wat daar zo fijn aan is, is dat hij heel robuust aanvoelt, maar niet lomp ofzo. De iPod touch 5G voelt aan alsof je hem ieder moment uit je vingers kunt laten glippen als je er geen hoesje omheen doet. Ik twijfelde eerst over een hoesje voor de iPhone 4, maar ik ben er nu helemaal zeker van dat dit totaal overbodig is. Het zou trouwens het supermooie design verpesten. Want voor degenen die het nog niet weten: het inmiddels 3-jarige toestel wordt nog steeds geprezen om zijn mooie buitenkant.
Al met al is de iPhone 4 een fantastisch apparaat. Hij gaat in principe vrij lang mee, heeft een prima camera, reageert snel en ziet er ook nog eens mooi uit. Ik ben zeer tevreden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in