iWork for iCloud nu verder open

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is hij dan toch beschikbaar voor mensen die geen geregistreerd ontwikkelaarsaccount bij Apple hebben waar je normaal voor moet betalen. Ik heb het hier over iWork for iCloud. Apple kondigde het tijdens het WWDC 2013 aan als onderdeel voor iCloud.

Wie Office Web Apps kent, zal zich ook wel meteen thuisvoelen met iWork for iCloud. Hiermee kun je documenten, spreadsheets en presentaties maken via je eigen browser. Normaal zou je dan Pages, Numbers of Keynote voor iOS of de Mac nodig hebben, maar nu kun je dit ook op een Windows-computer doen. Handig als je bang bent dat bepaalde elementen niet goed overgenomen zullen worden als gevolg van het converteren. Omdat iWork for iCloud gebruikt kan worden zonder dat je een betaald ontwikkelaarsaccount moet nemen, besloot ik eens een kijkje te nemen.

Wanneer je naar beta.icloud.com gaat, krijg je onderstaande pagina te zien (uiteraard wel met je eigen naam rechtsboven). Ter verduidelijking zijn de hierin iWork-apps aangegeven; Pages, Numbers en Keynote.

Vandaag wil ik de aandacht even richten op Numbers. Van de overige twee web apps volgen uiteraard nog wel screenshots. Numbers is Apple’s variant op Microsoft Office Excel en wordt gebruikt om spreadsheets mee te maken. De webapplicatie die Apple ontwikkeld heeft ziet er keurig en gebruiksvriendelijk uit, viel me meteen op. Het is natuurlijk niet zo uitgebreid als de standaard desktopsoftware, maar het lijkt er wel op dat je meer kunt dan met de Web Apps van Office. En het ziet er ook veel mooier uit in mijn ogen.
Hieronder zie je de pagina die tevoorschijn komt als je een de webapp voor Numbers opent. Je ziet al je spreadsheets die zijn opgeslagen in iCloud en linksboven de optie om een nieuwe te creëren.
Ik heb als test een spreadsheet geüpload die ik gebruikt heb voor de resultaten van het tweede kwartaal van deze blog. Boven is de vertrouwde formulebalk te zien, daarboven weer de werkbladen, rechts heb je de opmaakopties. Of eigenlijk de tabelopties, maar je kunt ook de opmaak van de tekst in een cel wijzigen. Degenen die dit het liefst zo makkelijk mogelijk doen, kunnen gewoon het toetsenbord gebruiken. Wil je bijvoorbeeld de tekst in een cel vetgedrukt maken, dan hoef je maar op Ctrl + B te drukken.
Hoewel er niet zeer veel lettertypes beschikbaar zijn, is de keuze toch vrij groot met een aantal van 47. En niet alleen een paar standaardlettertypes, er zitten ook grafisch mooie bij. Je kunt kiezen tussen verschillende tabelsoorten, je kunt een header en footer toevoegen en meer.
En we eindigen met een paar screenshots van de overige applicaties.

 Hoofdpagina Pages-app

Wanneer je een nieuw document aanmaakt, krijg je de keuze uit verschillende templates

 Hoofdpagina Keynote-app

Keynote-app met stagepresentatie als voorbeeld
Zelf proberen? Het kan kosteloos! Maak een (gratis) ontwikkelaarsaccount aan bij Apple, log in met je Apple ID op beta.icloud.com en you’re ready to go! iWork for iCloud wordt ondersteund in Safari, Chrome en Internet Explorer. Het is aan te raden te zorgen voor een goede internetverbinding en een computer met redelijke processor (dual-core en 2GHz of hoger zijn absoluut voldoende).

Meer informatie: Apple – iWork for iCloud (Engels)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in