Apple wint rechtszaak, Samsung krijgt importverbod in VS

Apple mag weer eens in zijn handjes wrijven, want het technologieconcern heeft een rechtszaak gewonnen tegen Samsung. Enkele toestellen van het bedrijf krijgen een importverbod in de Verenigde Staten.

Dat bepaalde het ITC, ook wel bekend als het International Trade Commission (internationale handelscommissie) vandaag. Samsung zou twee patenten van Apple hebben geschonden. De zaak liep in 2011 al en de toestellen die het importverbod krijgen zijn inmiddels relatief oud. Toch is het zeker weten een overwinning voor Apple.

Het gevolg van de uitspraak van het ITC is dat de Galaxy Tab, Galaxy Tab 10.1, Galaxy Fascinate, Galaxy  S 4G, de Galaxy Captivate en mogelijk de Galaxy S II niet meer in de VS verkocht mogen worden. Daarnaast heeft het mogelijk gevolgen voor de komende uitspraken, waardoor nieuwere toestellen van Samsung eventueel ook nog zouden kunnen worden verboden.
De twee patenten waar het in de rechtzaak om ging zijn het zogenaamde multi-touch patent waar ex- en inmiddels overleden CEO Steve Jobs “Boy have we patented it” op zei tijdens de presentatie van de eerste iPhone in 2007 en een patent die de manier beschrijft waarop een apparaat een aangesloten headset herkent.
Hoewel het importverbod nu eigenlijk op oudere toestellen van Samsung van kracht is, geeft de beslissing Apple volgens experts meer kans om te winnen in meer rechtszaken. De patenten waar Samsung inbreuk op maakt worden mogelijk ook gebruikt in nieuwe toestellen, zoals de Galaxy S3 en Galaxy S4. Als deze toestellen inderdaad dezelfde technologie gebruiken als de toestellen die nu een importverbod hebben gekregen, kan dit negatieve gevolgen voor Samsung hebben.
Apple liet in een reactie weten blij te zijn met de uitspraak die het schaamteloos kopiëren van Apple-producten door Samsung veroordeelt. Het patentensysteem is volgens het Amerikaanse bedrijf gemaakt om echte innovatie te beschermen.
Samsung stelt teleurgesteld te zijn in de uitspraak van de handelscommisse. Het Koreaans bedrijf laat verder weten wel blij te zijn dat Apple niet op alle vlakken in het gelijk gesteld is. Apple zou dan, volgens Samsung, het alleenrecht krijgen op telefoons met afgeronde hoekjes. Samsung wil de strijd verder graag op de markt uitvechten en niet in de rechtszaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in