iOS 7 beta 5 uitgebracht aan ontwikkelaars

Apple heeft vanavond tegen de verwachtingen in alweer de vijfde beta van iOS 7 uitgebracht. Het bedrijf bracht vorige week maandag nog de vierde beta uit die volgens veel gebruikers een heel stuk stabieler is dan voorgaande beta’s. En ik als gebruiker hiervan kan dat bevestigen. Althans, bij de iPod touch 5G is de snelheid nu perfect. De vijfde beta lijkt weer hetzelfde te hebben gedaan, maar dan ook bij de iPhone 4.

Hoewel de verwachting was dat Apple iedere twee weken een betaversie uit zou brengen lijkt het erop dat deze keer een uitzondering is. Want onlangs werd het Apple Developer Center gehackt en was het een week lang onbruikbaar. Omdat Apple zich aan het huidige schema wilde houden, lijken ze te hebben besloten om de vijfde beta gewoon nu uit te brengen, zoals in eerste instantie de bedoeling zou zijn.

In de vijfde beta is de stabiliteit op de iPhone 4 in elk geval verbeterd. Volgens sommigen was dat bij de vorige versie al zo, maar op sommige punten was het nog altijd niet zo vloeiend. Dit is nu duidelijk beter geworden. 
Een andere grote verandering is dat er nu nieuwe icoontjes te vinden zijn in het instellingemenu. Voor de instellingen van de apps was dat al zo, maar instellingen voor bijvoorbeeld je internetverbinding toonden andere icoontjes zonder een app-achtig vierkantje eromheen. Nu is dat wel het geval. Zie daarvoor de screenshot hieronder, met daarnaast eentje van een optie waarmee je de zogenaamde ‘on/off’-tekst (I/O) weer kunt laten geven:
 

Er is ook een optie toegevoegd waarmee je toegang tot het controlecentrum (Control Center) in apps kunt in- of uitschakelen.
Apple veranderde ook de ‘schuif om uit te zetten’-knop:
Tot slot een andere belangrijke wijziging. Het Nederlandse woordenboek is eindelijk toegepast en kan nu gedownload worden vanuit een speciaal scherm. Typ gewoon een Nederlands woord in, dubbel tik hierop en kies dan ‘Definieer’. Bovenaan staat dan ‘Dutch’, met daaronder ‘Prisma woordenboek Nederlands’. Daarnaast staat een iCloud-icoontje. Tik hierop om het woordenboek te downloaden. In de screenshot hieronder zie je een voorbeeldje. Het handige van zo’n woordenboek is dat je na het downloaden geen internet meer nodig hebt om de betekenis van een woord op te zoeken. En Prisma is hier zeer bekend als het om woordenboeken gaat.
De volledige changelog die tot nu toe bekend is (met dank aan iPhoneclub):
 • iOS 7 Beta 5 lijkt een stuk sneller dan de voorgangers.
 • Je kan nu het Control Center uitschakelen als je een app gebruikt.
 • Het Nederlands woordenboek is verwerkt: het betreft het Prisma Woordenboek Nederlands.
 • De mogelijkheid om een vierkante foto te schieten heet weer ‘Vierkant’.
 • De icoontjes van de instellingen zijn volledig veranderd. Ze worden nu onderscheiden door de verschillende vierkantje gekleurde vakjes.
 • Twitter heeft een nieuw app-icoon gekregen: wit met de bekende blauwe vogel erin.
 • Yahoo is nadrukkelijker aanwezig in het Notification Center: de dienst wordt vermeld als bron voor het weer en de beurskoersen.
 • De veegbeweging vanuit het lockscreen naar de camera is soepeler geworden.
 • Heb je aankomende afspraken in de agenda staan? Het Notification Center telt nu in minuten af. De resterende tijd wordt live bijgewerkt.
 • De balk met ‘Slide to power off’ is in het nieuw gestoken.
 • Nieuwe icoontjes tijdens het bellen: pictogrammen bestaande uit enkel lijntjes in grote rondjes.
 • Er is een nieuwe optie om een banner bij een pushbericht naar beneden te trekken voor het Notification Center.
 • De naam van de telecomprovider staat niet meer door het balkje heen waarmee je het Notification Center kan vastpakken.
 • Nog niet geverifieerd: het installatiescherm van iOS 7 is afgestemd op de kleur van je iPhone. Heb je een zwarte iPhone, dan zie je een zwart scherm. De kleurenvarianten van de iPhone 5C lijken dichterbij dan ooit.
 • Sommige blur en andere visuele effecten zijn verwijderd uit iOS 7 Beta 5 op de iPad mini. Op andere systemen wordt blur soms net iets anders toegepast.
 • Je hebt nu toegang tot een map terwijl er een applicatie installeert.
 • Als het je voorkeur geniet, kan je nu weer de tekst ON/OFF weergeven op de schakelknoppen (aangeduid als I/O)
 • Het ontgrendelen op het lockscreen maakt geen geluid meer.
iOS 7 beta 5 kan Over The Air binnengehaald worden op een iPhone 4 of later, iPad 2 of later, iPad mini en iPod touch van de vijfde generatie, mits deze over iOS 7 beta beschikt.
Meer informatie: Dutch Tech – iOS 7 (aangevuld met correcte screens)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in