iOS 7 uitgelicht: controlecentrum en berichtencentrum

Zoals eerder beloofd zou ik met een ‘iOS 7 uitgelicht’ komen voor iets dat geheel nieuw is in iOS en iets dat al langer bestaat, maar flink onder het mes is gegaan. Ik heb het hier over controlecentrum en berichtencentrum, twee fantastische  features in iOS 7.

Allereerst het berichtencentrum. De gemiddelde iPhone-gebruiker zal het zeker wel kennen, aangezien het er al sinds iOS 5 is. Het werd toen gelanceerd met twee widgets. Eentje voor het weer en eentje met de beursnoteringen. Leuk natuurlijk, maar er miste nog van alles. Later, in iOS 6 werd het uitgebreid met een widget waarmee je tweets en Facebook posts kunt plaatsen. Nu werd het gebruik van berichtencentrum ineens een stuk aantrekkelijker.

Maar men vond dat Apple te weinig aandacht besteedt aan wat er allemaal mogelijk zou is met het berichtencentrum. Om dit te compenseren zijn ontwikkelaars tweaks gaan maken voor mensen die een jailbreak op hun iPhone, iPad of iPod touch hebben. Hiermee kun je talloze opties toevoegen, maar het kan ook effect hebben op de batterij en de performance van het toestel. Apple wil daarnaast niet dat mensen hun iPhones vol met rotzooi zetten. Dus moesten ze gewoon met iets komen dat de kans op een jailbreak kleiner maakt. In iOS 6.1.3 deden ze dit al door exploit te dichten. Dat bleek achteraf niet zo slim, want men besloot dan bij iOS 6.1.2 te blijven. Ofwel, ze kwamen geen meter verder.
En dan kwam iOS 7. Met een geheel nieuwe kijk op het mobiele besturingssysteem en talloze functionaliteiten waar we echt op zaten te wachten. Het berichtencentrum is drastisch veranderd. De widgets zijn nu compleet vernieuwd. Het zal je niet meer doen denken aan het berichtencentrum uit iOS 5 of iOS 6. En ik overdrijf echt niet, hoor.
Dit is hoe het nieuwe berichtencentrum eruit ziet; minimalistisch:
Zoals je ziet zijn er drie tabbladen. We beginnen natuurlijk met het tabblad ‘Vandaag’. Wat deze doet, is vergelijkbaar met wat bijvoorbeeld Google Now kan; je informeren over de huidige datum, het weer (waar je trouwens op kunt tikken om de weer-app te openen), je afspraken van vandaag (zowel van Agenda als van Herinneringen) en de verkeersomstandigheden. Dit laatste helpt je op tijd te komen voor die afspraken. Een leuke feature is dat het berichtencentrum je zelfs feliciteert met je verjaardag. Ik heb hier zelf nog niets van gezien, maar op 6 september laat ik uiteraard weten of ik ook zo’n melding heb ontvangen. Het ‘Vandaag’-tabblad toont ook de aandeelkoersen en tot slot wat er morgen op de planning staat.
Dan de tabbladen ‘Alles’ en ‘Gemist’. Eigenlijk zou het al logisch moeten klinken wat je hiermee kunt. Het tabblad ‘Alles’ toont alle meldingen, terwijl de andere alleen meldingen laat zien die je gemist hebt. Denk daarbij aan meldingen waar je nog niet op gereageerd hebt.
Ook nieuw is de manier waarop meldingen binnenkomen. Dat ziet er sinds de vijfde beta van iOS 7 zo uit:
Door het grijze lipje aan de onderkant van de melding naar beneden te slepen open je het berichtencentrum met een mooie animatie.
Een laatste vernieuwing aan het berichtencentrum is dat deze voortaan ook op het vergrendelscherm geopend kan worden. Voorheen moest je je toestel eerst ontgrendelen voor je het kon gebruiken, maar Apple’s SVP Software Engineering Craig Federighi liet trots tijdens de WWDC 2013 presentatie weten dat je het nu ook vanaf het vergrendelscherm kunt gebruiken. Een simpele, maar toch gewilde toevoeging.
Zoals je ziet is er dus enorm veel gedaan om te zorgen dat mensen een optimale ervaring met berichtencentrum krijgen.
Dan het controlecentrum, hetgene waar iedere iOS-gebruiker al jaren op wacht. De naam zegt het in principe al. Met deze functie heb je toegang tot alle belangrijke instellingen van je iPhone, iPad of iPod touch. Alle opties die beschikbaar zijn via het controlecentrum:
 • Vliegtuigmodus
 • Wi-Fi
 • Bluetooth
 • Niet storen
 • Staande paginarichting
 • Helderheid
 • Afspeelpositie (dus terug- en vooruitspoelen door tijdens het afspelen van een song het witte balkje te slepen)
 • Een muzieknummer teruggaan
 • Afspelen/pauze
 • Een muzieknummer verdergaan
 • Volume
 • AirDrop (alleen iPhone 5 en iPod touch van de vijfde generatie)
 • AirPlay
 • Zaklamp (alleen iPhone 4 en later en iPod touch van de vijfde generatie 32 en 64 GB)
 • Timer (opent klok-app)
 • Rekenmachine (opent rekenmachine-app)
 • Camera (opent camera-app; alleen iPhone 4 en later en iPod touch van de vijfde generatie 32 en 64 GB)

Merk in de rechterafbeelding op dat AirPlay nog steeds weergegeven wordt. Dit komt omdat het tijd nodig heeft voor alle wijzigingen doorgevoerd zijn.
Er is heel wat mogelijk met controlecentrum. Het handige is natuurlijk dat het net als het berichtencentrum ‘system-wide’ is, dus je kunt het overal openen. Ook vanaf het vergrendelscherm. Mocht je ooit een zaklampje nodig hebben, dan hoef je niet eerst te ontgrendelen en te zoeken naar die ene zaklamp-app. Nee, je opent gewoon controlecentrum en tikt de zaklamp aan. Snel even een rekenmachine nodig? Ook dat is mogelijk.

Al met al zijn berichtencentrum en controlecentrum dé killer features van iOS 7. Vooral het controlecentrum, omdat het iets geheel nieuws is voor iOS. Android heeft het al tijden, maar is nog altijd niet wat zo’n functie zou moeten zijn: ‘easy-to-use’.
Dat was iOS 7 uitgelicht voor deze keer. Binnenkort zijn de Agenda- en Herinneringen-app aan de beurt.
Meer informatie: iOS 7 (Preview) – Dutch Tech – iOS 7

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in