Marktaandeel iPad gehalveerd in tweede kwartaal 2013

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat de iPad steeds minder populair lijkt te worden dankzij de opmars van Android-tablets. Sterker nog, het marktaandeel is in een jaar tijd gehalveerd is; van 60,3% naar 32,4%. Hoe komt dit, uitgezonderd van de groeiende concurrentie?

Feit is dat vrijwel heel de wereld in een recessie zit. De consument heeft simpelweg minder te besteden, maar wil wel met de tijd mee blijven gaan. De beste manier om dit te doen is door alleen producten te kopen die zo goedkoop mogelijk zijn. Mensen die een smartphone willen, neemt er eentje met Android, omdat die van minder duurzaam materiaal zijn. Hetzelfde geldt voor tablets. Apple staat erom bekend extreem dure producten te verkopen. In ruil daarvoor krijg je echter wel kwaliteit. En laten we eerlijk toegeven dat je beter een product kunt hebben die een beetje duur is, maar wel langer meegaat dan de gemiddelde Android-producten.

Maar waar het eigenlijk meer om lijkt te gaan is de innovatie. Apple heeft sinds de iPad 2 geen zeer bijzondere vernieuwingen naar iPad gebracht, op het retinascherm in de nieuwe iPad. Later kwam de iPad met Retina-display (beter bekend als de iPad 4) met een twee keer zo snelle processor. Dat was trouwens hard nodig. Ze kwamen op hetzelfde moment als bij de iPad 4 daarnaast ook met een iPad mini, die in plaats van het 9,7 inch scherm eentje van 7,9 inch heeft. Dit bleek prima aan te slaan bij de consument: een goedkopere en kleinere iPad. Het valt ook meer binnen het huidige productsegment van de tablets.
Inmiddels is de verkoop minder geworden, vooral die van de ‘grote’ iPad. Zoals eerder gezegd, kan het komen door gebrek aan vernieuwing. Volgende maand zal Apple naar alle waarschijnlijkheid een persevenement houden waarbij een nieuwe iPhone, een goedkopere iPhone, een nieuwe iPad én een nieuwe iPad mini zal worden aangekondigd. Het gerucht gaat dat de volgende grote iPad hetzelfde design als de iPad mini zal krijgen, welke weer een retinascherm krijgt. En niet te vergeten, ook de performance zal er natuurlijk op vooruit gegaan. Misschien eindelijk een quad-core processor? Er zijn immers al wel quad-core graphics op de iPad 4. En dankzij iOS 7 voelt het alsof je een heel ander product hebt.
Hoewel Android steeds meer marktaandeel in begint te winnen, verwacht ik als hoofdredacteur van deze blog dat Apple nog altijd de topper blijft. Het technologieconcern heeft immers in de paar jaar dat de iPad bestaat, drie jaar heel wat teweeg gebracht. Veel bedrijven en scholen maken gebruik van iPad’s. Maar Android-tablets zie je werkelijk nooit. Zelfs niet in het openbaar, maar dat kan natuurlijk komen, omdat de smartphone nog altijd de leidende rol heeft in deze wereld vol technologie.
Wat denk jij? Maakt Apple nog een kans om in elk geval weer ruim de helft van de tabletmarkt in handen te krijgen? Reageer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in