Preview: Windows 8.1

Het is inmiddels al even geleden dat Microsoft Windows 8.1 Preview beschikbaar heeft gesteld, maar na heel wat getreuzel heb ik het nu zelf ook op mijn Acer Aspire weten te krijgen. Met talloze nieuwe mogelijkheden en verbeteringen is Windows 8.1 zeker weten een grote update te noemen. Een preview.

Windows 8.1, ook wel Windows Blue genoemd, is een update voor Windows 8 en bevat enorm veel nieuwigheden. Hoewel het pas op 17 oktober 2013 beschikbaar zal zijn voor het publiek als upgrade vanaf Windows 8 (18 oktober voor mensen die het als nieuwe software willen aanschaffen), is er een officiële preview beschikbaar gesteld door Microsoft. Die kan geheel gratis gedownload worden. Het is wel geheel op eigen risico, want het gaat om een nog niet-uitgebrachte Windows-versie.
Laten we maar eens beginnen met het bekende startscherm, die het hoofdonderdeel van Windows 8 wordt genoemd. Er is op dit gebied flink wat veranderd. Je kunt nu voortaan meerdere formaten kiezen voor de ’tiles’ (tegels): groot, breed, gemiddeld en smal. Hiervoor had je alleen gemiddeld en breed. Dankzij de mogelijkheid om ook groot en smal in te stellen ziet het startscherm er veel interactiever uit. Kijk bijvoorbeeld naar de weer-app (‘Weather’). Die toont nu uitgebreidere weerinformatie. Terwijl de optie om icoontje heel klein te maken ervoor zorgt dat er meer ruimte overblijft. Een voorbeeld van die kleine tegels zie je rechtsboven in het linkergedeelte, rechts van de ‘Photos’-app in onderstaande screenshot.
En als het goed is zou er iets moeten zijn dat nog meer opvalt. Je kunt een eigen achtergrond instellen bijvoorbeeld. Voorheen was dit heel erg beperkt en kon je alleen wat sjablonen en kleuren kiezen. Maar met Windows 8.1 kun je je desktopachtergrond ook meteen instellen als achtergrond voor het startscherm. Dit kun je doen door rechts te klikken op de taakbalk. Klik dan in het snelmenu op ‘Eigenschappen’, tabblad ‘Navigatie’ vink ‘Toon mijn desktopachtergrond op het startscherm’ aan en klik tot slot op ‘Toepassen’ (let op: vrije vertaling vanuit Engelse versie).
Er zijn natuurlijk veel meer apps, maar die zie je lang niet allemaal op het startscherm. Het was eerst altijd mogelijk om deze weer te geven door rechts te klikken op het startscherm en dan te klikken op ‘Alle apps’. Maar nu is het makkelijker: linksonderin staat een klein pijltje dat naar beneden wijst.
Een kleine, maar zeer gewenste toevoeging is dat je voortaan kunt sorteren op naam, de datum waarop een app geïnstalleerd is, de meest gebruikte apps en tot slot op categorie. Ook kun je voortaan direct vanuit dit scherm zoeken naar geïnstalleerde programma’s, in plaats van dat je vanuit de Charms-balk moet zoeken.

Wat betreft dat laatste is er trouwens ook enorm veel verbeterd. Er zijn meer opties beschikbaar bij het zoeken. Zodra je op Enter drukt om te zoeken, kom je in een speciale applicatie terecht waarmee je via internet kunt zoeken. Zie voor al deze opties onderstaande screenshot:

Als je daarnaast overigens een beetje goed kijkt in de screenshot twee met alle apps, zie je dat er enkele nieuwe apps bij staan: Calculator (rekenmachine), Desktop (bureaublad; een snelkoppeling), Scan (om te scannen), Alarms (wekker), PC settings (pc-instellingen) en meer. Het is overdreven om alle nieuws apps te gaan bespreken, maar hieronder zie je nog wel een screenshot van de wekker- en de rekenmachine-app:

Herinner je je die momenten dat je iets aan het uiterlijk wilde veranderen, maar dan iedere keer naar de pc-instellingen moest via de Charms-balk? Het kan ook makkelijker, want in Windows 8.1 kun je dit ook doen door Charms te openen en naar ‘Instellingen’ > ‘Personaliseren’ (vrije vertaling) te gaan. Je krijgt dan dit menuutje te zien:
Het is natuurlijk niet zo uitgebreid als via het pc-instellingen menu, maar biedt wel de mogelijkheid om snel even aanpassingen te doen. Mocht je toch meer opties willen, dan kun je die krijgen door de Charms-balk te activeren, klik op ‘Instellingen’ en dan op ‘Pc-instellingen wijzigen’. Op de eerste pagina zie je dan een soort ’topinstellingen’-overzicht met de belangrijkste opties.
Dan het bureaublad, iets waar veel mensen toch nog aan gehecht zijn. En laat ik zelf eerlijk zeggen dat ik me daarbij aansluit. Maar dat komt omdat het bureaublad nog altijd de geavanceerdere mogelijkheden bevat. En zeker als ik na mijn huidige school de opleiding ICT-beheer ga doen, dan is het belangrijk dat ik alle kneepjes van die modus ken. Het startscherm is slechts een onderdeel daarvan.
Iets waar het grootste deel van de Windows-gebruikers over klaagde bij de overstap naar Windows 8, was dat de startknop weg is gehaald. Windows 8.1 voegt de knop weer toe, maar anders dan men soms denkt. Het is gewoon een snelkoppeling naar het startscherm en opent dus geen startmenu zoals in Windows 7 en daarvoor. Desalniettemin ziet het er wel een stuk prominenter uit.
Maar er is ‘achterin’ wel wat veranderd. Je kon linksonder, waar de startknop nu zit al rechtsklikken om een snelmenu met systeemopties te openen, maar die is nu wat uitgebreid. Denk aan de knoppen om je computer op de slaapmodus te zetten, af te sluiten of opnieuw op te starten. De Charms-balk is nu overbodig hiervoor.
En er is veel meer. Zo kun je er nu voortaan voor kiezen om direct na het opstarten het bureaublad te openen, waarbij je het startscherm overslaat. Je kunt nu ook hetzelfde achtergrond voor het startscherm gebruiken als op het bureaublad, zoals eerder verteld. Ook kun je aangeven of je het menu met alle apps wilt weergeven na het opstarten (dus dan kom je wel in het startscherm terecht, maar dan in de weergave met alle software die op je computer staat). Dit alles kun je zelf aanpassen door op het bureaublad rechts te klikken op de taakbalk, kies dan ‘Eigenschappen’ en daarna het tabblad ‘Navigatie’. Daar zijn alle opties te vinden.
Dan App Snap. Dat kennen we vast wel, toch? Het is een functie die het mogelijk maakt om een tweede app te gebruiken op één scherm. Het probleem is echter dat je in Windows 8 niet kon bepalen hoe groot het gedeelte mag zijn voor die tweede app. Dat is nu veranderd, want je kunt voortaan twee modi kiezen: 2/4 deel of 1,5/4 deel. Daarnaast kun je voortaan zelfs drie of vier apps tegelijk snappen.
Een laatste feature waar ik het nog over wil hebben, is het zogenaamde ‘slide to shut down’. Om je computer af te sluiten kun je nu al de startknop gebruiken of de Charms-balk. Maar het kan nóg makkelijker. Een verborgen bestand in System32 (raadzaam is om dit alleen te gebruiken als je je bewust bent van de risico’s bij het doen van wijzigingen) biedt de mogelijkheid om met een sneltoets je computer zeer snel af te sluiten. Ik heb dit zelf ook gedaan en de sneltoets Ctrl + Alt + B geactiveerd hiervoor, waardoor je dit te zien krijgt:
Windows 8.1 is een enorm verschil met de vorige versie en moet ervoor gaan zorgen dat meer mensen het gaan gebruiken. Hoewel ik zelf al enorm gewend was aan Windows 8, is 8.1 echt een fijne verbetering en kan ik het dan ook zeker weten aanraden aan mensen die nog twijfelen om te upgraden.
De nieuwe versie zal als gratis update beschikbaar komen voor huidige Windows 8-gebruikers op 17 oktober. Op 18 oktober zal het gehele pakket verkrijgbaar zijn voor nieuwe gebruikers. Kun je echt niet wachten, dan is er nu al een Preview van te downloaden.
Meer informatie: Windows 8 (nu bijgewerkt)

4 REACTIES

  1. Hallo Tom Beer.
    Ben net in het bezit van een nieuwe pc met Windows 8 heb nu ook 8.1 gedownload.
    Ik moet zeggen het is een hele overgang na jaren met Windows 7 gewerkt te hebben, is alles weer heel anders …maar ik begin er nu langzaam maar zeker aan te wennen ,inderdaad was mijn eerste en grote ergernis dat er geen uit knop te vinden was ,heb iemand moeten bellen hoe krijg ik dat ding uit! Gelukkig is dat inderdaad opgelost in W 8.1 ,dank zij uw uitleg kom ik nu ook achter andere oplossingen.Bedankt .G vd B

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in