Toch geen importverbod iPhone 4 en iPad 2 in de VS

Dankzij het zogenaamde vetorecht heeft President Barack Obama weten te voorkomen dat enkele oudere iPhones en iPads in de Verenigde Staten mogelijk geweerd zouden kunnen worden. Het ITC (International Trade Commission) had Samsung in het gelijk gesteld na schending van patenten door Apple, waardoor er in eerste instantie deze week een importverbod opgelegd zou worden.

Het importverbod, dat zou gelden voor de iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 en de eerste en tweede generatie iPad met ondersteuning voor 3G is tegengehouden door Obama, omdat hij tegen patenttrollen is, waar volgens hem sprake van zou zijn bij deze zaak. Obama en zijn regering ziet het licenseren van dergelijke patenten waar hier sprake van is met eerlijke, redelijke en non-discriminatoire voorwaarden als een belangrijk onderdeel om innovatie en economische vooruitgang te bevorderen.
Volgens de Aziatische technologiefabrikant Samsung maakt de 3G-technologie inbreuk op haar patenten. Voor nieuwere iPhones en iPads was het verkoopverbod overigens nooit aan de orde gekomen omdat die gebruikmaken van andere 3G-hardware. 
Obama is fel tegenstander van zogeheten ‘patenttrollen’, maar het blijft wel uniek dat hier een stokje voor heeft gestoken. In 1987 heeft een Amerikaanse president voor het laatst zijn vetorecht gebruikt om een beslissing van het ITC te weren.

Apple heeft via een woordvoerder aan AllThingsD laten weten blij te zijn met het besluit van de president: “We juichen het toe dat de regering opstaat voor innovatie in deze belangrijke zaak. Het was fout van Samsung om het patentsysteem op deze wijze te misbruiken.”

Maar ook Samsung reageerde en leek niet echt blij te zijn. Een woordvoerder laat aan AllThingsD het volgende weten: “We zijn teleurgesteld dat de handelsvertegenwoordiger het besluit van het ITC heeft verworpen. Diens besluit erkende dat Samsung met de beste bedoelingen heeft onderhandeld en dat Apple zich tegen het nemen van een licentie blijft verzetten.”


Overigens, zelfs als het verbod toch zou zijn ingegaan, zou dit zeker niet het einde van Apple betekenen. De iPhone 3G, 3GS en de eerste generatie iPad worden al een hele tijd niet meer verkocht. En de iPhone 4 en iPad 2 zullen naar alle waarschijnlijkheid in september verdwijnen en vervangen worden door nieuwe producten. Als Apple er echter voor zou kiezen de producten of in elk geval de iPhone 4 toch nog te verkopen en het verbod zou alsnog ingaan, dan kan dat invloed hebben op de verkoopaantallen. De iPhone 4 verkoopt immers nog altijd zeer goed vanwege de lage toestelprijs bij providers en het biedt zelfs ondersteuning voor de komende nieuwe iOS-versie, iOS 7.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in