vrijdag 2 augustus 2013

Waarom iPhone 3GS en iPod touch 4G geen iOS 7 meer krijgen

Het heeft direct na de aankondiging van iOS 7 in juni tijdens het WWDC 2013 al vragen opgeroept bij veel mensen. Waarom krijgen de iPhone 3GS en vierde generatie iPod touch deze nieuwe versie niet meer? Vooral dat de iPod geen ondersteuning meer krijgt verbaasde men. Maar als je niet bekend bent met wat deze apparaten een rekenkracht bieden dan kun je natuurlijk ook niet weten hoe het echt zit. Vandaar dit artikel.

Laten we beginnen met de iPhone 3GS en zijn specificaties. De inmiddels 4-jarige iPhone heeft een 600 MHz ARM Cortex-A8 processor, 256 MB RAM en een GPU-processor met een kloksnelheid van 150 MHz. Vergelijk dat met de iPhone 4, die een 1 GHz (geklokt op 800 MHz) Apple A4-chip, 512 MB DRAM en een GPU-processor met een kloksnelheid van 200 MHz en je ziet gelijk grote verschillen. Ook de schermen zijn anders; waar de iPhone 3GS een scherm met een resolutie van 480 × 320 pixels (163 pixels per inch) heeft de iPhone 4 een retinascherm met een resolutie van 960 × 640 (326 pixels per inch). En iOS 7 is eigenlijk gemaakt voor retinaschermen, uitgezonderd de iPad 2 die hier niet over beschikt.

De hardware van de iPhone 3GS is simpelweg verouderd geraakt. Voor iOS 7 is minimaal 512 MB RAM nodig, valt op als je kijkt naar alle apparaten die de nieuwe versie ondersteunen; allemaal hebben ze evenveel of zelfs meer RAM. Het enige apparaat dat meer heeft, is de iPhone 5 met maar liefst 1 GB DRAM. Toch heeft de 3GS het vrij goed gedaan. Het begon met iOS 3.1.3 en eindigt met iOS 6.1.3. Dat is in vergelijking met smartphones met Android een enorme prestatie.

Dan de iPod touch van de vierde generatie. Het dunne apparaatje werd samen met de iPhone 4 in 2010 aangekondigd en is dus drie jaar oud inmiddels. Niet zo heel oud zou je zeggen, maar de hardware is toch wat anders. Laten we daar maar eens naar gaan kijken.

De iPod touch van de vierde generatie heeft een single-core Apple A4-chip, dezelfde als in de iPhone 4. En tot zover bekend is heeft deze dezelfde kloksnelheid van 1 GHz, geklokt op 800 MHz. Maar dan het RAM-geheugen... Die ligt de helft lager dan bij de iPhone 4: slechts 256 MB. En dat is niet genoeg om veel van de werkprocessen in iOS 7 te kunnen draaien. De nieuwe manier van multitasking vraagt een hoop rekenkracht die de iPod niet biedt. Hetzelfde geldt trouwens voor de batterijduur.

iPod touch 4G werd gereleased met iOS 4.1 en eindigt uiteindelijk met iOS 6.1.3. En het is al gebleken dat het apparaatje sinds iOS 6 een stuk minder lang meegaat en traag reageert op aanrakingen. Redenen genoeg om mensen te laten upgraden naar de iPod touch van de vijfde generatie, die vrijwel dezelfde hardware biedt als de iPhone 4S: een dual-core A5-chip en 512 MB RAM.

Om alles even zo kort mogelijk samen te vatten: de hardware van de iPhone 3GS en iPod touch van de vierde generatie zijn gewoon verourderd geraakt. Dat gebeurt met ieder toestel. De iPhone 4 zal bijvoorbeeld geen iOS 8 meer krijgen, als Apple de huidige lijn blijft volgen. Hoewel men vaak denkt dat Apple het alleen maar doet om de verkoop van de nieuwere toestellen valt niet te ontkennen dat de iPhone 4 en 4S nog steeds beter verkopen dan de iPhone 5.

iOS 7 komt naar alle waarschijnlijkheid in september uit op de iPhone 4 en hoger, iPod touch van de vijfde generatie (zowel het 16 GB-model als de 32- en 64 GB-modellen), iPad 2 en hoger en tot slot de iPad mini. Meer informatie over iOS 7 is hier te vinden.

23 opmerkingen:

 1. Zojuist een reactie verwijderd met aanstootgevende tekst en uiteraard gemarkeerd als spam. Laat het iedereen duidelijk zijn dat wij dit onder geen beding tolereren. Het reactiesysteem is er om lezers de kans te geven een vraag te stellen dat met het desbetreffende artikel te maken heeft en niet om onnodig te schelden.

  /CE Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Omdat mijn iPod niet meer wordt geupdate, is het voor mij het juiste moment om mijn iPod te jailbreaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt dus een iPod touch van de vierde generatie, neem ik aan? Dan is jailbreaken inderdaad de beste optie. Er zijn al tweaks beschikbaar waarmee je oudere toestellen precies op iOS 7 kunt laten lijken. Geen idee welke dat zijn, maar even zoeken doet wonderen. ;)

   /CE Tom

   Verwijderen
  2. hoe doe je die jailbreak dan downloaden ?

   Verwijderen
  3. Hoewel ik hier liever niet al teveel bij wil helpen (zie pagina 'Privacy': http://www.dutch-tech.nl/p/privacybeleid.html, paragraaf 2.5), zou ik zeggen: Google het eens? Het helpt al door te zoeken naar 'iOS jailbreak'. Voor de rest moet je nog wel even het 'IPSW'-bestand (iPhone Software) downloaden, wat hier kan: http://ios.e-lite.org/ (gewoon legaal).

   Verwijderen
 3. Is er misschien toch een mogelijkheid om de iPod touch 4g op de iOS 7 te laten lijken? en hoe moet ik dat doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. das toch ook niet leuk zie je iedereen ios 7 hebben en wat blijkt KRIJG JE M NIET OP JE IPOD 4 sorry hoor maar dat vind ik echt bull.... JE WORDT BEDANKT APPLE

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je het goed doorgelezen hebt kan apple het niet voor ipod 4 doen, aangezien de ipod het niet aankan. ik heb zelf ook een ipod 4 en baal er ook best van, ik wou ios 7 daarop uit testen en dan pas om mijn iphone 5 gebruiken. maarja balen.

   Verwijderen
 5. Aan degenen boven mij: het is middels een zogenaamde 'jailbreak' (Google maar) wel mogelijk om het design op dat van iOS 7 te laten lijken. Het is wel risicovol, vanwege de kans op een slechtere batterijduur en intensief gebruik van achtergrondprocessen, maar het is een eventuele noodoplossing.

  Maar zoals cælia nouk boven mij al herhaalde kan een iPod touch van de vierde generatie het niet aan vanwege de slechtere hardware. Om dezelfde reden wordt ook de iPhone 3GS niet meer ondersteund. Beide apparaten hebben 256 MB RAM, terwijl 512 eigenlijk vereist is om alles goed te laten functioneren. Één 'schrale' troost: de iPhone 4 heeft ook moeite om alles bij te benen met iOS 7 heb ik gemerkt. Multitasking gaat bijvoorbeeld zwaarder. Ga maar na hoe dat op de iPod touch 4G en iPhone 3GS zou gaan.

  Meer vragen? Stel ze gerust!

  /CE Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 6. gaat die veel sneller leeg als je hem jailbreakt ik heb al een jailbreak er op staan van ios 5.1.1 en gaat die denk je veel sneller leeg als ik hem jailbreak naar ios 7?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sowieso zal hij sneller gaan bij een jailbreak, onder welke versie dat ook is. Dus in principe zou het onder iOS 5.1.1 ook sneller leeg moeten lopen dan wat het toestel aankan zónder jailbreak. Maar ik neem aan dat je over een toestel beschikt dat iOS 7 aankan? Want je wilt hem naar iOS 7 jailbreaken, dus ik neem aan dat je dan al een iPhone 4 of later, een iPod touch van de vijfde generatie, een iPad 2 of hoger of een iPad mini hebt.

   Verwijderen
 7. Ik heb een iPod Touch van de 4e generatie. Kan ik hem blijven gebruiken zonder dat ik ervoor zorg dat er iOS 7 op m'n iPod Touch staat (op welke manier dan ook)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kun je je vraag anders uitleggen? Want ik begrijp eerlijk gezegd niet precies wat je bedoelt.

   /CE Tom

   Verwijderen
 8. is er niet firmware van ios 7 voor ipod touch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen voor de iPod touch van de vijfde generatie, maar niet voor de vierde generatie helaas.

   /CE Tom

   Verwijderen
 9. ik vindt ios 6.1.5 (inmiddels is die er) ook gewoon goed werken. ik heb een ipod touch 4. maar ik vindt hem daar gewoon goed op werken. dus als je het toch wilt dan moet je niet jailbreaken,want dan gaat de batterij ook niet meer lang mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad algemeen bekend dat jailbreaken tot een verkorte batterijduur leidt, plus dat er vaak (vooral bij de oudere apparaten) problemen met de performance optreden. Denk aan langzaam opstartende applicaties, langere herstart, regelmatige crashes enz. En ook omdat jailbreaken leidt tot een verslechterde beveiliging raad ik iOS-gebruikers af dit te doen.

   Verwijderen
 10. Is het mogelijk om na het jailbreaken naar ios 7 de jailbreak te verwijderen zodat je geen ios 7 meer hebt op de ipod 4de generatie??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jailbreaken naar iOS 7? Je weet dat de iPod 4 simpelweg geen iOS 7 ondersteunt? Je kunt wel speciale skin- en featurepacks installeren, maar het volledige iOS 7 gaat simpelweg niet werken. Kies je wel voor de skin- en featurepacks, dan worden die automatisch verwijderd wanneer je de jailbreak verwijdert.

   Verwijderen
 11. Er is geen enkele gejailbreakte tweak
  ...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wilde Google play musik app insstalleren op mijn Touch , volgens Google zou vanaf IOS6.0 al moeten werken . Apple store geft echter aan moet IOS 7.0 hebben ,maar dat gaat dus niet.krijg mijn Ipod niet geupdated en App niet gedownload erg teleurstellend dit.
  Iemand verteld dus niet de waarheid ? [Apple of Google ] Weet iemand een oplossing zonder nieuwe Ipod of Ipad te moeten kopen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, als het goed is zou je bij het downloaden een melding moeten krijgen dat er een oudere versie van de app beschikbaar is die je wél binnen kunt halen. Is dat niet het geval, dan kun je contact opnemen met in dit geval Google. Wellicht kunnen ze voor jou een oudere versie van de app sturen ofzo.

   Zie Apple's pagina over het downloaden van de nieuwste versie van een app op een apparaat met een oudere iOS-/OSX-versie: http://support.apple.com/kb/ht5919?viewlocale=nl_NL

   Verwijderen