Windows 8.1: Internet Explorer 11

Gisteren toonde ik een preview van Windows 8.1, maar vanzelfsprekend heb ik het nog niet over alle nieuwe features gehad. Vandaag gaan we het hebben over Internet Explorer 11 (IE11), opvolger van IE10 in vergelijking met Google Chrome. Internet Explorer wordt sinds de afgelopen jaren gezien als een zeer langzame en slechte browser. Vandaag kijken we of IE11 de update is die het nodig had.

Internet Explorer wordt al heel lang standaard meegeleverd met Windows en was in het begin de enige browser die je op dit besturingssysteem had. Maar naarmate de ontwikkeling verder groeide, kwamen er steeds meer browsers bij. Denk aan Safari van Apple, Google Chrome en FireFox. Of Opera? Allemaal prima browsers, maar uiteindelijk is er maar één die alle lof verdient.
In tegenstelling tot het review bij Windows 8, wordt er dit keer geen test gedaan met de Metro-modus van Internet Explorer. Dat zou immers oneerlijk zijn, aangezien dezelfde modus van Google Chrome toch heel anders functioneert. Je kunt dan beter de volwaardige versie van beide browsers gebruiken.

Bij de tests die hieronder volgen zijn Internet Explorer 11.0.9431.0 en Google Chrome 28.0.1500.95 m gebruikt.
Allereerst het uiterlijk. Het verschil tussen Internet Explorer en Google Chrome is wat dat betreft een heel groot verschil. Dat zie je gelijk terug in onderstaande screenshots.
Links: Internet Explorer 11, rechts: Google Chrome 28

Bij Internet Explorer heb je net iets meer schermruimte, al is het verschil niet zo heel groot. Daarnaast komt het omdat in Chrome de bladwijzerbalk geactiveerd is, wat er ook weer voor zorgt dat je minder schermruimte hebt. Wat je ook kunt zien, is dat er minder ruimte is voor de tabbladen. En dat komt omdat die in Internet Explorer direct naast de adresbalk te vinden zijn, terwijl ze in Chrome erboven staan. En de adresbalk gebruikt daar trouwens ook bijna de hele rij.
Beide browsers beschikken over een zogenaamde ‘omnibar’, waarmee je webadressen kunt bereiken, maar je kunt ook zoeken met Google. In Internet Explorer wordt standaard Bing gebruikt, maar dit kun je veranderen door een add-on te installeren. Tot nu toe vind ik Chrome een stuk accurater met het weergeven van zoekopdrachten tijdens het typen, maar IE doet het ook prima. En wanneer je meerdere tabbladen in Internet Explorer open hebt staan, zie je dat in de taakbalk. Bij Chrome is dat alleen als je meerdere vensters open hebt staan, iets dat weer niet mogelijk is in IE.
Dan de snelheid. Voor deze test gaan we enkele websites proberen en kijken hoe lang die erover doen om volledig te laden. IE11 = Internet Explorer 11 en GC28 = Google Chrome 28 (er is maar één tabblad per keer gebruikt per browser).
Dutch Tech: 3,68 seconden (IE11), 2,07 seconden (GC28)
GTAForum: 2,46 seconden (IE11), 1,94 seconden (GC28)
YouTube: 1,55 seconden (IE11), 2,43 seconden (GC28)
Facebook: 2,24 seconden (IE11), 2,32 seconden (GC28)
Twitter: 1,50 seconden (IE11), 1,40 seconden (GC28)
Outlook.com:  1,00 seconden (IE11), 3,37 seconden (GC28)

Opvallend is dat Internet Explorer sommige sites toch sneller weet te laden dan Google Chrome. Het verschil bij Facebook en Twitter is echter enorm klein. Voor de rest zijn het sowieso prima scores. Het zijn weliswaar trouwens maar een paar sites die ik heb getest, maar wel de door mij meest gebruikte.
Vooral als je dit vergelijkt met Internet Explorer 10, is het verschil fenomenaal.
Toch is er nog iets dat Chrome superieur maakt: synchronisatie. Het is al een tijdje mogelijk om tabbladen, bladwijzers, geschiedenis en cookies te synchroniseren met andere Chrome-browsers. En aangezien Chrome op Windows, Mac, Android en iOS beschikbaar is, heb je dus veel meer voordeel. Internet Explorer is immers alleen beschikbaar voor Windows 8.1 (en komt waarschijnlijk naar Windows 8) en Windows Phone.
Hoewel ik zelf niet van plan ben Internet Explorer 11 te blijven gebruiken, vind ik dat Microsoft wel eindelijk de handen uit de mouwen heeft gestoken om de browser een ware tegenstander te maken voor in elk geval Chrome. Qua snelheid ligt het nu namelijk helemaal goed, niets om op aan te merken eigenlijk. Qua gebruiksvriendelijkheid kan het nog beter en het zou ook mogelijk moeten zijn om te synchroniseren met andere browsers (wat middels iCloud trouwens wel mogelijk is met bladwijzers). Maar vooralsnog ziet het er goed uit.
Internet Explorer 11 wordt standaard geleverd met Windows 8.1 die 17 oktober beschikbaar is en zal waarschijnlijk ook als update voor Windows 8 kunnen worden gedownload.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in