Windows-tip: computer als hotspot configureren met opdrachtprompt

Een beetje iPhone-gebruiker weet dat je in combinatie met mobiel internet je toestel als hotspot kunt gebruiken, voor als je bijvoorbeeld geen internet op een ander apparaat hebt. Denk daarbij aan een computer met alleen Wi-Fi. En natuurlijk zul je niet overal toegang hebben tot zo’n netwerk, maar je wilt misschien toch kunnen internetten. Daar kan de hotspot-functie in de iPhone dan erg handig voor zijn. Maar hoe zit het als je wilt internetten op je iPhone door je computer als hotspot te gebruiken? Het is mogelijk en kost niet eens veel moeite om te doen.

Tot Windows 7 is het altijd mogelijk geweest via de netwerkinstellingen eenvoudig een zogenaamd ‘ad-hoc’-netwerk op te zetten. Maar sinds Windows 8 is dit weggehaald. Toch is de functionaliteit er nog wel. Door Commandprompt te gebruiken kun je je computer veranderen in een hotspot.
Wat je allereerst moet doen, is Commandprompt als administrator openen. Dit doe je door naar het startscherm te gaan, ‘cmd’ te typen en dan de toetscombinatie ‘Ctrl + Shift + Enter’ te gebruiken. Je krijgt dan het bekende scherm te zien waarin je moet aangeven of je ermee akkoord gaat dat je het programma als administrator opent. Vanzelfsprekend ga je akkoord.
Als je er eenmaal bent, is het handig om eerst te controleren of je computer wel ondersteuning biedt voor gehoste netwerken. Hiervoor typ je ‘netsh wlan show drivers‘ en druk je op Enter. Scroll hierna een stukje naar boven tot je ziet staan wat je hieronder in het rode kader ziet. Als er bij ‘Hosted network supported’ Yes staat, dan ben je klaar om verder te gaan. Zo niet, dan kan het zijn dat je netwerkkaart verouderd is of je drivers zijn niet up-to-date. Voor meer hulp hierbij verwijs ik je graag door naar de fabrikant van je computer.
Nu ga je het gehoste netwerk aanmaken. Dit doe je door de volgende regel in te voeren en daarna op Enter te drukken: ‘netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=naam netwerk (mag je helemaal zelf kiezen) key=kies een wachtwoord (mag je ook helemaal zelf kiezen; let wel: kies een wachtwoord met minimaal 8 karakters!)’. Let op dat je de haakjes en de tekst daarin NIET meeneemt in de code. Je krijgt nu onderstaand scherm te zien:
Daarna moet je het netwerk activeren, dit doe je middels de simpele coderegel ‘netsh wlan start hostednetwork‘. Hij zou daarna de melding ‘The hosted network started’ moeten weergeven.
Het netwerk is nu al klaar voor gebruik, maar er is nog één ding dat je moet doen. Ga naar de netwerkinstellingen (klik hiervoor in de taakbalk rechts op het icoontje voor Wi-Fi / ethernet). Open nu de eigenschappen van het netwerk dat je zojuist hebt aangemaakt, klik in dat venster nogmaals op ‘Eigenschappen’, ga naar het tabblad ‘Delen’ en vink de eerste optie aan. Geef bij het soort netwerk aan dat het om een ‘Local Area Connection* <nummer>’ gaat. Klik vervolgens op OK en sluit af door op ‘Sluiten’ te klikken. Je zou nu dit moeten zien bij de netwerkinstellingen:
Let op: Engels, en daarnaast een ander netwerk dan in het voorbeeld van Commandprompt
Je kunt nu op ieder apparaat in de omgeving het aangemaakte netwerk selecteren en het wachtwoord invoeren om toegang te krijgen. Houdt er echter rekening mee dat niet ieder apparaat alle beveiligingsstypen ondersteunt.

11 REACTIES

 1. Het gaat goed tot aan het netwerk activeren. Zie onderstaand.
  Microsoft Windows [versie 6.1.7601]
  Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Alle rechten voorbehouden.

  C:windowssystem32>
  C:windowssystem32>netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=IJsseltjes key=
  groenhorst193
  De modus Gehost netwerk is toegestaan.
  De SSID van het gehoste netwerk is gewijzigd.
  De wachtwoordzin van de gebruikerssleutel voor het gehoste netwerk is gewijzigd.
  C:windowssystem32>netsh wlan start hostednetwork
  Het gehoste netwerk kan niet worden gestart.
  Een apparaat dat op het systeem is aangesloten, werkt niet. USB MUIS ER UIT GEHAALD
  OPNIEUW
  C:windowssystem32> netsh wlan start hostednetwork
  Het gehoste netwerk kan niet worden gestart.
  De groep of bron heeft niet de juiste status om de aangevraagde bewerking uit te
  voeren.

  Is hier een oplossing voor?

 2. Opgelost door in apparaatbeheer de netwerkadapter uit te schakelen, opnieuw opstarten en weer inschakelen. Vervolgens bij eigenschappen van de adapter, geavanceerd bij Adhoc 11n "enable"aan te klikken.
  Daarna: netsh wlan start hostednetwork.. Vervolgens de laatste stappen zoals beschreven.
  .

 3. Alles loopt goed totdat ik de opdracht 'netsh wlan start hostednetwork' moet invoeren.
  Hierbij komen de meldingen: 'The hosted network couldn't be started.'
  'De groep of bron heeft niet de juiste status om de aangevraagde bewerking uit te voeren.'

  Iemand die hiervoor een oplossing heeft?
  Zou zeer handig zijn!

  Alvast bedankt.

  • Bedankt voor het voorstel, had dit forum nog niet gevonden.
   Jammergenoeg stonden alle instellingen al ingesteld volgens de tips die men geeft op het forum.

   Het probleem is dus nog niet opgelost, toch bedankt!

  • Hallallalloo ammelaal,

   Als eerst even, ja ik ben me bewust welke datum dit gepost is.
   Ben al heel veel uurtjes aan het lezen, typen, scrollen en vooral mezelf aan het ergeren geweest. Daardoor kan ik nu wel vertellen dat het "probleem", waar we zo`n beetje allemaal tegen aan lopen, onze ontoereikende kennis omtrent netwerkbeheer is. Oh sorry, ha ha. Nu serieus.
   Deze meldingen kunnen vaak meerdere dingen zijn en ik kan je niet echt direct uitleggen waar je moet beginnen met zoeken, maar wel ben ik er achter gekomen dat je het best alles na kan lopen.
   Wat is alles? Te beginnen met de eigenschappen van het apparaat, aldus de netwerkadapter.
   in de eigenschappen kan je ipv4 instellingen bekijken. Deze staan bij mezelf allemaal op automatisch. Zo ook voor het Hostednetwork die je aangemaakt hebt in de opdrachtprompt: CMD.

   De adapter waar het internet al op draait, daar vink je, in de eigenschappen, op het tabblad delen, Deze verbinding delen aan. Vervolgens staat er op dat zelfde tabblad een knop: Instellingen… Hier klik je op en vink je de optie HTTP-Webserver in. Dan popt er een venster op met poort instellengen en druk direct op OK.
   Als het goed is, gaat de Hostednetwork adapter nu identificeren en binnen enkele seconden heeft hij dan verbinding. Check even de Status van Hostednetwork of daar word aangegeven Internet of Geen verbinding.
   Loop je vast op het punt dat het Hostednetwork niet gestart kan worden in het opdrachtprompt, dan kan dit liggen aan het volgende. Namelijk de services, die verantwoordelijk zijn, voor het mogelijk maken van een Virtueel adapter.
   Nu ben ik nog niet helemaal afgestudeerd in ICT en Netwerkbeheerder 😛
   Het gaat om de volgende services, die je overigens kan vinden via Start en vervolgens typen: Services. OF Start, rechtermuisklik op Computer en vervolgens Beheren. In het nieuw geopende venster, aan de linkerzijde, onderaan de rij vinden wij Services en Toepassingen…

   De Volgende Services staan bij mij op Automatisch starten. Dit configureer je door de service te dubbelklikken en dan in een wit venstertje kan je keuzes maken voor Handmatig of Automatisch.

   WlanAutoconfig, Windows Connection Manager, Tcp Netbios Helper, Server, Network Store Interface Service, Network Location Awareness, Network Connections, Network list service, EAP-Service, DNS Client, DHCP Client, Dcomserver process launcher en Computerbrowser.

   Na nader onderzoek ook even checken of de Plug n Play service aanstaat, de Rpc endpoint Mapper en Secure Socket Tunneling Protocol SSTP service… Deez Allen Staan Automatisch (Zonder Vertraagd Starten) Als het dan Nog niet werkt, dan is het toch degene die achter de pc zit het "Probleem"…

   Alstublieft en Mvg,
   Stef

  • Hey Stef,

   Op het gedeelte dat je in de tweede alinea beschreef na heb ik nog niet van al die bijkomende zaken gehoord. Ik doe zelf momenteel trouwens een opleiding MBO-3 Medewerker Beheer ICT (waar Cisco Discovery 1 en CCNA1 bij zit). Niet dat dat zo relevant is, want ik had de tip gepost vóór ik ook maar aan die opleiding begon; Google staat vol met tutorials zoals deze.

   In ieder geval, ik had misschien ook de stappen moeten beschrijven die ter voorbereiding dienen, maar ik heb het min of meer bewust niet gedaan. Immers, je zegt zelf al: bij veel mensen is de kennis op het gebied van netwerkbeheer te beperkt. Daarom val ik deze groep gebruikers liever niet lastig met teveel stappen. Zeker als ik termen als IPv4, DHCP, DNS enz. enz. moet gaan gebruiken zou het tamelijk lastig voor veel gebruikers worden de tutorial te begrijpen. 😛

   Als bij iemand te zien is dat het hosten van een netwerk niet ondersteund is zoals aangegeven in Commandprompt, dan ben ik uiteraard wel bereid ze hier persoonlijk bij te helpen via mail. Als blogger, zeker als je én een jonge doelgroep hebt én een wat oudere doelgroep, moet je de lengte en moeilijkheidsgraad van je content wat aanpassen. Hoort er nou eenmaal bij. 🙂

 4. Hoi ik weet dat dit een erg oud topic is maar gok het erop,
  Ik zie als ik netsh wlan show hostednetwork een netwerk staan maar kan me niet herinneren dat ik dat ooit aangemaakt heb lijkt ook de naam van de laptop te zijn.

  Als ik netsh wlan start hostednetwork en doe de adapterinstellingen zie ik via andere apperaten dus de host maar uiteraard word er dan gevraagd om een wachtwoord.

  Kan ik dat wachtwoord ergens achterhalen.

  mocht dit nog gelezen worden super bedankt alvast.

  • Wat ik in eerste instantie denk is dat je laptop al gereed staat om een hotspot uit te zenden, alleen heb jij daar zelf de toestemming nog niet aan gegeven totdat je dus start hostednetwork hebt getypt. Als ik me niet vergis kan je inloggen met je eigen wachtwoord van je draadloos netwerk.
   Mvg Stefan
   gravity2zero@live.nl

  • Stef Dankje voor je reactie,
   Ik heb dat net even uitgeprobeerd maar at is het wachtwoord helaas niet.
   Ik kan natuurlijk gewoon een andere hotspot aanmaken via de commandprompt maar dacht als er al iets aanwezig net zo goed die gebruiken.
   Mochten er nog antwoorden of verklaringen zijn waarom dat ik in profiles een hotspot zie hoor ik het graag.
   Wil de hotspot functie gebruiken voor op camping bijvoorbeeld.
   Groetjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in