Tips om de performance van je iPhone te verbeteren

We gaan het vandaag hebben over datgene dat veel iOS-gebruikers regelmatig teleurstelt: de accu. Het is algemeen bekend dat de iPhone en iPod touch niet een al te beste batterijduur hebben. Om te zorgen dat je toch de hele dag optimaal kunt genieten van je iPhone, iPad of iPod touch geef ik tips over hoe je de batterijduur kunt verlengen.

Iemand die bekend is met werken met smartphones, tablets en laptops weet dat veel gebruik van zware applicaties, en dat ook nog eens uren achter elkaar de batterij snel leeg kan slurpen. Maar zelfs wanneer je geen gebruik maakt van het apparaat, kan deze langzaam leeglopen. Onder meer achtergrondprocessen zijn hier de oorzaak van. De iPhone heeft bijvoorbeeld de hele tijd de processen ‘MobilePhone’ en ‘MobileMail’ op de achtergrond draaien. Hierdoor wordt er de hele tijd data van de desbetreffende apps gehaald. Zou het proces ‘MobilePhone’ uitgeschakeld worden, dan kun je ook geen telefoontjes meer ontvangen. Hetzelfde geldt voor ‘MobileMail’. Zo zijn er natuurlijk nog meer processen die invloed uitoefenen op de batterijduur.

Maar er zijn ook processen die je gelukkig gewoon uit kunt schakelen, in tegenstelling tot de hiervoor genoemde voorbeelden. Laten we beginnen met locatievoorzieningen. Dit zorgt ervoor dat, zoals de naam al zegt je locatie kan worden gevonden. Op een iPod touch en iPad (Wi-Fi) gebeurt dat middels de lokale router. Er zit geen GPS of mobiel internet op deze apparaten, dus onderweg zullen ze ook veel minder aan energie slurpen. Echter, de iPhone en iPad (Wi-Fi + mobiel internet) beschikken wel over een GPS én mobiel internet. Zelfs wanneer je geen databundel bij je iPhone of iPad hebt, dan wordt er nog gebruik gemaakt van de GPS om je locatie te achterhalen.

Omdat GPS veel aan energie kost, wordt het aangeraden apps die het gebruiken uit te schakelen. Dit kun je doen door naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen en schakel alle apps uit die gebruik maken van je GPS. Je ziet dit aan een schuin wijzend pijltje links van de schakelaar. Apps als Maps, Google Maps, Twitter en je camera zijn voorbeelden van applicaties die je GPS (kunnen) gebruiken. Ook Herinneringen maakt gebruik van je GPS, maar alleen wanneer je ervoor gekozen hebt een herinnering te sturen wanneer je op een bepaalde locatie bent. Je ziet dan ook tot die tijd een symbool hiervan in de statusbalk.

Sinds iOS 5 kun je ervoor kiezen problemen en bugs automatisch naar Apple te laten sturen. Maar ook dit kan je batterijduur onnodig verspillen. Uitschakelen van de functie kan via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem.  Hier kun je ‘Tijdzone instelen’ uitschakelen. Want wanneer je bijvoorbeeld in Engeland komt, gebruikt hij de GPS om je locatie vast te stellen, wat een batterijvreter kan zijn. Hetzelfde geldt voor het kalibreren van je kompas, al maakt deze functionaliteit alleen gebruik van de magnetometer.

En geloof het of geloof het niet, maar zelfs de trilfunctie van je iPhone heeft invloed op je batterijduur. Bij veel gebruik ervan, raakt hij sneller leeg. Dat komt omdat er een trilmotor in de iPhone zit, die aangestuurd wordt door de batterij. Uiteraard is er een zeer simpele manier om trillen volledig uit te zetten: zorg dat de schakelaar aan de linkerkant van het apparaat, boven de volumeknoppen naar boven staat. Als het goed is zou er dan geen oranje sticker zichtbaar moeten zijn, wat wel het geval is wanneer trillen aan staat. Via Instellingen > Geluiden kun je aangeven of je iPhone mag trillen bij belsignalen en wanneer het geluid uit staat. Sommigen vinden het fijner om hun iPhone te voelen trillen wanneer ze het geluid aanzetten, terwijl sommigen just ervoor kiezen bij trillen ook daadwerkelijk een trilling te voelen. Het wordt trouwens wel aangeraden beide schakelaars in het menu aan te zetten. Mocht je er geen gebruik van maken, dan zet je de fysieke schakelaar gewoon uit.

Dan helderheid. Ook dit speelt namelijk een grote rol bij de batterijduur. Wat je hierbij moet onthouden is dat je het beste de optie ‘Pas automatisch aan’ (Instellingen > Achtergrond en helderheid) kunt inschakelen. De iPhone gebruikt dan de nabijheidssensor om de huidige lichtsterkte te meten en kiest dan de beste helderheid voor je scherm. Je kunt dit tegelijkertijd ook nog handmatig selecteren. De meesten kiezen ervoor helderheid op 25% te zetten, waar sommigen hem liever op 50% hebben staan. Sommigen hebben zelfs liever 20%.

Iets anders dat voor een groot verschil in de batterijduur kan zorgen, is connectiviteit. Wi-Fi gebruikt over het algemeen veel minder aan energie dan bijvoorbeeld 3G. Daarom wordt het aangeraden dit alleen te gebruiken wanneer het nodig is. Wil je zeker zijn dat er geen gebruik wordt gemaakt van mobiel internet, ga dan naar Instellingen > Algemeen > Mobiel netwerk en schakel ‘Mobiele data’ uit. Daaronder staat een switch ‘Schakel 3G in’. Deze staat er, zodat je 3G uit kunt schakelen, maar toch 2G of GPRS kunt gebruiken. Al moet gezegd worden dat die nog meer verbruiken, omdat het veel langer duurt voor content geladen is.

In dit menu kun je ook de optie ‘Dataroaming’ vinden. Hoewel dit niet erg van belang is bij het ‘bezuinigen op batterijduur’, is het wel goedkoper om de optie uitgeschakeld te laten. Ingeschakeld worden namelijk kosten gemaakt bij websurfen,. e-mailen, mms’en en gebruik van andere datavoorzieningen in het buitenland.

Ook kun je een persoonlijke hotspot configureren. Dit houdt in dat je op de iPhone Wi-Fi, Bluetooth of USB gebruikt om ergens te internetten. Stel, je verbindt je iPhone via Bluetooth met andermans mobiele telefoon (mits die natuurlijk 3G gebruikt), dan kun je middels zo’n persoonlijke hotspot internetten. Dit heet ook tethering. Niet iedere provider ondersteunt dit, maar er kan alvast gezegd worden dat T-mobile het wel doet. Ook wanneer je een ‘dochterprovider’ gebruikt zoals Simpel, kun je gebruik maken van persoonlijke hotspot van T-mobile. Ook zijn in hetzelfde menu nog opties te vinden voor iCloud-documenten, iTunes, Passbook-updates en leeslijst; wel of niet ophalen via mobiel internet? Dat is dus uiteraard je eigen keuze.

Dankzij iOS 7 is het tot slot voortaan mogelijk om het gebruik van apps op een mobiel netwerk handmatig in- of uit te schakelen. Per app wordt ook aangegeven hoeveel deze aan data gebruikt heeft. Zelfs het dataverbruik van de systeemprocessen zijn zichtbaar.

Apple heeft in iOS 7 nog een belangrijke nieuwe feature beschikbaar gesteld die enorm veel invloed heeft op je batterij: verversen van applicaties op de achtergrond. Dit houdt in dat wanneer je bijvoorbeeld Twitter open hebt staan, even naar een andere app gaat en vervolgens teruggaat, de app op de achtergrond ververst is. De feature moet weliswaar nog door ontwikkelaars geïmplementeerd worden, maar dat is voor hen een eitje. En daarom is het handig als je regelmatig bijhoudt of een app daadwerkelijk op de achtergrond data ververst. Dit doe je door naar Instellingen > Algemeen > Ververs apps op achtergrond te gaan.

En dan is er nog iets waar je flink wat batterijduur mee uit kunt sparen: kalibreren. Jawel, je kunt de batterij van je iPhone, iPad en iPod touch kalibreren. Dit is heel simpel te doen. Laat het iOS-apparaat op de normale manier leeglopen. Dus gebruik hem extra veel, door games te spelen die over hoge graphics beschikken en het uiterste van je processor en RAM vragen. Uiteindelijk zal hij uitzichzelf uitgeschakeld worden waarna je hem alleen nog maar op de lader hoeft te zetten. Laat hem daar minimaal drie uur zo zonder er gebruik van te maken en “you’re ready to go!”. Geloof me, dit laatste zal een verademing zijn, hoor. Herhaal de methode regelmatig. Iedere week is natuurlijk overdreven, maar iedere maand is zeker niet verkeerd. Het kost ook weinig moeite, dus waarom niet?

Dan iets dat misschien niet enorm veel invloed zal hebben op de batterijduur, maar wellicht wel op zowel de dataverbruik als batterijduur gecombineerd: achtergrondprocessen in het berichtencentrum. In iOS 5 kwam Apple met het berichtencentrum, waar twee widgets in staan. Namelijk voor het weer en eentje voor de aandelen. Maar in iOS 7 is het berichtencentrum compleet veranderd en heeft het ‘Google Now’-achtige mogelijkheden gekregen. Naast de weergave van het weer van vandaag en de aandelen wordt er nu ook real-time informatie uit de agenda-app gehaald. Voor wat je vandaag moet doen en voor wat je morgen moet doen. Daarnaast wordt op basis van veelbezochte locaties ook iedere keer van tevoren aangegeven of je moet vertrekken en hoe lang het zou duren voor je op de locatie bent. Dit gebeurt constant, maar kan gelukkig dus wel uitgeschakeld worden door naar Instellingen > Berichtencentrum te gaan. Het is zelfs mogelijk om aan te geven wat er wel en niet op het toegangsscherm mag worden weergegeven.

Wat ik tot slot nog even wil toevoegen is iets dat pas vanaf iOS 7.0.3 echt zijn werk doet. Op de iPhone 4 heeft men veel last van traagheid vanwege de vele animaties. Deze kun je vanaf de update echter uitschakelen door naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Toegankelijkheid’ > ‘Verminder beweging’ te gaan en daar de optie ‘Verminder beweging’ in te schakelen. Bij iOS 7 tot en met 7.0.2 wordt onder meer het parallax-effect op de nieuwere toestellen uitgeschakeld. Echter blijven de animaties ongedaan. Wil je ervan af, update dan naar iOS 7.0.3!

Dit was het voor vandaag. Heb je nog vragen over je iPhone, iPad of iPod touch, contacteer me dan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in