Eerste ervaringen iOS 7 GM op iPhone 4

Apple bracht gisteren de Golden Master (GM) van iOS 7 uit aan ontwikkelaars en ook ik nam gebruik van de situatie om het te testen. De GM is iOS-versie die tevens het publiek zal krijgen. Er zijn nieuwe features gevonden waar ik het uiteraard ook over zal hebben. Maar het eerste dat ik wil bespreken, is de performance op de inmiddels drie jaar oude iPhone 4.

Men leek moeite te hebben om de ontwikkeling van iOS 7 op de iPhone 4 voldoende genoeg bij te benen. Want uiteraard willen ze dat wij de ultieme ervaring ervan krijgen op dit oude toestel. Helaas blijkt dat dit iets teveel hooi op de vork was voor het ontwikkelteam van Apple. De performance lijkt namelijk niet sterk verbeterd te zijn. Over het algemeen is hij vrij vloeiend, maar switchen tussen apps zorgt nogal voor haperingen. Als je bijvoorbeeld het appswitcher menu sluit door naar het thuisscherm of een app te gaan, dan zie je dat meteen. Openen van de appswitcher lijkt wel prima te gaan.

Openen van het berichtencentrum en controlecentrum gaat ook wat vloeiender dan bij de zesde beta, evenals het activeren van Spotlight. Daarnaast activeert de camera-functie vanaf het lockscreen ook wat sneller.
Apple heeft ook heel wat nieuwe geluiden en ringtones toegevoegd aan het menu Geluiden, dat je kunt vinden onder Instellingen. Tot slot zijn er ruim dertig nieuwe wallpapers beschikbaar gesteld, waaronder enkele die speciaal ook voor de iPhone 5c gebruikt worden (afhankelijk van de kleur van het toestel). Hieronder zie je ze allemaal. Helaas zijn hierbij niet de nieuwe dynamische achtergronden te zien, omdat de iPhone 4 deze niet ondersteunt. Maar hiervan zijn er dus ook een paar bij gekomen met dezelfde kleur als in de wallpapers van de screenshot rechtsonder ziet.

 
 
Hoewel ik had gehoopt dat hij sneller zou zijn, moet ik nog wel even benadrukken dat er twee factoren een rol spelen in dit geval waardoor hij niet voldoet: ten eerste gebruik ik het pas sinds een half uurtje en ten tweede heb ik direct een update gedaan. Maar bij grote ‘major’-updates wordt altijd aangeraden een herstel te doen naar een nieuwe versie. Helaas heb je daarvoor iTunes 11.1 nodig in combinatie met iOS 7 GM, maar die is momenteel alleen nog voor de Mac als beta beschikbaar. Verwacht wordt dat volgende week de nieuwe versie uitgebracht zal worden en dan ga ik zelf ook een herstel doen om te kijken of hij hier sneller van wordt.
Men heeft op internet immers ook laten weten dat iOS 7 in principe eigenlijk nog vrij snel is voor ‘zo’n oud beestje’. En ik durf dit uit eigen ervaringen met de zesde beta in het begin ook wel toe te geven. Dus blijf op de hoogte van meer nieuws hierover!
iOS 7 is vanaf 18 september officiëel beschikbaar voor het publiek. De nieuwe versie is compatibel met de iPhone 4 en later, iPad 2 en later, iPad mini en iPod touch van de vijfde generatie. iPhone 5s en iPhone 5c worden standaard geleverd met deze software-versie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in