Grand Theft Auto V – Los Santos

Bijna een week geleden is Grand Theft Auto V officiëel uitgebracht en de reacties waren vanzelfsprekend overweldigend. Dat mag ook wel voor een game waar we bijna twee jaar op hebben gewacht, sinds de aankondiging ervan. Vijf jaar als je telt vanaf de release van Grand Theft Auto IV, de vorige ‘grote’ GTA. Bij het eerste review kondigde ik al aan dieper in te gaan op de stad waar de game eigenlijk vooral om draait: Los Santos. Vandaag gaan we het hier dan ook over hebben.

Om te beginnen de naam. Los Santos is gebaseerd op Los Angeles en kent ook veel bezienswaardigheden die je in de echte stad evenals tegen zult komen. Denk aan Vinewood, gebaseerd op Hollywood. Of de wijken waar je op moeten passen voor al die gevaarlijke gangs, ook wel bekend als ‘da hood’ in East Los Santos. Kortom, er is enorm veel te zien. Maar laten we eens wat meer in de details gaan.

Vinewood
Het bekendste deel van Los Santos is toch echt wel Vinewood, de plek waar alle sterren aan de drukte van de paparazzi proberen te ontsnappen en waar alle grote films worden opgenomen. Één van de drie personages van GTA V, Michael, woont ook in Vinewood. Evenals Franklin, vanaf een bepaalde missie. De huizen zijn er zo groot als villa’s en dat maakt het ook het duurste gedeelte van de stad.
Rockstar Games wilde net als in Grand Theft Auto IV een soort ‘helitours’-achtige mogelijkheid toevoegen. Dus dat je daadwerkelijk een tour door een gedeelte van de stad krijgt en je iets over de beroemde sterren leert te weten. Dankzij de Vinewood Tour is dit ook echt mogelijk. In de straat met de beroemde ‘Walk of Fame’ zul je regelmatig een paar blauwe busjes zien staan. Er zal er ook altijd eentje zijn waar een vrouw bij staat die roept dat er nog steeds plaatsen vrij zijn voor een tour door Vinewood. Je betaalt dan $40 voor een ritje. Al is dat ‘ritje’ nog wel zacht uitgedrukt, want uiteindelijk ben je toch zeker een kwartier onderweg.
Een belangrijk iets dat zich in Vinewood bevindt, is natuurlijk het Vinewood Sign. Ofwel, de grote letters op de berg. Het logo is gebaseerd op het Hollywood Sign.
Het Vinewood Sign, getoond in de allereerste trailer
Vergeleken met in Grand Theft Auto San Andreas doe je er nu veel langer over om bij het logo te komen. Gelukkig is dat met een goede auto natuurlijk geen probleem. En voor het eerst is het zelfs mogelijk om via een ladder op de letters te klimmen. Het lijkt op het eerste gezicht niet zo hoog, maar schijn bedriegt! In de officiële screenshot hieronder zie je dat ook terug.
Één van de hoofdrolspelers, Trevor op de letter ‘D’ van het Vinewood Sign
Downtown
Als je Vinewood beu bent, kun je je ook wagen in Downtown Los Santos. Het midden van de grote stad. En druk dat het is! Auto’s, bussen en vrachtwagens die langs je voorbijrijden en de strak gekleedde zakenmannen. Jazeker, je kunt het allemaal vinden daar. Geen zin om de auto te pakken? Neem dan zeker eens de taxi. Helaas zal dat niet altijd meevallen, want in tegenstelling tot met Grand Theft Auto IV zul je hier veel minder taxi’s vinden. In dat geval kun je er gewoon eentje bellen, simpel zat. Open je telefoon, ga naar je contacten en kies ‘Downtown Cab Co.’ en ze zijn er in een minuutje. Je kunt ook de metro pakken. Door heel Los Santos zijn er in totaal 11 stations. Van Vinewood tot aan Los Santos International Airport, waar later trouwens meer over volgt. Overigens moet je er rekening mee houden dat de metro in Los Santos lang niet zo snel is als in Liberty City (GTA IV). Dus je moet soms geduld hebben.
Downtown Los Santos
East Los Santos
Eerder noemde ik de term ‘da hood’ al. Wellicht kent niet iedereen het, maar daarom leg ik dat nu even uit. De naam wordt gebruikt om een wijk aan te duiden waar de criminaliteitcijfers enorm hoog zijn, waar de gangsters zich bevinden die de hele buurt terroriseren. In Los Santos heet deze buurt ook wel East Los Santos. Één van de personages, Franklin, woont in deze buurt. Althans, in het begin. Na een bepaalde missie krijgt hij een heuse villa in Vinewood.
Hoewel East Los Santos in GTA V lang niet zo gevaarlijk is als in GTA: San Andreas, moet je wel altijd oppassen voor de gangs. Sommige zullen je proberen te doden bij het minste of geringste. Opvallend is trouwens dat je in East Los Santos eigenlijk nooit een dure auto zult tegenkomen. En dat is best typisch, want je verwacht zulke auto’s ook niet in zo’n buurt. In tegenstelling tot in Vinewood natuurlijk.
Los Santos International Airport
Een grote stad is niets zonder een internationale luchthaven. Ook Los Santos is dus geen uitzondering. In het zuiden van de stad is de grootste luchthaven ooit in een GTA-game te vinden. Met maar liefst drie banen mag dat ook met recht worden gezegd. En voor het eerst stijgen en landen er daadwerkelijk vliegtuigen. Wil je zelf een toestel proberen te kapen, dan zul je snel moeten zijn. Want zodra je het vliegveld betreedt krijg je al gelijk een wanted level van drie sterren. Heb je echter een snelle auto, dan is het slim om helemaal naar het achterste gedeelte van de luchthaven te racen, zodat je daar een toestel kunt pakken. Er zijn meerdere vliegtuigen: van kleine propeller vliegtuigen tot aan de grote jumbo’s toe. Deze zijn overigens erg langzaam met rijden en enorm kwetsbaar. Het is mij zelf al opgevallen dat ze zelfs zo kwetsbaar zijn dat ze ontploffen wanneer je een privéjet achter je raakt. Dus wees gewaarschuwd! Desnoods pak je natuurlijk zo’n privétoestel, die gaan al een stuk sneller.
Vespucci Beach en Del Perro Pier
Waar kun je nou beter uitrusten dan op een strand? Ook in Los Santos mag deze niet ontbreken. Gebaseerd op Venice Beach is Vespucci Beach een enorme omgeving waar je van alles kunt doen. Even zonnen (al blijkt het helaas niet mogelijk te zijn om echt te gaan liggen), een fietstochtje maken of zoek je liever naar actie? Dan kun je een waterscooter pakken en over het water racen. Je zult overigens ook andere mensen zien zonnen en op bepaalde plekken trailers met een jetski zien staan. Er is zelfs een strandwacht met eigen reddingsvoertuigen, waaronder een jetski, een auto en een quad.
En dan is er nog Del Perro Pier, gebaseerd op Santa Monica Pier. Op deze pier is het mogelijk om twee attracties te betreden: een reuzenrad en een achtbaantje. Niet zozeer iets bijzonders, maar het is zeker weten aan te raden er eens een keer een wandelingetje te maken en te genieten van de gezelligheid. Vooral ’s avonds als de lichtjes van de attracties duidelijk te zien zijn.
Zoals je hebt kunnen lezen is er dus veel in Los Santos te zien en te doen. Maar deze stad is slechts een klein deel van de hele map in Grand Theft Auto V. Blaine County mist namelijk nog. Binnenkort ook een review over dit gedeelte van de map. Alvast een hint voor degenen die niet weten hoe Blaine County er ongeveer uitziet: veel berglandschap, woestijnzand en ander natuur. Er zijn ook zeer mooie uitkijkpunten te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in