Hands-on nieuwe 2-in-1 apparaten op Intel ultramobility-event

Tijdens het Intel ultramobility-event in Utrecht vandaag heeft men teruggeblikt op aankondigingen die al aan het begin van de zomer gedaan waren en voegde weer wat toe. De pers kreeg uiteraard de kans om na de presentatie de nieuwe producten van onder andere Sony, Samsung, Acer en meer uit te proberen. Ook ik greep deze kans.

Dankzij de 4e generatie Intel Core-processors moeten notebooks beter presteren dan ooit. Een vloeiend besturingssysteem en een langere batterijduur, dat is het doel dat de fabrikanten willen bereiken met deze nieuwe processor. Ook de nieuwe Bay Trail-chips moeten er op z’n beurt weer voor zorgen dat het energieverbruik op tablets verminderd wordt. Op die manier probeert Intel in te spelen op de mobiele markt.
Maar het gaat uiteindelijk natuurlijk om de ervaring door de eindgebruiker, zoals Patrick Bliemer, Managing Director van Intel Noord-Europa, tijdens de presentatie al benadrukte. Mensen zoals mij dus. Vandaar dat er na de presentatie dus een hands-on lab was in de ruimte naast de presentatieruimte waar iedereen de kans kreeg de nieuwe apparaten uit te testen. Hoewel ik niet de kans kreeg ze allemaal te testen, laat staan uitgebreid, kan ik wel een idee geven van de snelheid en algemene ervaring. Het zijn weliswaar niet de allernieuwste apparaten, maar geven wel zeker weten een beeld van wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is op hardwaregebied. En met de komst van de Bay Trail-processor zullen er ook producten gaan komen met een nóg langere batterijduur, die nóg sneller zijn en meer dingen tegelijk kunnen verwerken en tot slot minder aan energie verbruiken.
Om te beginnen de Sony Duo 13. Dit 2-in-1 apparaat (ofwel zowel een notebook als een tablet) voelde vanaf het begin al erg stabiel en vloeiend aan. Zodra je het scherm aanraakt, wordt hier zeer snel op gereageerd. Voor het echte typewerk kun je hem in een mum van tijd omklappen tot een normale laptop.
De Duo 13 beschikt over een Intel Core i5-processor en levert een goede batterijduur. Zoals door een medewerker van Sony werd gezegd, een ‘all-day’ accuduur. Dus echt geschikt voor veel gebruik. Het strakke design maakt het helemaal af.
Dan de Sony Vaio Pro 11. Het grote verschil met de Sony Duo 13 begint al met de buitenkant: je kunt hem namelijk niet ombouwen tot een tablet. Maar er is wel degelijk een touchscreen aanwezig, die ook vrij snel reageert. Al is dat wel wat minder dan bij de Duo 11-tablet, maar veel moet je ook niet verwachten van een apparaat dat eigenlijk vooral gericht is op ‘advanced office solutions’ (geavanceerd werken o.a.).
Een snelle laptop met ook weer een mooi design en natuurlijk Windows 8.1.
Tot slot de Acer Aspire S7, die ik als Acer-gebruiker gewoon even móest proberen. Een laptop met ook weer een strak en mooi design. Maar ook deze laptop kan niet worden getransformeerd tot een tablet. Toch beschikt dit snelle monster wel gewoon over een touchscreen die eveneens snel reageert op aanrakingen. Bewegingen gaan erg vloeiend, net als het opstarten van Windows-apps.
Scherm heeft een erg hoge resolutie waardoor Windows 8.1 echt tot z’n recht komt.
Nogmaals, ik heb helaas geen uitgebreide hands-on van de producten kunnen doen vanwege de drukte. Want er waren niet heel veel apparaten beschikbaar en met ruim vijftig mensen is het natuurlijk moeilijk om het dan niet kort te houden. Maar aangezien alle boven aangegeven producten al officiëel uitgebracht zijn, kun je deze in sommige computerwinkels zelf uitproberen. De Media Markt biedt deze mogelijkheid bijvoorbeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in