Nieuwe CEO en President van Intel beschrijven productplannen en geven visie op mobiele toekomst

Van datacenters tot ultramobiele apparatuur zoals tablets, mobiele telefoons en ‘wearables’ – alle computersegmenten ondergaan op dit moment een ingrijpende verandering, aldus de nieuwe CEO van Intel, Brian Krzanich. Hij zei dit tijdens de openingssessie van het Intel Developer Forum, dat deze week in San Francisco wordt gehouden. Krzanich schetste voorts Intels visie op de toekomst en beschreef hoe Intel in elk dynamisch marktsegment – zoals ultramobiele apparatuur – actief zal zijn met nieuwe producten die vanaf volgend jaar verschijnen, waaronder een nieuwe, zeer energiezuinige productfamilie.

Krzanich maakte duidelijk dat Intel geen enkel segment links zal laten liggen. “Innovatie en transformatie binnen de industrie gaan sneller dan ooit tevoren, wat in het voordeel van Intel is. We lopen voorop met onze productieprocessen en hebben de tools al klaar liggen om het energieverbruik van processors nog verder terug te dringen. We zijn van plan om op alle computerfronten vernieuwingen te introduceren en daardoor aan kop te blijven.”
Het was de eerste keer dat Krzanich en de nieuwe Intel-president Renee James keynotes hielden tijdens een Intel Developers Forum, sinds zij hun nieuwe functies in mei jongstleden aanvaardden.
In haar presentatie schetste James een nieuw tijdperk, waarin elk apparaat en elk object van een chip voorzien is. Dit impliceert dat geïntegreerde computeroplossingen kleiner, sneller en flexibeler moeten zijn en in grote volumes geproduceerd moeten kunnen worden.
“Op halfgeleiders gebaseerde technologie zal het antwoord bieden op ’s werelds belangrijkste problemen en nieuwe kansen creëren. De manier waarop we leven, hoe onze steden functioneren en hoe we onze gezondheid in de gaten houden zullen allemaal veranderen”, aldus James. “Intel heeft een doorslaggevende rol gespeeld tijdens alle technologische transformaties uit de voorbije decennia en zal dit soort doorbraken ook in de toekomst mogelijk blijven maken.”
Ontwikkeling van ultramobiele apparatuur versnellen
Krzanich maakte bekend dat Intel deze week ‘Bay Trail’ zal introduceren, Intels eerste 22nm System-on-a-Chip (SoC) voor mobiele apparatuur. Bay Trail is gebaseerd op de nieuwe energiezuinige en zeer snelle Silvermont microarchitectuur, die aan de basis van een reeks innovatieve Android- en Windows-ontwerpen zal staan, in het bijzonder tablets en zogenaamde 2-in-1’s.
Krzanich definieerde het ultramobiele segment als dat van smartphones en tablets en de 2-in-1 tablets die met een extra toetsenbord als pc fungeren, plus andere apparatuur die de traditionele mobiele computers overstijgt. Volgens Krzanich is dit segment veel dynamischer dan vaak wordt aangenomen. “Smartphones en tablets zijn niet het eindstation. De volgende golf in de IT-wereld moet nog worden gedefinieerd. Wearable computers en geavanceerde sensors en robotica zijn slechts enkele van de initiële toepassingen.”
Ter onderstreping van hoe Intel zijn technologisch leiderschap gebruikt om het energieverbruik nog verder terug te dringen, annonceerde Krzanich de Intel Quark processorfamilie. Deze nieuwe energiezuinige producten versterken Intels aanwezigheid in groeiende segmenten uiteenlopend van het Internet-of-Things tot wearable apparatuur. Deze familie is bestemd voor toepassingen waar weinig energieverbruik en kleine afmetingen belangrijker zijn dan prestaties.
Intel zal referentieborden gebaseerd op de eerste producten van deze nieuwe familie in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt brengen. Partners kunnen daarmee de ontwikkeling versnellen van op maat gemaakte en geoptimaliseerde oplossingen die in eerste instantie bestemd zullen zijn voor de industriële, energie- en transportsegmenten.
De volgende generatie computers zal nog persoonlijker worden en daarom zijn wearables een kweekvijver voor innovatie. Krzanich toonde een armband en een smartbadge als voorbeelden van concepten die nu mogelijk zijn met de referentieontwerpen die momenteel in ontwikkeling zijn. Hij voegde hieraan toe dat Intel actief met partners samenwerkt om de kansen op dit gebied te benutten.
4G-communicatie toonaangevend productieproces
“Op het gebied van 4G mobiele datacommunicatie vormt Intels nieuwe LTE-oplossing een aantrekkelijk alternatief voor multimode, multiband 4G-connectiviteit. Deze oplossing gaat een kritische barrière slechten voor Intels progressie in het smartphone-segment.” Aldus Krzanich. Intel heeft al een multimode chip beschikbaar, de Intel XMM 7160, die een van de kleinste en energiezuinigste multimode-multiband oplossingen voor LTE-roaming ter wereld is.
Als voorbeeld van de steeds snellere ontwikkelcycli onder leiding van het nieuwe managementteam noemde Krzanich de Intel XMM 7260-modem, waaraan nu wordt gewerkt. Dit product verschijnt naar verwachting in 2014 op de markt en ondersteunt LTE Advanced-mogelijkheden zoals carrier aggregation. Krzanich demonstreerde dit tijdens zijn keynote met een XMM 7260-modem en wist de datasnelheden hiermee effectief te verdubbelen.
Hij demonstreerde eveneens een smartphone-platform op basis van de XMM 7160 LTE-oplossing en Intels nieuwe Atom SoC voor smartphones en tablets. Deze combinatie is bekend onder de codenaam Merrifield en is gebaseerd op de Silvermont microarchitectuur. Merrifield biedt hogere snelheden bij een lager energieverbruik en dus een langere batterijduur dan Intels huidige aanbod.
Toonaangevend productieproces
Als antwoord op de snelle en onophoudelijke innovatie van pc’s toonde Krzanich een 14nm Broadwell-systeem. Dit platform gaat tegen het eind van dit jaar in productie en belooft hogere snelheden en minder energieverbruik voor 2-in-1’s en ventilator-loze apparatuur, ultrabooks en uiteenlopende pc-ontwerpen.
Door aan te geven dat Intel al zijn expertise zal toepassen op de Atom processorfamilie, bevestigde hij Intels intentie om de Atom-processor en andere producten gebaseerd op de Airmont microarchitectuur volgend jaar op de markt te brengen met Intels toonaangevende 14nm-technologie. De timing zal per productsegment verschillen.
Als het enige bedrijf dat 3-D Tri-gate transistors maakt en de enige halfgeleiderfabrikant die nu 22nm-technologie toepast, bedraagt Intels voorsprong in de industrie ongeveer drie jaar. Met het aanstaande 14nm-proces, Intels tweede generatie die gebruik maakt van 3-D Tri-gate transistors, breidt Intel zijn voorsprong verder uit. Geavanceerde 3-D Tri-gate transistors bieden de hogere prestaties en het lagere energieverbruik waar het huidige spectrum computers om vraagt, uiteenlopend van ultramobiele apparatuur tot servers.
Datacenters opnieuw ontwerpen
Intels nieuwste Intel Xeon processorfamilie voor datacenters zal later vandaag gelanceerd worden. Vorige week introduceerde Intel al een portfolio met datacenterproducten en -technologieën, inclusief de tweede generatie 64-bit Intel Atom C2000 productfamilie van SoC-ontwerpen voor microservers en cold storage-platforms (codenaam Avoton) en voor entry networking platforms (codenaam Rangeley).
Computers helpen wereldproblemen op te lossen
In haar toespraak ging James in op smart cities en op maat gemaakte gezondheidszorg als voorbeelden van potentiële toepassingen die computertheorieën omzetten in een realiteit die het leven verandert.
In 2050 zal naar verwachting 70% van de wereldbevolking in metropolen wonen, aldus James. Ontwikkelingen in halfgeleidertechnologie zal machine-to-machine datamanagement in grote steden veranderen. Intel werkt samen met Dublin en Londen om een referentie-oplossing te maken die urban management naar een hoger plan tilt en burgers van betere steden en betere gemeentelijke diensten voorziet tegen lagere kosten.
Over Intel
Intel, marktleider in computerinnovatie, ontwikkelt en bouwt essentiële technologieën die dienen als de bouwstenen voor computerapparatuur over de hele wereld. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom en op http://blogs.intel.com. Intel is ook te volgen via Twitter: http://twitter.com/intel of http://twitter.com/IntelNederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in