Review: Grand Theft Auto V

Afgelopen dinsdag was voor veel gamers de dag van hun leven toen Rockstar Games twee jaar na de aankondiging ervan Grand Theft Auto V uitbracht op de PlayStation 3 en Xbox 360. In die afgelopen paar jaar zijn we al veel te weten gekomen over de game, maar wanneer je hem zelf speelt merk je pas dat Rockstar Games eigenlijk nog best stil is geweest over veel nieuwe mogelijkheden. Een eerste review, geheel spoilervrij.

Grand Theft Auto V speelt zich af in het hedendaagse Californië van de Verenigde Staten. De grootste stad in de game is Los Santos, gebaseerd op Los Angeles. Dankzij het uitgestrekte landschap en de bergen die het grootste deel van GTA V omringen is de map immens. Zeker als je met een auto over de snelweg rondom deze bergen rijdt, want daar doe je heel erg lang over.
De graphics en performance
Dit is iets waar veel mensen zich zorgen over maakten nadat ze de allereerste trailer te zien kregen. Maar hoe komt dat? Nou, allereerst is de draw distance flink verbeterd ten opzichte van Grand Theft Auto IV, de voorganger van GTA V. De draw distance is wat je tot een bepaalde afstand kunt zien. Wanneer je in GTA IV op het hoogste punt zat, waren de wegen compleet onzichtbaar geworden. Echter, in GTA V blijven ze zichtbaar, hoe hoog je ook gaat. En wat betreft de hoogte, ook die is nu beter. Je kunt letterlijk boven de wolken komen en toch nog alle wegen, bergen en wolkenkrabbers zien. Zelfs auto’s zijn als zeer kleine puntjes te zien. Als dat geen realisme is!
De techniek die Rockstar Games gebruikt om dit voort te brengen, heet RAGE 2, ofwel Rockstar Advanced Game Engine 2. In GTA IV werd deze techniek ook gebruikt, maar dan als eerste versie. Die zat vol met bugs en gamers hadden regelmatig last van haperingen en frame rate. In GTA V lijkt dit allemaal opgelost te zijn. Hoewel ik de eerste paar dagen al één keer heb gehad dat de game vastliep en soms wat haperingen had, lijken dit allemaal kinderziektes die Rockstar Games simpelweg met een patch kan oplossen. Het is de vraag wanneer deze beschikbaar komt, maar wellicht binnenkort al?
De omgeving
Los Santos en de uitgestrekte berggebieden bieden een ruime keuze aan terrein. Wil je even ontsnappen uit het drukke leven in de stad, dan pak je gewoon de auto en maak een ritje naar Grapeseed, Paleto Bay of Sandy Shores, drie voorbeelden van ’typisch Amerikaanse counties’, ofwel kleine dorpjes. Grapeseed staat bekend als dorpje met enkele boerderijen, Paleto Bay is echt een bergdorp en Sandy Shores past weer mooi bij het woestijngebied dat eromheen ligt.
Mount Chiliad
Foto gemaakt met Snapmatic via smartphone in de game vanaf het hoogste punt op de berg genaamd ‘Mount Chiliad’. Geen HD-kwaliteit, maar kan er prima mee door.
Grand Theft Auto V bevat ook het grootste snelwegnetwerk ooit in een GTA-game. Dat maakt het eveneens een stuk realistischer. En voortaan kom je niet alleen maar gewone voertuigen en kleine vrachtwagens tegen, maar zul je ook veel trucks met een oplegger zien rijden. Veel zelfs. GTA V is zo dynamisch dat je trucks weleens een tankstation op ziet rijden om daar vervolgens te parkeren, zodat de chauffeur een sigaretje kan roken. Dit geeft het idee dat voertuigen nu echt een doel hebben en regelmatig een stop zullen maken. Wat ik zelf ook al een paar keer ben tegengekomen is dat mensen naast de snelweg een ongeluk hebben gehad. Een ander leuk detail dat ik al een keer heb gezien is dat je op sommige plekken nabij de bergen herten ziet oversteken. Je kunt beter goed opletten, want voor je het weet ligt er eentje onder je auto.
De voertuigen
GTA V heeft de meeste voertuigen ooit in de GTA-reeks. Met een aantal van 257 mag dat ook wel met recht worden gezegd. Van gewone auto’s en sportauto’s tot zware trucks en stadsbussen. En van motoren tot zelfs fietsen. Enorm veel keuze dus!
Links: een geparkeerde truck met oplegger (in een smal straatje), rechts: een heftruck met functionerende vorken waar je echt een pallet mee op kunt tillen.

Een politievoertuig van de Sherrif. Jawel, naast de gewone ‘stadspolitie’ is er nu ook een Sherrif-afdeling. En voor het echte werk waarbij snelle voertuigen nodig zijn, heb je ook nog zogenaamde ‘Interceptors’ (niet zichtbaar in de afbeelding hierboven). Merk de LED-balk op het dak op.

Naast de voertuigen waar je mee kunt rijden zijn er voor het eerst sinds jaren vliegtuigen. Hieronder zie je enkele voorbeelden hiervan.
Iets dat de game bijzonder maakt, is het feit dat de drie hoofdpersonages waar je mee kunt spelen ieder z’n eigen skills hebben. Twee van hen zijn goed met autorijden, terwijl de overige laatste juist heel goed kan vliegen, maar weer bijvoorbeeld minder gezond is. Op die manier ontstaat er enorme variatie tussen hen. Het is ook echt aan te raden om, wanneer je wilt vliegen voor Trevor te kiezen. Hij heeft de skills al. Voor het autorijden kun je beter Franklin kiezen. Helaas ben ik niet van plan diep in te gaan op wat al deze drie hoofdpersonages kunnen.
En dan zijn we alweer aangekomen bij het einde. Het is wellicht niet zo uitgebreid dan je verwacht had, maar dat komt onder andere omdat je de game daarvoor beter moet leren kennen. En Grand Theft Auto Online, de multiplayer-feature in GTA V is pas vanaf 1 oktober beschikbaar en kan hier dus helaas niets over vertellen. Maar… In de komende weken blijf ik met dit soort artikelen komen waarbij dieper wordt ingegaan op bepaalde elementen in de game. Het eerstvolgende artikel zal gaan over Los Santos. Houdt de blog in de gaten voor meer hierover!

4 REACTIES

  1. Bedankt voor je heldere uitleg Tom. Wat ik alleen nog niet begrijp: Wat is nu de bedoeling van zo'n game? Speel je een bepaalde rol/ Kun je zomaar een auto pakken en er mee wegrijden, of vliegen met een vliegtuig? Of moet je er eerst iets voor doen voordat je zoiets mag? Kun je je mij als (niet gamer) daar iets over vertellen?

    • Het hoofddoel van de game is dat je opdrachten volgens een verhaallijn doet, maar het is tegelijkertijd ook een 'free-roam' game, ofwel je kunt doen wat je wilt, wat legaal is. Wat illegaal is (schieten, stelen van auto's) wordt bestraft met een achtervolging door de politie. GTA V is zo realistisch dat het net echt lijkt. En zo is het ook bedoeld eigenlijk.

      Wel is het zo dat niet alles vanaf het begin mogelijk is. Zo kun je pas na een bepaalde opdracht (ook wel missie genoemd) naar de kapper, of naar de kledingzaak of zelfs een tattoo laten zetten. Ook het kopen van voertuigen is mogelijk en investeren in aandelen, maar ook allemaal pas na een bepaalde opdracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in