Cisco Global Cloud Index: cloudverkeer wordt dominant in datacenters

De derde jaarlijkse Cisco Global Cloud Index (2012-2017) die vandaag is gepubliceerd, geeft aan dat het wereldwijde cloudverkeer, de snelst groeiende component van datacenterverkeer, naar verwachting zal groeien met een factor 4,5. Dit komt neer op een samengestelde jaarlijkse groei van 35%, ofwel een toename van het jaarlijks verkeer van 1,2 zettabytes in 2012 tot 5,3 zettabytes in 2017. Van dit verkeer zal 76% binnen het datacenter blijven. Cisco voorspelt ook dat het jaarlijkse totale wereldwijde datacenterverkeer zal verdriedubbelen tot een totaal van 7,7 zettabytes in 2017.

De hoeveelheid van 7,7 zettabytes komt neer op:
  • 107 biljoen (1012) uur streaming muziek, ofwel 1,5 continu muziek voor iedere bewoner op aarde in 2017.
  • 19 biljoen uur zakelijke webconferencing, ofwel elke dag 14 uur onafgebroken webconfereren voor iedereen die werkt in 2017.
  • 8 biljoen uur aan online high definition (HD) videostreaming, ofwel elke dag ongeveer 2,5 uur streamen van HD-video voor iedere bewoner op aarde in 2017.

Interessant is dat de grote meerderheid van het datacenterverkeer niet wordt veroorzaakt door eindgebruikers, maar door de voor individuele gebruikers vrijwel onzichtbare cloud computing en de werklasten binnen de datacenters. Cisco voorspelt voor de periode 2012–2017 dat ruwweg 76% van het datacenterverkeer binnen het datacenter blijft en voornamelijk wordt gegenereerd door opslag-, productie- en ontwikkeldata. Nog eens 7% zal worden gegenereerd tussen datacenters, voornamelijk door datareplicatie en software- en systeemupdates. Slechts de resterende 17% van het datacenterverkeer wordt veroorzaakt door eindgebruikers die de cloud benaderen voor surfen op het web, e-mail, videostreaming en door apparatuur die het Internet of Everything vormt.
“Uit de Cisco Global Cloud Index komt naar voren dat Nederland wereldwijd goed scoort als het gaat om de netwerkondersteuning van cloudapplicaties en -diensten.  De mobiele netwerken in Nederland zijn nu al in staat om geavanceerde cloudapplicaties te ondersteunen. Mede dankzij de uitrol van 4G door de grote providers zal die ondersteuning alleen maar beter worden,” zegt Jan Heijdra, Product Sales Specialist Data Center & Cloud Solutions van Cisco Nederland.
De grootste regionale groei zal volgens de Cisco Global Cloud Index plaatsvinden in het Midden-Oosten en Afrika, waar het verkeer jaarlijks met 57% toeneemt, gevolgd door Azië-Pacific (samengestelde jaarlijkse groei van 43%) en Centraal- en Oost-Europa (samengestelde jaarlijkse groei van 36%).
Klaar voor de cloud
Om de gereedheid voor de cloud vast te stellen, zijn diverse vaste en mobiele netwerken geanalyseerd. Gemiddelde en mediane upload- en downloadsnelheden en de latentie werden geanalyseerd (mediane waarden werden dit jaar toegevoegd om voor elk land inzicht te krijgen in hoeverre gebruikers klaar zijn voor de cloud). Netwerkprestatiekarakteristieken worden gegeven voor elke geografische regio: Azië-Pacific, Centraal- en Oost-Europa, Latijns-Amerika, Midden-Oosten en Afrika, Noord-Amerika en West-Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in