Consumenten gaan naar bed met hun smartphones en tablets, maar gebruiken geen bescherming

Norton by Symantec maakt vandaag de resultaten van het Norton Report 2013 bekend. Hieruit blijkt dat het aantal volwassenen dat in aanraking komt met cybercrime is gedaald, terwijl de gemiddelde kosten per slachtoffer met 50 procent zijn gestegen.1

“Cybercriminelen maken tegenwoordig gebruik van steeds geavanceerdere methodes, zoals ransomware en spear fishing. Dit levert hen per aanval meer geld op dan ooit tevoren”, zegt Tom Welling, Security Expert bij Symantec. “De resultaten van het 2013 Norton Report laten zien dat bijna de helft (49%) van de consumenten wereldwijd hun mobiele apparaat gebruikt voor zowel werk als privé. Hierdoor ontstaan compleet nieuwe veiligheidsrisico’s voor bedrijven, aangezien cybercriminelen nu toegang kunnen krijgen tot nog meer waardevolle informatie.”
Uit het onderzoek blijkt ook dat hoewel bijna de helft van alle smartphonegebruikers genoeg om het toestel geeft om ermee te slapen, zij het toestel niet goed beveiligen. Bijna vijf op de tien (48%) smartphone- en tabletgebruikers neemt zelfs geen basis voorzorgsmaatregelen, zoals het gebruiken van een wachtwoord, het installeren van beveiligingssoftware, of het maken van een back-up. Deze nalatigheid creëert een situatie waarin hun digitale identiteit en zij zelf veiligheidsrisico’s lopen.
“Als dit een test was, zouden mobiele consumenten zijn gezakt”, zegt Marian Merritt, Internet Safety Advocate bij Symantec. “Hoewel consumenten wel hun computers beveiligen, is er een gebrek aan bewustzijn over het beschermen van smartphones en tablets. Het is net alsof ze alarmsystemen voor hun huizen hebben, maar hun auto’s niet op slot doen en de ramen wagenwijd open laten staan.”
Opmerkelijke bevindingen uit het onderzoek voor Nederland
  • 50% van de Nederlanders is wel eens in aanraking gekomen met cybercrime, de afgelopen 12 maanden zijn maar liefst 3 miljoen Nederlanders hiervan slachtoffer geworden.
  • De totale kosten voor cybercrime gedurende de afgelopen 12 maanden in Nederland bedragen 190 miljoen dollar (ongeveer 140 miljoen euro). De gemiddelde directe kosten per persoon gedurende de afgelopen 12 maanden bedragen 73 dollar (ongeveer 54 euro).
  • Cybercrime is steeds meer gericht op mobiele apparaten. Maar liefst 55% van de Nederlanders is zich echter niet bewust van de mogelijkheden om hun mobiele telefoon te beschermen tegen veiligheidsrisico’s.
  • De grens tussen werk en privé vervaagt bij het gebruik van de mobiele telefoon. Ruim een derde (34%) van de Nederlanders gebruikt hun mobiel zowel voor werk als privé en 43% daarvan verstuurd privémails vanaf hun werktelefoon.
  • Het gemiddelde mobiele veiligheids IQ van Nederlanders ligt lager dan het wereldwijde gemiddelde. De helft (53%) van de Nederlanders verwijdert geen verdachte emails, ten opzichte van 44% wereldwijd.
  • Daarnaast delen Nederlanders vaker hun wachtwoorden voor sociale netwerken (30%), in vergelijking met het wereldwijde gemiddelde (25%).
  • Bovendien logt maar liefst 53% van de Nederlandse sociale media gebruikers niet uit na een sessie, tegenover 39% van de sociale media gebruikers wereldwijd.
  • Meer dan de helft (53%) van de Nederlanders gebruikt openbare of niet-beveiligde Wi-Fi-netwerken terwijl zij persoonlijke informatie met anderen delen.

Klik hier voor de overige bevindingen van het 2013 Norton Report, wereldwijd en per land.
Klik hier voor meer informatie over Norton’s aanbod voor de bescherming van mobiele apparaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in