Het is inmiddels al enkele weken geleden dat Apple iOS 7 officiëel naar het publiek bracht. De nieuwe versie bevat een compleet ander design en heel wat toegevoegde functionaliteit. Eerder bespraken we een paar van deze functies in de ‘Uitgelicht‘-artikelen. Deze keer is het tijd voor multitasking.
Multitasking op de iPhone, iPad en iPod touch is er sinds iOS 4 en werd één van de belangrijkste mogelijkheden op de iPhone 4 en eerste generatie iPad genoemd. Hoewel het in het begin nog niet echt multitasking kon worden genoemd, is er in de loop der tijd steeds meer verbeterd op dit gebied.
Niet alle applicaties ondersteunden multitasking, maar vanaf iOS 7 wel. Ontwikkelaars hoeven geen aanpassingen te doen, iOS 7 doet dit. Dankzij het nieuwe interface ziet alles er ook een stuk overzichtelijker uit.
Laten we multitasking, ook wel het appswitcher-menu genoemd in de nieuwe iOS-versie eens vergelijking met die van iOS 6, de vorige ‘major’ versie. Hieronder zie je twee screenshots; links van de appswitcher met iOS 6, rechts die van iOS 7.
Wat meteen opvalt, is dat multitasking in iOS 7 het hele scherm in beslag neemt. Dit is expres zo gedaan, zodat je de laatste staat van een applicatie kunt zien. Er wordt namelijk als het ware een screenshot gemaakt zodra je het menu opent. Uiteraard zie je onderaan nog steeds de vertrouwede icoontjes van de apps.
Het sluiten van applicaties was in iOS 6 en daarvoor altijd een drama. Je moet eerst het appicoon ingedrukt houden en dan begonnen ze te wiebelen (net zoals wanneer je dit doet op het thuisscherm). Om een app ‘geforceerd’ te sluiten, moest je dan op het rode bolletje linksboven het icoon tikken. Het probleem? Wanneer je twintig apps open hebt staan, ben je wel even bezig om ze allemaal te sluiten. Het helpt wel om je vinger bij het bolletje helemaal links te houden, zodat je alsnog vrij snel alles kunt sluiten. Maar Apple vond dat dat makkelijker moet kunnen. Met iOS 7 kun je apps sluiten door naar boven te ‘swipen’. Je kunt zelfs drie applicaties tegelijk sluiten. Heel wat makkelijker en natuurlijk efficiënt.
Ook nieuw in multitasking is dat apps voortaan op de achtergrond al data kunnen laden, mits de betreffende ontwikkelaar dit toestaat. Door naar Instellingen > Algemeen > Ververs apps op achtergrond te gaan, krijg je een overzicht van alle applicaties die gebruik maken van de techniek. Standaard apps die dit in ieder geval doen zijn de weer-app en de aandelen-app. Maar niet alleen voor de apps zelf, ook voor de widgets in het berichtencentrum. Wat is het voordeel van deze functie? Simpel, het laden van content duurt nu minder lang. Sterker nog, je hoeft de applicatie maar te openen en de nieuwe content is al voor je geladen. Op den duur kan het een energievretende functie zijn, maar daarom werkt het ook wanneer je iOS-apparaat aan de lader ligt.
Een kleine, maar misschien toch wel handige feature aan het nieuwe multitasken is dat je niet meer eerst naar het thuisscherm hoeft te gaan, wil je de applicatie sluiten waar je op dat moment in zit. Druk gewoon tweemaal op de thuisknop het de appswitcher te openen, sleep de app omhoog en meer hoef je niet te doen. Zo simpel werkt multitasking in iOS 7. Tot slot kun je voortaan ook in landscape-modus multitasking gebruiken, iets dat op de iPhone en iPod touch voorheen nooit mogelijk was.
Multitasking in iOS 7 is één van de vernieuwingen waar we echt op hebben gewacht. Dat bleek ook uit de reviews van bekende websites, zoals iPhoneclub, The Verge, iFans en meer. Ook ik ben enorm positief over de nieuwe manier van multitasken. Het ziet er dankzij de achtergrond die nu weergegeven wordt in het menu veel ‘persoonlijker’ uit dan eerst.
Wat vindt jij van het nieuwe multitasken? Deel je mening!