Review: PlayStation 3 Super Slim

Enkele weken geleden begon mijn PlayStation 3 Fat kuren te vertonen bij het lezen van bijvoorbeeld games, maar ook van dvd’s en cd’s. In eerste instantie dacht ik dat het wel op te lossen zou zijn met een nieuwe laser. Bij de derde poging bleek hij ook eindelijk weer te werken. Maar niet voor lang… Want na amper vijf dagen liep hij vast. Bij het nogmaals laten vervangen van de laser was het probleem nog niet opgelost. Conclusie, onder andere volgens de reparateur: de drive (waar het schijfje in moet) is gewoon dood. Niks aan te doen. Heel erg jammer, want hij wist het toch vijf jaar uit te houden. In de tussentijd was de drive al een keer vervangen, en tot die paar weken geleden werkte hij altijd als een zonnetje. Maar ik werd nu dus toch gedwongen een nieuwe aan te schaffen. Gelukkig kost een PlayStation 3 anno 2013 lang niet zoveel als jaren geleden. Ook dankzij het feit dat fabrikant Sony in totaal twee nieuwe types uitbracht: de Slim en de Super Slim. Deze laatste is vorig jaar uitgebracht en het model dat ik vandaag in huis heb gehaald. Een review.
Informatie:
PlayStation 3 Super Slim
CECH-4004C
500 GB HDD (inclusief geformatteerd geheugen: 475 GB)
256MB XDR RAM
256MB GDDR3 VRAM
Charcoat Black
3.2 GHz single-core Cell Broadband Engine™-processor
RSX® GPU
Systeemsoftware-versie 4.50
REVIEW
Design
Door de loop der jaren heeft Sony het design van de PlayStation 3 drastisch veranderd. De Super Slim is hierbij geen uitzondering. Hoewel veel mensen het een matig design vinden tegenover dat van de originele PlayStation 3 Fat, moet ik toegeven dat het er juist gelikt uitziet. Het oogt een stuk moderner en past beter bij de huidige tijd.
De PS3 Super Slim is grotendeels van plastic, maar heeft ook enkele delen die wat van robuuster materiaal gemaakt zijn.
Ten opzichte van het apparaat dat ik voorheen had (en nog steeds heb) is de Super Slim ruim de helft lichter en veel compacter. Dat maakt meenemen makkelijker. Het systeem voelt dan ook totaal niet lomp aan. Al is het niet de bedoeling dat je hem altijd meesjouwt. Maar het is natuurlijk wel fijner op deze manier.
De top-loader
Het grootste verschil bij de PlayStation 3 Super Slim zit hem in de disc drive. Deze onderscheidt zich van alle andere consoles, omdat je hem open kunt schuiven. Je kunt ook op een soort knop drukken op de plek waar je het ‘PS’-logootje ziet staan, en dan aan de linkerkant. Maar de top-loader zoals hij genoemd wordt, zit zo losjes dat je hem gewoon kunt openen door hem naar links te schuiven. In de afbeelding hiernaast zie je hoe dat eruit ziet.
De top-loader is, in tegenstelling tot de rest van de console van geribbeld plastic gemaakt. Dat is wel degelijk een beetje teleurstellend, ook omdat hij nogal losjes aanvoelt. Maar het is niet zodanig dat het gezien het bedrag dat je ervoor moet neerleggen een ramp is.
Vanzelfsprekend stop je gewoon het schijfje erin, duwt de top-loader dicht en je kunt gaan met die banaan!
Hardware
Waar het uiteindelijk om gaat bij de PlayStation 3, ongeacht het design is de hardware. Want het is een gameconsole, dus je moet games probleemloos af kunnen spelen. Tot voor de problemen met mijn oude systeem was de performance erg goed. En aangezien de hardware helemaal niet veranderd is valt er niet heel erg veel over te zeggen, betreffende de verschillen.  Wat ik wel kan vertellen, is dat de nieuwe PS3 minder geluid maakt. Dat is een mooi voorbeeld van dat je een console kleiner kunt maken en uiteindelijk zelfs minder luidruchtig. Wanneer je een zware taak uitvoert wil hij nog wel wat geluid maken, maar dat is eigenlijk onvermijdelijk.
Software
Één van de allerbelangrijkste dingen voor een elektronisch apparaat is natuurlijk de software. De PlayStation 3 Super Slim beschikt over dezelfde systeemsoftware als de andere modellen. Het maakt gebruik van het zogenaamde XMB-scherm. XMB staat voor XrossMediaBar en ziet er lekker rustig uit. Je hebt namelijk een soort tabel-achtige interface. Een horizontaal gedeelte met de hoofdmenu’s (categorieën) zoals Instellingen, Video, Game enzovoorts. En onder ieder hoofdmenu heb je weer submenu’s (items).
Conclusie
Hoewel ik de PS3 nog niet heel erg uitgebreid heb kunnen testen, werkt hij erg goed. Het design ziet er prima uit en de software is erg overzichtelijk ingedeeld. Met de komst van de PlayStation 4 mag de PS3 nu wel een oud beestje worden genoemd, maar sommige games voelen duidelijk aan alsof je toch een ‘next-gen’ console gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld Grand Theft Auto V.
De PlayStation 3 Super Slim is ondanks zijn erg compacte en lichte design een krachtige console en zeker aan te raden voor degenen die liever geen vierhonderd euro willen neerleggen. Je betaalt namelijk maximaal driehonderd euro voor het duurste model met 500 GB geheugen. Ben je tevreden met 12 GB flashgeheugen, dan hoef je zelfs maar tweehonderd euro te betalen.
We sluiten af met wat foto’s:
Betere kwaliteit (bron)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in