Intel zorgt ervoor dat supercomputers gebruikt kunnen worden voor Big Data analytics

Intel heeft nieuwe innovaties op het gebied van high-performance computing (HPC) onthuld en nieuwe softwaretools aangekondigd waarmee bedrijven en onderzoekers diepere inzichten uit hun data kunnen halen. Hiermee kunnen belangrijke zakelijke en wetenschappelijke uitdagingen te lijf worden gegaan.

“Het afgelopen decennium heeft Intel-technologie eraan bijgedragen dat HPC zich heeft ontwikkeld van een technologie die slechts door weinigen was toe te passen, tot een breed beschikbaar instrument om een breed scala aan problemen op te lossen”, zegt Raj Hazra, vicepresident en general manager van de Technical Computing Group binnen Intel. “Dankzij de oplossingen die we in de tweede helft van dit decennium zullen aandragen, zal HPC tot nog diepere inzichten leiden.”
Gebruik en innovatie opvoeren
Van de Intel Parallel Computing Centers tot developer kits voor de Intel Xeon Phi co-processoren, biedt Intel een brede reeks technologieën en expertise om innovatie en adoptie in het HPC-ecosysteem te stimuleren. Het bedrijf werkt nauw samen met partners om de op dit moment beschikbare technologie zo optimaal mogelijk te benutten en om de volgende generatie van zeer geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Oplossingen die niet alleen eenvoudiger te programmeren zullen zijn, maar ook minder energie verbruiken. Als onderdeel van deze samenwerking heeft Intel plannen om op maat gemaakte HPC-producten aan te bieden, die voorzien in de specifieke behoeften van klanten. Dit initiatief heeft tot doel om Intels op standaarden gebaseerde, schaalbare platforms geschikt te maken voor de volgende golf aan wetenschappelijke, industriële en academische doorbraken.
Tijdens de Supercomputing Conference (SC ’13) liet Intel zien hoe de volgende generatie Intel Xeon Phi (codenaam ‘Knights Landing’), beschikbaar als een host-processor, in standaard rack-architecturen past. Ook kan het applicaties ‘native’ draaien, zonder dat data door een aparte co-processor moeten worden verwerkt. Dit vermindert de programmeercomplexiteit substantieel en omdat data niet meer naar de coprocessor verplaatst hoeven te worden, gaan de prestaties sterk omhoog en wordt de latency ten gevolge van bottlenecks in het geheugen, PCIe en het netwerk teruggebracht.
Knights Landing biedt ontwikkelaars drie geheugenopties om de prestaties te optimaliseren. In tegenstelling tot andere exascale-concepten die ontwikkelaars dwingt om code voor één specifieke machine te ontwikkelen, bieden de nieuwe Intel Xeon Phi-processors de eenvoud en het gemak van standaard geheugen programmeermodellen.
In aanvulling hierop hebben Intel en Fujitsu onlangs een initiatief aangekondigd dat er potentieel toe kan leiden dat de elektrische bekabeling van een computer wordt vervangen door glasvezelverbindingen die Ethernet- of PCI Express-verkeer over een Intel Silicon Photonics-link vervoeren. Dit maakt het mogelijk om Xeon Phi co-processoren in een uitbreidingsunit te plaatsen, gescheiden van de host Intel Xeon-processors. Daarbij functioneren ze alsof ze zich op het moederbord bevinden. Hierdoor kunnen veel meer co-processors geïnstalleerd worden, waarmee de rekencapaciteit sterk wordt vergroot, echter zonder dat dit de werking van de host-server nadelig beïnvloedt.
HPC voor Data Driven Discovery
Data-intensieve applicaties zoals weersvoorspellingen en seismische analyses maken vanaf het begin deel uit van de HPC-industrie. De snelheid van de huidige systemen in combinatie met parallelle softwaretools hebben het mogelijk gemaakt om grotere en complexere simulaties te ontwikkelen. Maar de hoeveelheid ongestructureerde data die hiermee gemoeid is, maakt 80% uit van alle data; bovendien groeien die 15 keer sneller dan andere datasoorten. Geen wonder dat de industrie op zoek is naar manieren om waardevolle inzichten uit deze data te kunnen extraheren.
Intel voorziet in deze vraag met de aankondiging van de Intel HPC Distribution voor Apache Hadoop-software (Intel HPC Distribution). Deze combineert Intel Distribution for Apache Hadoop-software met de Intel Enterprise Edition van de Lustre-software. Dit resulteert in een oplossing van enterpriseniveau voor het opslaan en verwerken van grote datasets. Met deze krachtige combinatie kunnen gebruikers zonder modificaties hun MapReduce-applicaties draaien, direct op snelle, gedeelde Lustre-storage. Dit zorgt ervoor dat het systeem snel, schaalbaar en eenvoudig te beheren is.
De Intel Cloud Edition voor Lustre-software is een schaalbaar, parallel bestandssysteem dat via de Amazon Web Services Marketplace beschikbaar is en waarmee gebruikers ‘pay-as-you-go’ opslag kunnen afnemen. Deze oplossing maximaliseert de opslagprestaties én de kosteneffectiviteit. De software is ideaal voor dynamische applicaties, inclusief snelle simulaties en prototyping. In het geval van urgente of ongeplande taken die de eigen reken- of opslagcapaciteit te boven gaan, kunnen HPC-workloads snel naar de cloud worden gebracht.
Op SC’13 tonen diverse leveranciers van tevoren geconfigureerde en gevalideerde hardware en software op basis van Intel Enterprise Edition voor Lustre. Intel biedt samen met deze partners oplossingen waarmee het verwerken en opslaan van big data voor een breder publiek beschikbaar komt. Partners die dergelijke appliances annonceerden, waren onder meer Advanced HPC, Aeon Computing, ATIPA, Boston Ltd., Colfax International, E4 Computer Engineering, Novatte en System Fabric Works.
Intel aan kop in Supercomputing Top 500
Intels HPC-technologieën zijn opnieuw ruimschoots vertegenwoordigd in de recente 42e editie van de Top 500-lijst met supercomputers. Dit onderstreept het feit dat Intels parallelle architectuur de standaard bouwsteen van ’s werelds krachtigste supercomputers blijft. Op Intel gebaseerde systemen zijn te vinden in 82% van alle supercomputers op deze lijst, en in 92% van alle nieuwe systemen. Binnen een jaar na introductie van Intels Many Core Architecture-product maken Intel Xeon Phi co-processorsystemen al 18% uit van de totale performance van alle supercomputers in deze top 500.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in