Nederland al 25 jaar online

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat Nederland werd aangesloten op de voorloper van het Internet. Daarmee was het het tweede land dat gebruik kon maken hiervan.

Piet Beertema van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) kreeg op 17 november 1988 een trans-Atlantische e-mail waarin dat bevestigd werd. Nederland was na de VS het tweede land met toegang tot NSFnet, wat toen het Internet was. Ofwel, de voorloper van wat we nu hebben. Het netwerk was vooral bedoeld voor wetenschappelijke doeleinden en in de VS werd het ook veel gebruikt door het leger.
Inmiddels 94% van alle Nederlandse huishoudens beschikt over toegang tot het internet. De gemiddelde snelheid ligt op 10,1 Mbps waarmee Nederland wereldwijd op de zesde plek staat.
Het internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) registreerde in oktober 2013 maar liefst 512.000 terabyte aan dataverkeer, terwijl dit in december 2011 nog ‘slechts’ 300.000 terabyte bedroeg.
XS4ALL liet aan NUtech weten dat het bedrijf, toen het in 1999 ADSL begon, een abonnement had voor ƒ99 gulden per maand. De klant kreeg daarvoor 1 Mbps downloadsnelheid. Voor de verbinding moest ook ƒ650 gulden aan aansluitkosten worden betaald.
Bron: NUtech

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in