In juni 2013 schreef ik een review over de iPhone 4 die ik toen net ontving, maar met iOS 7 werd het inmiddels ruim drie jaar oude toestel steeds minder fijn in gebruik. Veel features zijn niet beschikbaar, apps starten langzamer op, en hoogstwaarschijnlijk is het ook de laatste grote update. Met andere woorden, iOS 8 zal zeker weten niet meer op de iPhone 4 worden uitgebracht. De iPhone 4S daarentegen doet het dankzij de betere processor en camera stukken beter, terwijl hij slechts een jaar na de iPhone 4 uitgebracht is. Hoe komt dat nou allemaal? Ik besloot de poging te wagen en mijn iPod touch 5G te verkopen om vervolgens voor een iets nieuwere iPhone te kunnen gaan. Een teleurstelling? Of is het de juiste keuze? Of zit het er meer tussenin? Een review.
Inleiding
Voor een goede test heb ik de Geekbench 3 applicatie gebruikt. De snelheid speelt een belangrijke rol bij het testen van de snelheid. Want Geekbench 3 doet er sowieso langer over voor hij klaar is met het ophalen van de benchmark-gegevens. Hieronder zie je de resultaten van de benchmarktest, inclusief de tijd die nodig was. Houd er overigens alvast rekening mee dat de iPhone 4 op iOS 7.1 beta 2 en de iPhone 4S op iOS 7.0.4 draait. De verschillen kunnen in werkelijkheid kleiner of groter zijn.
En het mag voor velen wellicht niet zo bekend klinken, ook de datasnelheid van mobiel internet is hoger bij de iPhone 4S, dankzij de ondersteuning voor 14,4 Mbps (down) en 5,8 Mbps (up). De iPhone 4 gaat maar tot 7,2 Mbps (down) en 5,8 Mbps (up). In de praktijk was dit verschil ook merkbaar, omdat mijn provider Simpel sinds kort deze snelheid heeft opengesteld.
Maar dan hetgene wat voor velen een punt is waar de iPhone 4/4S op achterlopen met iOS 7: de batterijduur. Bij een eerste test waarbij de 4S volledig opgeladen was ging hij gemiddeld minder lang mee op een paar minuten, maar op de langere termijn leek het weinig te verschillen van de iPhone 4. Bij een tweede test leek hij wat langer mee te gaan. Echter, na een kalibratie van de batterij bleek hij ineens vele malen langer mee te gaan. Mocht je dus last hebben van een verminderde levensduur van je batterij, kalibreer ‘m dan eens. Waarom kalibreren helpt? Eigenlijk is het simpeler dan sommigen denken: je laat de batterij leeglopen en laadt hem dan weer volledig op (minstens 8 uur). Wat je vooral zal merken als je constant in de gaten houd hoever hij al is, dan zie je dat het batterijpercentage vanaf 95% meer tijd nodig heeft om volledig op te laden, omdat hij dan de batterij kalibreert.
Natuurlijk zal de performance en de batterij met iOS 7.1 alleen maar beter worden.
Camera
Bij een simpele test waarbij ik door mijn kamer liep met beide iPhones in mijn hand leek het erop dat de stabilisatiefunctie inderdaad goed werkt. Waar de beelden bij de iPhone 4 wat op en neer gingen viel het bij de 4S enorm mee. En de kleurbalans was vele malen beter bij dat toestel.
De camera aan de voorkant is spijtig genoeg geheel onveranderd gebleven. Je kunt er VGA-foto’s en VGA-video’s mee maken. Niet veel bijzonders dus, maar uiteindelijk gaat het ook om de camera aan de achterkant. Je gebruikt de camera voorop namelijk alleen voor FaceTime of als je een echte Twitter-, Instagram- of Facebookverslaafde bent voor ‘selfies’ (foto’s van jezelf).
Software
Een smartphone is natuurlijk niks zonder software. De iPhone 4S draait dan ook op Apple’s eigen iOS. Toen de telefoon in 2011 uitgebracht werd kreeg hij standaard iOS 5 voorgeïnstalleerd. De mijne werd echter al met iOS 7.0.4 geleverd, omdat die afgelopen september uitgebracht is. Wat Apple al beweerde tijdens de presentatie van iOS 7 in juni is dat je iPhone als compleet nieuw zou aan moeten voelen. En dat doet het ook op de iPhone 4S, viel mij als allereerste op.
Er zijn in de tussentijd heel wat functies bij gekomen. Alleen al iOS 5 heeft wat functies die de iPhone 4 niet ondersteunt, evenals iOS 6 en iOS 7. Zo kwam versie 5 met spraakassistent Siri, die overigens nog altijd geen ondersteuning biedt voor de Nederlandse taal. Bij het review van de iPod touch 5G testte ik Siri al en op de iPhone 4S lijkt er niks anders te zijn. Behalve dat je met de iPhone kunt bellen, wat je via Siri kunt regelen. De iPod touch ondersteunt dit vanzelfsprekend niet, omdat deze niet over een belfunctie beschikt.
Ook bij iOS 6 kwamen er features bij die de iPhone 4 niet ondersteunt, zoals de mogelijkheid om panoramafoto’s te maken., 3D-weergave in de Maps-app is te gebruiken en meer. En iOS 7 mag natuurlijk ook niet ontbreken! Het vernieuwde design bracht ook heel wat grafische elementen met zich mee die de processor van de iPhone 4S nog prima aankan in tegenstelling tot de iPhone 4.
Één van die elementen is parallax, ofwel het ‘bewegingseffect’, wat te je ziet wanneer je je iPhone heen en weer en op en neer beweegt. Ook ondersteunt de 4S dynamische (geanimeerde) wallpapers. En dan is er nog de semi-transparantie. Dat is het ‘blurry’ effect bij onder andere het berichtencentrum en controlecentrum. Ook veel voor iOS 7-geoptimaliseerde apps ondersteunen dit. Vaak is dit dan wat subtieler verwerkt, bijvoorbeeld in de navigatie- en tabbladenbalk. Maar ook bij video’s zie je dit effect terug, zoals je kunt zien in onderstaande screenshot.
Het oogt veel mooier op deze manier dan het saaie ‘licht transparant grijs’ op de iPhone 4. Zo geldt dat ook voor overige elementen, zoals het eerder genoemde controlecentrum en berichtencentrum.
Naast de grafische elementen voegde Apple uiteraard ook heel wat nieuwe features toe. Zoals je hierboven al kon zien bijvoorbeeld het controlecentrum, maar ook het vernieuwde berichtencentrum. Iedere applicatie kreeg én een nieuwe look én nieuwe toevoegingen. De weer-app is een heel mooi voorbeeld. Deze toont namelijk een animatie-effect van het huidige weer. De iPhone 4 ondersteunt dit ook, maar pas vanaf iOS 7.1 (mits het niet uit de beta wordt gehaald uiteraard). Hieronder zie je een aantal screenshots van applicaties die ik qua design erg mooi gelukt vind.