Review: iPhone 4S

In juni 2013 schreef ik een review over de iPhone 4 die ik toen net ontving, maar met iOS 7 werd het inmiddels ruim drie jaar oude toestel steeds minder fijn in gebruik. Veel features zijn niet beschikbaar, apps starten langzamer op, en hoogstwaarschijnlijk is het ook de laatste grote update. Met andere woorden, iOS 8 zal zeker weten niet meer op de iPhone 4 worden uitgebracht. De iPhone 4S daarentegen doet het dankzij de betere processor en camera stukken beter, terwijl hij slechts een jaar na de iPhone 4 uitgebracht is. Hoe komt dat nou allemaal? Ik besloot de poging te wagen en mijn iPod touch 5G te verkopen om vervolgens voor een iets nieuwere iPhone te kunnen gaan. Een teleurstelling? Of is het de juiste keuze? Of zit het er meer tussenin? Een review.

Informatie:
iPhone 4S
8 GB (inclusief geformatteerd geheugen: 6,1 GB)
512 MB RAM
Zwart
Dual-core Apple A5-chip
iOS 7
REVIEW
Inleiding

Toen ik de iPhone 4S ophaalde bij de Dixons-filiaal waar ik ‘m gereserveerd had viel mij al meteen iets op: het doosje. Apple staat erom bekend om bij iedere nieuwe iOS-versie de voorkant van de doosjes aan te passen met het nieuwe thuisscherm. Bij de iPhone 4S is dat natuurlijk dus het plattere design van iOS 7. Meer daarover volgt later. Een foto van het doosje zal aan het einde van dit review te vinden zijn, onderaan bij het kopje ‘Foto’s’.


Design
Veel mensen zullen wellicht denken “Huh? Maar de iPhone 4S is eigenlijk geen haar beter dan de iPhone 4, toch? Het design is immers exact hetzelfde!”. Nou, niet helemaal, al scheelt het eigenlijk niks. Waar de iPhone 4 drie scheidingstreepjes op de bekende antenneband aan de zijkant van het toestel heeft, zitten er op de 4S zowel links als rechts twee. Al moet daarbij gezegd worden dat het CDMA-model van de iPhone 4 ook vier streepjes heeft, maar de 4S is nu dan ook niet voor niets een zogenaamde ‘wereldtelefoon’. Meer daarover volgt.
Maar voor de rest is het design geheel onveranderd gebleven. Toch is dat absoluut geen teleurstelling. Want ik kan uit ervaring spreken dat bijvoorbeeld de iPhone 5 voor mij veel moeilijker te bedienen zou zijn, zeker als je bedenkt dat ik een iPod touch 5G heb gehad met dezelfde schermgrootte en die ook nog eens dunner is. En een andere reden om het niet als een probleem te zien is dat er nog gebruik wordt gemaakt van de 30-pens connector. Terwijl de nieuwere toestellen gebruik maken van de Lightning-connector, wat betekent dat je je accessoires aan moet gaan passen of zelfs een nieuwe ervan moet kopen. Dus nee, ik ben eigenlijk heel erg tevreden over het design van de iPhone 4(S). Ligt nog altijd prima in de hand als je hem op de juiste manier vasthoudt.
Display
Ook het scherm van de iPhone 4S is nagenoeg onveranderd gebleven. Althans, als we praten over de resolutie. Die is nog steeds 960 × 640 pixels met een pixeldichtheid van 326 pixels per inch. Toch is er wel degelijk een grote verandering ten opzichte van het scherm van de iPhone 4. De kleuren zijn namelijk scherper. Het retina-display blijft, ondanks dat de pixeldichtheid sinds de iPhone 4 altijd hetzelfde is gebleven, een revolutionaire feature van het toestel.
Hardware
Dan nu hetgene waar de iPhone 4S echt op vooruitstreeft: de hardware. Tijdens de presentatie van deze iPhone in 2011 zei Apple SVP Worldwide Marketing Phil Schiller al dat de buitenkant dan wel hetzelfde is, maar dat het van binnen gezien toch een heel ander verhaal is. De grootste verandering is dat de 4S een overstap heeft gemaakt van een single-core processor naar een dual-core processor, waarbij de kloksnelheid van 1 GHz geklokt op 800 MHz ongewijzigd is gebleven. Van de A4 naar de A5. Volgens Apple betekent dat een dubbel zo hoge snelheid vergeleken met de iPhone 4 plus zeven keer snellere graphics. Dat is natuurlijk een enorme verbetering op papier, maar hoe zit het met de werkelijkheid? Want de iPhone 4S werd geleverd met iOS 5 en inmiddels zitten we al bij iOS 7.1. Toen iOS 7 net uit was, kwamen er zo nu en dan klachten binnen van mensen met een iPhone 4 of 4S, dat de performance erg slecht zou zijn op deze toestellen. Inmiddels blijken de problemen al opgelost te zijn met iOS 7.1, zelfs op de iPhone 4. Helaas heeft die wel heel wat grafische effecten moeten inleveren. 
Ik besloot de iPhone 4 en 4S eens naast elkaar te leggen en te testen hoe snel applicaties gemiddeld opstarten. Uit de test bleek dat de meeste apps op de iPhone 4S beduidend sneller opstarten, soms dubbel zo snel als bij de iPhone 4. Ook de systeemfeatures, zoals berichtencentrum en controlecentrum reageren vloeiender bij het openen. Over het algemeen zijn alle animaties overigens vloeiender op de 4S, al waren er heel soms wat haperingen, maar dat komt hoogstwaarschijnlijk door bugs die met iOS 7.1 opgelost moeten zijn. Een paar kleine voorbeelden: de App Store is minder vloeiend bij bijvoorbeeld scrollen tussen afbeeldingen van een applicatie, het openen van het menu met de beschikbare categoriëen en zo zijn er nog wel wat dingetjes. Maar omgekeerd is het weer hetzelfde verhaal. De iPhone 4 kan op bepaalde dingen minder vloeiend zijn dan de iPhone 4S, zoals bij het berichtencentrum en controlecentrum.

Voor een goede test heb ik de Geekbench 3 applicatie gebruikt. De snelheid speelt een belangrijke rol bij het testen van de snelheid. Want Geekbench 3 doet er sowieso langer over voor hij klaar is met het ophalen van de benchmark-gegevens. Hieronder zie je de resultaten van de benchmarktest, inclusief de tijd die nodig was. Houd er overigens alvast rekening mee dat de iPhone 4 op iOS 7.1 beta 2 en de iPhone 4S op iOS 7.0.4 draait. De verschillen kunnen in werkelijkheid kleiner of groter zijn.

iPhone 4S – 00:03:13 | iPhone 4 – 00:05:21
Maar we zijn er nog niet. Want wat de iPhone 4S ook heeft, is Bluetooth 4, wat flink wat energiezuiniger en geavanceerder is dan Bluetooth 2.1 + EDR (iPhone 4). En Bluetooth 4.1 is inmiddels ook al aangekondigd, wat in principe als software-update zal kunnen worden geïnstalleerd. Bluetooth 4 maakt onder meer een functie in iOS 7 mogelijk: iBeacons.

En het mag voor velen wellicht niet zo bekend klinken, ook de datasnelheid van mobiel internet is hoger bij de iPhone 4S, dankzij de ondersteuning voor 14,4 Mbps (down) en 5,8 Mbps (up). De iPhone 4 gaat maar tot 7,2 Mbps (down) en 5,8 Mbps (up). In de praktijk was dit verschil ook merkbaar, omdat mijn provider Simpel sinds kort deze snelheid heeft opengesteld.

Maar dan hetgene wat voor velen een punt is waar de iPhone 4/4S op achterlopen met iOS 7: de batterijduur. Bij een eerste test waarbij de 4S volledig opgeladen was ging hij gemiddeld minder lang mee op een paar minuten, maar op de langere termijn leek het weinig te verschillen van de iPhone 4. Bij een tweede test leek hij wat langer mee te gaan. Echter, na een kalibratie van de batterij bleek hij ineens vele malen langer mee te gaan. Mocht je dus last hebben van een verminderde levensduur van je batterij, kalibreer ‘m dan eens. Waarom kalibreren helpt? Eigenlijk is het simpeler dan sommigen denken: je laat de batterij leeglopen en laadt hem dan weer volledig op (minstens 8 uur). Wat je vooral zal merken als je constant in de gaten houd hoever hij al is, dan zie je dat het batterijpercentage vanaf 95% meer tijd nodig heeft om volledig op te laden, omdat hij dan de batterij kalibreert.

Natuurlijk zal de performance en de batterij met iOS 7.1 alleen maar beter worden.


Camera

Naast de flink verbeterde processor bevat de iPhone 4S een compleet nieuwe camera. Er is hierbij een stap gemaakt van 5 megapixels naar maar liefst 8 megapixels. Dankzij de grotere lens valt er meer licht binnen waardoor je volgens Apple veel natuurlijkere foto’s krijgt. Natuurlijk kun je pas oordelen over een camera als je foto’s hebt gemaakt. Laten we onderstaande foto’s eens vergelijken. Rechts zie je foto’s gemaakt met een iPhone 4 en links foto’s gemaakt met een iPhone 4S. Let niet alleen op de details van de objecten in de afbeeldingen, maar ook op de kleurbalans, schaduwen en dergelijke zaken. Als je bekend bent met fotografie dan snap je wel waarom dat erg belangrijk is voor een goede vergelijking.
 V.l.n.r.: foto gemaakt met iPhone 4S en iPhone 4 met lamp van kamer uit (beiden met flitser aan)
V.l.n.r.: foto gemaakt met iPhone 4S en iPhone 4 met lamp kamer aan (beiden zonder flitser aan)

Wat direct opvalt is dat de iPhone 4S gedetailleerdere en mooiere foto’s maakt, ook onder donkere omstandigheden. 
Natuurlijk wilde Apple ook niet achterblijven als het gaat om het maken van filmpjes, dus vandaar dat de iPhone 4S in staat is om op te nemen met een beeldkwaliteit van 1080p HD, waar de iPhone 4 het moet stellen met slechts 720p HD. Ook hier geldt weer dat je geen goede vergelijking kunt doen zonder een filmpje op te nemen. En in de praktijk blijkt weer dat zelfs wanneer je een video upload in 720p HD-kwaliteit vanaf een iPhone 4S de beelden op bepaalde punten beter lijken dan wanneer het gefilmd is met de iPhone 4. Dat komt doordat de videocamera in de 4S onder meer de beelden stabiliseert dankzij de gyroscoop en de lens is daarnaast groter, zoals eerder gezegd.

Bij een simpele test waarbij ik door mijn kamer liep met beide iPhones in mijn hand leek het erop dat de stabilisatiefunctie inderdaad goed werkt. Waar de beelden bij de iPhone 4 wat op en neer gingen viel het bij de 4S enorm mee. En de kleurbalans was vele malen beter bij dat toestel.

De camera aan de voorkant is spijtig genoeg geheel onveranderd gebleven. Je kunt er VGA-foto’s en VGA-video’s mee maken. Niet veel bijzonders dus, maar uiteindelijk gaat het ook om de camera aan de achterkant. Je gebruikt de camera voorop namelijk alleen voor FaceTime of als je een echte Twitter-, Instagram- of Facebookverslaafde bent voor ‘selfies’ (foto’s van jezelf).

Software
Een smartphone is natuurlijk niks zonder software. De iPhone 4S draait dan ook op Apple’s eigen iOS. Toen de telefoon in 2011 uitgebracht werd kreeg hij standaard iOS 5 voorgeïnstalleerd. De mijne werd echter al met iOS 7.0.4 geleverd, omdat die afgelopen september uitgebracht is. Wat Apple al beweerde tijdens de presentatie van iOS 7 in juni is dat je iPhone als compleet nieuw zou aan moeten voelen. En dat doet het ook op de iPhone 4S, viel mij als allereerste op.

Er zijn in de tussentijd heel wat functies bij gekomen. Alleen al iOS 5 heeft wat functies die de iPhone 4 niet ondersteunt, evenals iOS 6 en iOS 7.  Zo kwam versie 5 met spraakassistent Siri, die overigens nog altijd geen ondersteuning biedt voor de Nederlandse taal. Bij het review van de iPod touch 5G testte ik Siri al en op de iPhone 4S lijkt er niks anders te zijn. Behalve dat je met de iPhone kunt bellen, wat je via Siri kunt regelen. De iPod touch ondersteunt dit vanzelfsprekend niet, omdat deze niet over een belfunctie beschikt.

Ook bij iOS 6 kwamen er features bij die de iPhone 4 niet ondersteunt, zoals de mogelijkheid om panoramafoto’s te maken., 3D-weergave in de Maps-app is te gebruiken en meer. En iOS 7 mag natuurlijk ook niet ontbreken! Het vernieuwde design bracht ook heel wat grafische elementen met zich mee die de processor van de iPhone 4S nog prima aankan in tegenstelling tot de iPhone 4.

Één van die elementen is parallax, ofwel het ‘bewegingseffect’, wat te je ziet wanneer je je iPhone heen en weer en op en neer beweegt. Ook ondersteunt de 4S dynamische (geanimeerde) wallpapers. En dan is er nog de semi-transparantie. Dat is het ‘blurry’ effect bij onder andere het berichtencentrum en controlecentrum. Ook veel voor iOS 7-geoptimaliseerde apps ondersteunen dit. Vaak is dit dan wat subtieler verwerkt, bijvoorbeeld in de navigatie- en tabbladenbalk. Maar ook bij video’s zie je dit effect terug, zoals je kunt zien in onderstaande screenshot.

Het oogt veel mooier op deze manier dan het saaie ‘licht transparant grijs’ op de iPhone 4. Zo geldt dat ook voor overige elementen, zoals het eerder genoemde controlecentrum en berichtencentrum.

V.l.n.r.: berichtencentrum en controlecentrum

Naast de grafische elementen voegde Apple uiteraard ook heel wat nieuwe features toe. Zoals je hierboven al kon zien bijvoorbeeld het controlecentrum, maar ook het vernieuwde berichtencentrum. Iedere applicatie kreeg én een nieuwe look én nieuwe toevoegingen. De weer-app is een heel mooi voorbeeld. Deze toont namelijk een animatie-effect van het huidige weer. De iPhone 4 ondersteunt dit ook, maar pas vanaf iOS 7.1 (mits het niet uit de beta wordt gehaald uiteraard). Hieronder zie je een aantal screenshots van applicaties die ik qua design erg mooi gelukt vind.

 
De Weer- en Camera-app (let ook op het functie voor live fotofilters)

 De App Store (let op de semi-transparantie boven en onder) en Telefoon-app
We zijn inmiddels bij het einde van deze review aangekomen. Graag wil ik afsluiten met een conclusie.
Conclusie
De iPhone 4S is, ondanks dat hij al twee jaar oud is nog een erg vlot apparaatje. Helaas lijkt de batterijduur duidelijk minder dan bij de iPhone 4, wat waarschijnlijk te danken is aan iOS 7. Het is bekend dat de 4S onder iOS 7.1, welke op dit moment in beta is wel langer meegaat en nóg stabieler werkt (zo nu en dan waren er wat haperingen bij het schakelen tussen applicaties). Ben je iemand die wel van de meeste functies en alle grafische effecten in iOS 7 wil genieten, maar je wilt niet teveel betalen? Dan is de iPhone 4S een prima keuze. Ben je echter echt een Apple-freak en wil je álle functionaliteit en/of de beste batterijduur en performance? Dan kun je beter voor de iPhone 5, 5c of 5s gaan. 
De iPhone 4S voelt met iOS 7.0.4 erg vlot aan en apps starten sneller op dan op de iPhone 4 en er zijn ook veel meer mogelijkheden die bij het laatstgenoemde toestel weg zijn gevallen vanwege de slechtere processor. De dual-core A5 zorgt duidelijk voor een boost in de snelheid en grafische effecten. En het mooie is dat de iPhone 4S naar alle waarschijnlijkheid ook nog iOS 8 gaat krijgen, terwijl de iPhone 4 nog tot iOS 7.1.x gaat. Tenzij Apple de volgende versie zo stabiel weet te krijgen dat hij wel zou kunnen werken op dat toestel, maar dan zullen zij deze uit ‘financiële overwegingen’ toch buiten spel laten. Althans, zo is Apple gewoon.
Met een beperking van 8 GB zul je wel sneller tegen problemen aanlopen. Waar de iPhone 4 met dezelfde opslagcapaciteit 6,2 GB aan de gebruiker als vrijheid geeft, moet de 4S het met 6,1 GB doen. Geen groot verschil gelukkig, maar toch. Als je normaliter veel content op je iPhone hebt staan, zoals (HD-)films, HDR-foto’s en/of zware games dan kun je toch beter een nieuwe toestel pakken die meer opslagcapaciteit heeft.
De iPhone 4S kan via de Apple Online Store worden besteld voor €399.
Foto’s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in