[column] Zijn smartphones en tablets uit?

Zo, we zijn dus inmiddels in 2014. Het is al even geleden dat de smartphone werd gezien als de toekomst. Later kwam daar de tablet bij. Grote bedrijven als Apple, Samsung, Sony en vele andere bedrijven hebben al die tijd geprobeerd in te spelen op de wensen van de consument. Vele nieuwe producten kwamen naar ons, altijd voorzien van weer iets compleet vernieuwends. Later bestookten bedrijven elkaar met rechtszaken en ondertussen zitten we hier maar… Wachtende op een nieuwe iPhone van Apple met een groter scherm, quad-core processor, 12 megapixel camera en wat je wel niet kunt verzinnen. Op z’n beurt Samsung die bij een nieuwe Galaxy-toestel een nóg groter scherm introduceert, een 20-core processor, een 20 megapixel camera en natuurlijk Android die zo instabiel als maar kan draait ondanks de ‘goede’ processor. Onlangs kwamen enkele bedrijven met de zogenaamde smartwatch en Google gaat zelfs verder met een bril waar een computerschermpje aan vast zit. Betekent dit dat de smartphone en tablet helemaal uit zijn? Een column.

Veel journalisten beweren sinds kort dat 2014 het jaar van de smartwatch en andere ‘wearable’ (draagbare) technologie zal zijn. Geen smartphones of tablets nee. Die hebben we nu wel genoeg gehad. Laten we eens een stapje verder gaan.
Maar laten wij eens gaan kijken naar het huidige concept van technologie en dan zullen we eens onze verwachtingen voor 2014 op een rijtje zetten. Toen de allereerste mobiele telefoon bestond, was deze zo groot als een steen die je in het gemiddelde gebouw kunt vinden. Groter zelfs. Men wilde de telefoons juist kleiner gaan maken, zodat men hem ook echt kon meemaken. Maar dan moest de gebruikerservaring niet verpest worden en je moest er een dag zonder opladen mee kunnen doen. En dat lukte ze nog. Ze kwamen met iets dat de GSM wordt genoemd. Tegenwoordig als je een jongere vraagt of ze weten wat een GSM is kijken ze je raar aan. Dat zegt al meteen iets over hoeveel veranderd is en hoe weinig tijd dit heeft gekost.
Later kwamen enkele fabrikanten met iets dat ze de smartphone noemden. Echter bleken dat helemaal geen ‘slimme telefoons’. Althans, dat beweerde – inmiddels ex-CEO – Steve Jobs van Apple tijdens de presentatie van de allereerste iPhone in 2007. Hij zei dat de toestellen van toen totaal niet makkelijk in gebruik of slim waren. En ze hadden allemaal een fysiek toetsenbordje wat erg onhandig werkte. Dus wilde men het eens proberen met een scherm dat over het hele oppervlak zit. Eentje waar je je eigen vingers mee kunt gebruiken, zonder zo’n pennetje. Dat pakte erg goed uit. Veel fabrikanten namen Apple’s voorbeeld over en gingen zelf een smartphone maken met dezelfde technologie, ook wel ‘multi-touch’ genoemd, welke tevens gepantenteerd is. En dat was toch niet zo slim, want het Amerikaanse bedrijf heeft de afgelopen paar jaar heel wat rechtszaken gehad met bedrijven die misbruik maakten van dit patent. Onder meer Samsung is hierom aangeklaagd en moest uiteindelijk volgens de rechter een enorm bedrag betalen.
We gaan weer even terug naar het hoofdonderwerp. We hadden dus de smartphone. Wat veel mensen niet goed beseften was dat de GSM eigenlijk een mislukking was. Men wilde immers kleinere telefoons, maar met de komst van de smartphone werden ze ineens weer groter. Je hoort nu heel vaak dat bedrijven als Samsung weer een nieuwe telefoon hebben geïntroduceerd met een scherm van 5 inch of zelfs 6 inch. Voor een tablet kan het prima, maar voor een telefoon? Je kunt de ironie al proeven. Want enkele jaren geleden, rond 2010 kwam de tablet. Apple was de eerste met een echte en goede. Nogmaals volgden veel fabrikanten hun voorbeeld. Sony was in eerste instantie afwachtend, maar besloot na tegenvallende resultaten toch het riscio te wagen. Het lijkt erop dat de tablet een soort concept bleek voor wat tegenwoordig ‘phablets’ genoemd worden; smartphones met een groot scherm.
Nu zijn we dus in 2014 en fabrikanten willen toch weer terug naar die goeie ouwe tijd. De tijd dat er kleine telefoons waren. Maar het moet nu ineens nóg kleiner. Samsung was één van de eersten die met een smartwatch kwamen. In de praktijk bleek dat het gewoon een mislukte poging was van de Koreaanse fabrikant om eens eerder dan Apple te zijn. Niet slim! Want veel reviewers klaagden over het apparaatje. Het zou simpelweg niet zijn wat mensen willen. Pebble daarentegen is een prima voorbeeld van wat het startpunt van iedere concurrent moet zijn. Zal Apple net als met de iPhone en iPad beginnen met het geven van het juiste voorbeeld, door de iWatch aan te kondigen? Met een strak design, makkelijk te gebruiken besturingssysteem en meer? Hmm, da’s nog niet eens de belangrijkste vraag. Die luidt namelijk: gaat Apple het voortouw nemen of überhaupt wel een iWatch uitbrengen? We gaan het zien uiteraard.
En er is natuurlijk meer. Tijdens de CES 2014 afgelopen week introduceerde chipfabrikant Intel bijvoorbeeld een computer die zo klein is dat het aan een kledingstuk kan worden bevestigd en constant data meet van iemand. In eerste instantie is het bedacht voor ouders die de hele tijd willen weten hoe de gezondheid van hun baby is. En laat ik eerlijk toegeven, dat is innovatief. Want de computer is zo klein als een SD-kaartje en bevat een Quark-processor, Wi-Fi en Bluetooth. Én er is een soort appwinkel.
Ja, wat dat betreft… Die draagbare technologie moet ook echt draagbaar zijn. Het moet in kleding worden verstopt en jou bepaalde data kunnen leveren over je gezondheid en dit kunnen afstemmen op het gebruik van bepaalde dagelijkse dingen. Smartphones, tablets en computers bijvoorbeeld? Dat brengt ons inmiddels bij de vraag of die twee productcategorieën helemaal uit zijn. Nee, helemaal niet eigenlijk.
We blijven de komende jaren innoveren op dit gebied. Zelfs bij computers, ook al was er in 2013 een afname van maar liefst 10% te zien als het gaat om verkopen. Ik bedoel, wie weet hebben we dit jaar nog wel een smartphone of desnoods een tablet met een 4K-scherm. Het kan, hoor. Desondanks willen bepaalde fabrikanten zich nu wel op smartwatches en ‘wearable technology’ gaan richten, maar smartphones en tablets blijven als het goed is net zo populair als altijd. Niks om je zorgen over te maken. Maar wát kunnen we dan verwachten het komende jaar?
Tja, dat is waar het knelpunt nu eigenlijk zit. Ik vertelde namelijk al dat smartphonefabrikanten nu met elkaar concurreren door met een groter scherm te komen, de beste camera, een processor die zo sterk is als die van een high-end desktop enzovoort. Wat ik persoonlijk denk, is dat de smartphone ten dode is opgeschreven. Geloof het of niet, maar uiteindelijk zijn we weer bij het computertijdperk. Smartphones veranderen steeds meer in normale computers. Apple begon er al een beetje mee door een 64-bits processor naar de iPhone en iPad te brengen. Dat is het begin van een herhaling. De huidige computer zal weg worden gedaan en in plaats daarvan gaan de smartphone en tablet de huiskamer domineren. Het mag vanuit mij misschien overkomen als iets negatiefs, maar aan de ene kant zie ik het absoluut niet zo. Maar het is de vraag of fabrikanten het zelf nog wel bij kunnen houden. Je ziet nu al wat voor impact innovatie heeft op bedrijven. Sony bijvoorbeeld, die begon nog niet zo lang geleden met het ontwikkelen van een tablet. Ook Microsoft is nog een vrij nieuwe speler wat dat betreft.
Nogmaals, er is geen reden tot paniek. Niet voor ons als consument tenminste. Maar we moeten nog gaan zien hoe het de technologiebedrijven afgaat. 2014 wordt het jaar van de smartwatch en wearable technology, beweert men. We zullen zien wat Apple, Samsung, Google en al die andere bedrijven het komende jaar aan fantastische producten gaan aankondigen.
Let the game begin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in