Eerste voertuigen starten motoren voor Shell Eco-marathon Europa 2014

Vandaag is op de RDM Campus in Rotterdam het officiële startsein gegeven voor de 30e editie van Shell Eco-marathon Europa. Eén van ’s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid. Met Shell Eco-marathon daagt Shell studenten uit om in hun zelfgebouwde voertuigen de grenzen van brandstofefficiëntie te verleggen. Tijdens de kick-off presenteerden Dick Benschop, president-directeur Shell Nederland B.V. en Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, samen de plannen voor de komende editie die dit jaar van 15 t/m 18 mei zal plaatsvinden rondom Ahoy, Rotterdam. Voor het eerst in de Europese competitie verschijnen er 19 Nederlandse teams aan de start. Ook onthulde het team Euregiorunners uit Heerlen hun bijzondere ambitie, zij printen hun voertuig met een tafelmodel 3D-printer.

De Europese kick-off werd spectaculair geopend door burgemeester Aboutaleb, hij maakte zijn entree in een Shell Eco-marathon voertuig uit de UrbanConcept-klasse. De Euregiorunners presenteerden hun tafelmodel 3D-printer en toonden de eerste geprinte onderdelen. Zij zijn het eerste team in Europa die hun voertuig op deze manier bouwt. “Shell biedt met deze competitie de toekomstige wetenschappers en ingenieurs een educatief platform voor het experimenteren en toepassen van hun kennis en kunde. Het gebruik van een tafelmodel 3D-printer is hier een goed voorbeeld van”, aldus Benschop. “Shell Energy Lab is ook dit jaar weer onderdeel van Shell Eco-marathon. In dit Lab worden scholieren op een  speelse wijze in staat gesteld de wereld van energie, technologie en innovatie te ontdekken. Hiermee proberen wij hen te enthousiasmeren voor het bèta-vakgebied. Wij verwachten weer heel veel kinderen en hun ouders te mogen verwelkomen op deze bijzondere plek.” Een nieuwe uitdaging voor de studenten dit jaar is de wijziging van de rijrichting op het circuit. De teams moeten hierdoor hun rijstrategie herzien.
Het succesvolle Franse team CityJoule was ook aanwezig. Zij zijn één van de gedoodverfde winnaars en deelden met de aanwezigen het geheim achter hun succes. Met een gemotiveerde instelling, een strakke organisatie en door elkaars kwaliteiten te benutten, verwachten zij dit jaar meer dan 3.000 kilometer op 1 liter brandstof te rijden met hun prototype voertuig. “Ik ben erg onder de indruk van de strategieën en technologische innovaties die de teams vandaag hebben laten zien. Het is geweldig hoe deze jonge ingenieurs omgaan met uitdagingen. Dit belooft wat voor de competitie straks in mei”, aldus burgemeester Aboutaleb. “De competitie is een prachtig platform om jong en oud te stimuleren om met techniek bezig te zijn en is helemaal in lijn met de visie van de gemeente Rotterdam. Ik ben dan ook trots dat Rotterdam dit evenement voor de derde keer mag hosten.”
Een vierdaags evenement: Wat is er te zien?
Shell Eco-marathon is gratis te bezoeken en biedt naast de studentencompetitie een breed aanbod aan interactieve attracties en activiteiten voor jong en oud in het Shell Energy Lab. Een plek waar bezoekers op bijzondere wijze in aanraking komen met allerlei vormen van energie en het gebruik hiervan. Bezoekers kunnen zich aanmelden via: www.shellenergylab.nl.
Daarnaast komen op 15 mei ongeveer 300 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de overheid en wetenschap samen op het internationale Powering Progress Together forum. Samen onderzoeken zij hoe nieuwe samenwerkingsverbanden en hoe meer systeemdenken kan helpen in de ontwikkeling van de veerkracht van een stad, economie of ecosysteem. Kijk voor meer informatie op: www.shell.nl/ecomarathon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in