Privacy is sinds de afgelopen jaren een ‘big issue’ geworden onder voornamelijk mobiele gebruikers. Ontwikkelaars komen steeds vaker met mogelijkheden die je locatie nodig hebben, omdat hun app anders niet voldoende functioneert. Met iOS 7 was dit uiteraard zeker geen uitzondering. Apple voegde namelijk functies toe die het uiterste van je privacy vragen. Veelbezochte locaties is zo’n feature. Vandaag bespreken we deze wat uitgebreider.
Veelbezochte locaties is een feature die aansluit bij iets in het berichtencentrum dat ‘Volgende bestemming’ wordt genoemd. Doordat je iPhone weet waar je de afgelopen tijd regelmatig bent geweest kan het jou vertellen hoe lang het zou duren voor je op die locatie aankomt. Klinkt simpel, maar er zit in werkelijkheid veel meer achter. Apple heeft er heel goed over nagedacht wat dat betreft.
Zo raadpleegt iOS de Maps-applicatie voor het bepalen van de kortst mogelijke route en of er file is. Op basis van die informatie kan er dan worden vastgesteld hoe lang het duurt voordat je op een veelbezochte locatie komt. Veel mensen probeerden deze feature uit, maar dat bleek niet te werken. Dat komt omdat er ook wat onhandigheid is. Zo moet je bij je thuislocatie niet <straatnaam> en <exact huisadres> invoeren, maar juist wat er precies staat bij ‘Veelbezochte locaties’. Woon je bijvoorbeeld in ‘Voorbeeldstraat’ op nummer 1, terwijl bij veelbezochte locaties als huisnummer ‘1-3’ staat aangegeven, dan dien je dat zo in te vullen bij je contactgegevens. Hetzelfde geldt voor je werkadres of welke andere locaties dan ook. Postcode maakt niet uit, omdat alleen de straat, het huisnummer en de plaats van belang zijn.
Hiernaast zie je hoe de pagina eruitziet dat toegekend is aan mijn thuisadres (straatnamen eromheen vervaagd i.v.m. privacy). Je ziet hier tussen welke twee tijden én data ik er ben geweest. iOS leert van dit gedrag, omdat hij de volgende keer kan vertellen hoe lang je erover doet om van welke locatie dan ook daar te komen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat hij dit doet op basis van de dag. Stel, je gaat op iedere maandag om 9:00 naar je werk en rijdt rond 17:00 weer terug naar huis dan zal hij je de week erop op dezelfde dag voorzien van informatie in berichtencentrum.
Op dinsdag is dat echter niet zo, want natuurlijk kan het best zijn dat je dan andere tijden hebt. Op school komt dat vooral voor dat je regelmatig met andere tijden te maken hebt. Wil je dat je iPhone leert dat je op dinsdag of een andere dag om 11:00 vertrekt en 16:00 weer vertrekt, dan zul je een paar keer die tijden moeten hanteren. Je kon in de vorige afbeelding al zien dat de tijden ongeveer overeenkomen. Niet precies, maar dat is niet nodig om de functie in werking te krijgen. Je krijgt de data namelijk al ruim van tevoren te zien. Zo kreeg ik al rond 12 uur vanmiddag te zien dat het nog ongeveer veertig minuten rijden is naar huis vanuit school. Voordeel daarvan is dat als je toevallig eerder uit bent je toch voorzien bent van deze handige informatie.
Het resultaat kon je al zien in de afbeelding bij de inleiding, maar hiernaast staat hij nog even volledig afgebeeld. Let er overigens op dat hij hier 22 minuten aangeeft in plaats van 40 minuten. Dat komt omdat ik inmiddels al een tijdje in de bus zat. Op het station besloot ik de informatie nog eens te controleren op basis van de reistijd die busmaatschappij Hermes noemt om vanaf daar naar mijn halte in de buurt van thuis te komen. En dit bleek overeen te komen. Dus ‘Volgende bestemming’ werkt wat dat betreft heel erg accuraat en slim.
Ik legde eerder al uit wat er aan informatie nodig is om de functie te laten werken. Maar de vraag is eigenlijk, hóe komt hij aan die informatie? Eigenlijk is dat simpel uit te leggen. Je iPhone kijkt naar op welke locatie je bevindt met behulp van de GPS én Wi-Fi/mobiel internet. Ondertussen wordt er ook gekeken naar je reispatroon. Op die manier kan het je ook adviseren om een kortere route te pakken als je dat zelf nodig acht. Je kunt de Maps-applicatie direct openen met voorgestelde routes door op de ‘Volgende bestemming’-optie te tikken in het berichtencentrum. Je krijgt dat alle mogelijke manieren te zien die je kunt gebruiken om in het vervolg te reizen. Je krijgt standaard de kortste te zien. Als er op het moment dat je ergens vandaan vertrekt een file is op je route, dan wordt de benodigde reistijd hieraan aangepast. Je hoeft zelf niks te doen, iOS doet dat. Wel moet je ervoor zorgen dat de adressen op je contactpagina (Contacten-app of Telefoon-app) overeenkomen met zoals Veelbezochte locaties het aangeeft. Anders zal het niet werken. Volgens sommigen is het daarnaast slim om je contactpagina te verwijderen en opnieuw aan te maken en dan vervolgens bij instellingen voor Mail, Contacten en Agenda dit nieuwe contact te kiezen. Althans, mocht je na enkele weken nog steeds niets te zien krijgen in berichtencentrum. Tot slot moet je zorgen dat je iOS-apparaat ook ondersteund wordt.
‘Veelbezochte locaties’ en ‘Volgende bestemming’ zijn beiden compatibel met de iPhone 4s en later. Hoewel de features standaard al ingeschakeld zijn kun je er natuurlijk voor kiezen dit om te keren. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’ > ‘Privacy’ > ‘Locatievoorzieningen’ > ‘Systeem’ en schakel ‘Verkeer’ uit. Tik daarna wat verder eronder op ‘Veelbezochte locaties’ en schakel zowel ‘Veelbezochte locaties’ als ‘Verbeter kaarten’ uit. Staan er al locaties in het lijstje, dan kun je deze verwijderen door helemaal onderaan te tikken op ‘Wis geschiedenis’ gevolgd door ‘Wis’. Maar als je dit doet omdat je je niet prettig voelt bij het idee dat Apple zomaar kan zien waar en wanneer je ergens bent geweest: dat is nergens voor nodig, want alle locatie is uiteraard vanzelfsprekend volledig beschermd en zal nooit met derden worden gedeeld.
Tot zover deze iOS 7 uitgelicht. Als je nog vragen hebt over de zojuist uitgelegde mogelijkheden, dan hoor ik daar natuurlijk graag over.