Review: Kaspersky Internet Security – Multi-Device

Anno 2013 is beveiliging voor de computer onmisbaar. Het is zelfs zo erg tegenwoordig dat ook Android-telefoons beveiligd moeten worden met extra software. Maar hoe weet je nou eigenlijk wat het beste programma is om je te beschermen tegen kwaadwillenden, malware en andere zaken die schadelijk zijn voor je computer? In dit review bespreek ik Multi-Device van Kaspersky Internet Security.

Wanneer je wilt weten of een programma geschikt is voor jou en datgene waar je het voor aanschaft of downloadt moet je altijd rekening houden met bepaalde zaken. In dit geval is dat voornamelijk dat het je computer beveiligt tegen malware, Trojan Horses, wormen en andere vormen van virussen. Kaspersky is daar uiteraard precies voor gemaakt. Maar hoe weerhoudt het zich van andere software?
Interface
Laten we beginnen met het interface. Want ook die is belangrijk. Immers, als je totaal een leek bent op het gebied van computers en software, dan is het fijn als een programma makkelijk in gebruik is. En meteen een groot pluspunt van Kaspersky Internet Security – Multi-Device is dat het hoofdscherm er in elk geval al heel overzichtelijk uitziet dankzij de grote knoppen. Een knop waarmee je je pc kunt laten scannen op virussen, eentje om de software van updates te voorzien, een optie om je bankaccount van bescherming te voorzien en tot slot een knop die je naar een soort ‘log’-pagina leidt; een pagina waar je direct kunt zien hoeveel virussen er gevonden zijn op de betreffende dag. Je kunt ook een maandelijks overzicht bekijken of eentje die de complete geschiedenis toont.

Scan
Waar het uiteindelijk allemaal om draait is het scannen. Je gebruikt Kaspersky Internet Security – Multi-Device immers om je computer zo veilig mogelijk te houden van virussen en andere schadelijke rotzooi. In detail, de software beschermt je tegen virussen, worms, Trojan virussen, spyware, rootkits, bots enzovoort. Simpel gezegd eigenlijk gewoon alles dat voor jouw computer als kwaadwillend kan worden gezien.

Iemand die redelijk wat kennis van computers heeft zal weten dat je sowieso om de zoveel tijd een scan moet uitvoeren. Iedere week? Iedere maand? Ieder half jaar? Tja, dat kan een moeilijke vraag zijn. Het beste is eigenlijk om iedere week een snelscan uit te voeren en iedere maand een volledige scan. Respectievelijk kies je hiervoor door naar het tabblad Quick Scan en Full Scan te gaan. Deze tabbladen zijn rechts van het menu Scan te vinden.

Klik in het tabblad naar keuze op ‘Run scan’ en de software doet zijn werk. Hieronder zie je hoe het eruit ziet wanneer je een Quick Scan uitvoert. Er staat aangegeven hoeveel bestanden er doorzocht zijn en welke allemaal schadelijk kunnen zijn voor je computer. Alles dat schadelijk is wordt vanzelfsprekend direct verwijderd. Als de scan klaar is, dan krijg je zoiets te zien als wat in de rechter screenshot getoond wordt: beknopte informatie over de zojuist uitgevoerde scan.

 

Safe Money
Dit is een feature die eigenlijk van naam erg logisch klinkt als je ook weet waar het voor is. Je kunt het gebruiken om vanuit een extra beschermde browser te bankieren met welke bank dan ook. Het werkt zeer simpel en er valt ook niet heel veel over uit te leggen. Wanneer je vanuit het hoofdscherm naar Safe Money gaat krijg je onderstaand menu te zien. Er is nog geen website toegevoegd. Dit is echter eenvoudig. Klik op ‘Add bank or payment system’ en voeg dan in het menu dat aan de rechterkant uitgeklapt wordt de link naar jouw bank toe. Klik vervolgens op Save en hij staat in een lijstje.

 
Als je vervolgens op een link klikt uit die lijst, dan zal de standaardbrowser die je gebruikt geopend worden in een speciale beveiligde modus met die website. Hieronder zie je daar een voorbeeld van bij de website van de ING. Rechtsonder zie je een melding en de eerste seconden zul je ook altijd een vloeiend groene kader om het venster heen lopen.                                                                                                                                                                   Safe Money geeft extra zekerheid bij het internetbankieren en is dus zeker aangeraden te gebruiken. Het is zo eenvoudig in te stellen als maar kan, je hoeft er geen bolleboos voor te zijn.

Reports
Ook dit is een functie waar we het een beetje kort over zullen hebben. Toch is het wel een vrij belangrijk tabblad van Kaspersky Internet Security – Multi-Device. Want dit is waar alle meldingen binnenkomen. Je krijgt een complete geschiedenis te zien van alles wat er op jouw computer aan schadelijke software gevonden is sinds de allereerste scan. Links zie je dan wat er vandaag gevonden is en rechts kun je kiezen tussen drie verschillende sorteeropties: alles dat gescand is in de afgelopen week, maand of je kiest er gewoon voor om echt álles te tonen. Door rechtsboven op ‘Detailed reports’ te klikken krijg je een wat uitgebreider overzicht over die gescande objecten en natuurlijk wat hiermee gedaan is.

Instellingen
Een onmisbaar menu bij een programma is natuurlijk het intellingenmenu. Hier kun je bijvoorbeeld aangeven of het beveiligingsniveau van Kaspersky laag, gemiddeld of hoog moet zijn en of (mogelijk) gevaarlijke software direct verwijderd moet worden. Je kunt ook precies aangeven waar Kaspersky precies op mag scannen. Dus alle geopende bestanden, de activiteit van geïnstalleerde programma’s, bescherming tegen netwerkaanvallen en meer. Door een switch om te zetten kun je een functie eenvoudig in- of uitschakelen. Voor de meest optimale bescherming raad ik je echter aan alles ingeschakeld te laten.

Conclusie
Kaspersky Internet Security – Multi-Device is een programma die absoluut niet mag missen op je computer. Natuurlijk is het altijd de vraag, welke anti-virussoftware is nou het beste? Ik heb zelf een hele tijd met Norton 360 Multi-Device van Symantec gewerkt en moet heel eerlijk zeggen dat Kaspersky toch net wat eenvoudiger in gebruik is en het ziet er in mijn ogen ook minder druk uit (wat wellicht komt door de minder felle kleur). Beide programma’s zijn goed, maar Kaspersky Internet Security – Multi-Device is duidelijk een voorsprong.

Mocht je nog steeds twijfelen, dan raad ik je aan om beide programma’s uit te proberen, dit kan namelijk helemaal gratis. De links hiervoor kun je hieronder vinden:

  • Norton 360 – proefversie voor 30 dagen
  • Kaspersky Internet Security – Multi-Device – proefversie voor 30 dagen
Ben je al zeker van je keuze? Dan kun je Kaspersky Internet Security – Multi-Device kopen voor €69,95. Deze is dan een jaar geldig voor maximaal drie apparaten. Voor vijf apparaten betaal je €89,95 en voor tien apparaten €149,95. Je kunt ook meteen een abonnement voor twee jaar aanschaffen. Je betaalt dan respectievelijk €122,95, €157,95 of €249,95. Je kunt ook de optie ‘automatische verlenging’ inschakelen zodat je altijd beveiligd blijft, ongeacht de looptijd die je gekozen hebt.
Ik vond het heel erg fijn om met Kaspersky Internet Security – Multi-Device te werken en ik hoef er niet over na te denken of ik het blijf gebruiken. Want het doet zijn werk heel goed en het blijft natuurlijk belangrijk dat mijn computer beschermd blijft, zeker anno 2014.

2 REACTIES

    • En als je je computer eens opnieuw opstart? Klinkt misschien raar, maar het is toch wel het eerste beste dat je kunt doen in zo'n geval. Werkt het nog niet, herinstalleer de software dan.

      Ik mag er trouwens van uit gaan dat je de link uit het artikel gebruikt hebt, of heb ik het mis? In dat geval zou ik toch voor die link gaan, want dan ben je zeker van de correcte webpagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in