Terugblik op 2013, verwachtingen voor 2014

2013 was weer een fantastisch jaar voor de blog dankzij nieuwe aankondigingen en producten. Deze kwamen van meerdere fabrikanten, zoals Apple en Microsoft. Maar natuurlijk ook andere fabrikanten. Dit willen zij allemaal blijven doorzetten in 2014, maar de vraag is hóe ze dat gaan realiseren. Benieuwd naar mijn verwachtingen voor het komende jaar en natuurlijk mijn terugblik op het afgelopen jaar? Lees verder na de break.

Zoals ik zojuist al vertelde, hebben diverse fabrikanten heel wat nieuwe producten op de markt gebracht die weer veel teweeg brachten. De bekende Apple-vs-Samsung-discussies waren ook weer terug te vinden overal op NUJij, dankzij iOS 7 die een compleet vernieuwd design introduceerde voor de iPhone, iPad en iPod touch (inclusief een beta voor iOS 7.1 welke naar verwachting dit kwartaal nog beschikbaar zal komen) en voor de Mac bracht men OSX Mavericks later nog uit. Apple kwam ook met de iPhone 5s en 5c, en niet te vergeten de iPad Air en iPad mini met Retina-display. Microsoft bracht Windows 8.1 uit als update voor Windows 8 met heel wat vernieuwingen en bugfixes. Verder kwam Rockstar Games met de langverwachte Grand Theft Auto V, gevolgd door Grand Theft Auto Online.
Ook voor mijzelf was het een topjaar, betreffende de content op deze blog. Zo reviewde ik afgelopen juni de iPhone 4 en onlangs de iPhone 4s. Van diverse bedrijven ontving ik daarnaast producten zoals de Muvit Mini Portable Speaker en de Artwizz SeeJacket Alu Tas. Ook ging ik naar een persevenement van Intel om meer te leren over de nieuwste innovatie op het gebied van hun Haswell-, BayTrail- en vPro-processors.
Met andere woorden, 2013 was dus inderdaad een heel goed jaar. Uiteraard wil ik dit succes het komende jaar blijven voortzetten. Daarvoor moeten we onder meer gaan kijken naar geruchten die zich het afgelopen jaar afspeelden en wat ik zelf verwacht. Laten we eerst beginnen met de basis: wat weten we al bijna 100% zeker?
Nou, als we als eerste kijken naar iOS, het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch. Het is algemeen bekend dat Apple jaarlijks een zogenaamde ‘major’-update uitbrengt. In 2013 was dat dus iOS 7. Aangezien dit de grootste uiterlijke verandering ooit naar de iOS-apparaten bracht kunnen we er al zeker van zijn dat de volgende grote update, iOS 8, alleen nieuwe features zal aanbieden. Maar welke? Tja, wat dat betreft blijft het gewoon gissen. Want ook met iOS 7 werden onze verwachtingen overtroffen, zelfs als we kijken naar de nieuwe mogelijkheden. Wat ik zelf hoop dat iOS 8 gaat krijgen, is onder andere de mogelijkheid om direct te reageren op een berichtje zodra je een notificatie krijgt. Nu moet je namelijk iedere keer de huidige app verlaten om vervolgens een andere te openen. En dat terwijl OSX Mavericks dit probleem ook al opgelost heeft. Overige features die ik hoop te zien? Hmm, nieuwe dynamische wallpapers zijn misschien wel leuk, maar voor de rest laat ik het wel over aan de concept-ontwerpers en natuurlijk Apple zelf! In juni zullen we er meer over horen tijdens WWDC2014.
Een nieuwe iPhone? Oh ja, zeker wel. Apple zal dit jaar in september of oktober ook weer een nieuwe smartphone aankondigen. Afgelopen september brachten ze de iPhone 5s en 5c uit, dus naar alle waarschijnlijkheid is de volgende dan een iPhone 6! Hoewel ik zelf tot nu toe nooit de nieuwste iPhones in huis heb gehaald, hoop ik dat Apple de huidige schermgrootte blijft houden of deze op z’n minst licht te updaten naar bijvoorbeeld 4,2 inch. Natuurlijk met een veel hogere resolutie, want dat is tegenwoordig blijkbaar ook erg belangrijk. Het huidige 1136 bij 640 pixels (iPhone 5 en later) en 960 bij 640 pixels (iPhone 4 en 4s) is ons gewoon te weinig. Eerlijk is eerlijk, het kan altijd beter. Echter hoeft de resolutie van mij niet zo hoog. Of het moet 1080p worden, maar om een prijsverhoging te voorkomen denk ik niet dat Apple echt hoger dan die resolutie zal gaan. Ook de processor zal geüpdated worden naar de A8-chip, die net als de A7-chip een 64-bits architectuur zal krijgen. Krijgen we ook meer RAM-geheugen? Wellicht wel ja. Maar verwacht geen 4 GB, zoals je tegenwoordig steeds vaker in mobiele apparaten ziet. Waar het überhaupt voor nodig is? Immers, iOS is op de nieuwste apparaten al erg stabiel (en laat ik hieraan toevoegen dat iOS 7.0.4 het op de 4s ook nog prima doet!). Een upgrade naar 2 GB RAM zou natuurlijk voor de nerds al erg mooi zijn. Laten we de camera trouwens ook niet vergeten, want die is nu al drie iPhones lang (of eigenlijk vier als je de iPhone 5c meetelt, hoewel het in feite een zeer licht geüpdate iPhone 5 is) 8 megapixels is. Wel kun je fantastische foto’s maken met die camera, maar hier geldt ook weer hetzelfde verhaal als met het RAM-geheugen: de techneuten willen cijfers zien! Dus hopelijk stapt Apple over naar een 12 megapixel camera, om hen tevreden te stellen. En dan… Het design. Die is ook al amper veranderd sinds de iPhone 4, ondanks dat de iPhone 5 en later een groter scherm hebben gekregen en de 5s nieuwe kleuren kreeg. Het mag gerust één van de grootste wensen van de gemiddelde Apple-fan worden genoemd om de volgende iPhone een compleet nieuw design te geven.
Tot zover iPhone. Wat valt er nog meer te zeggen? Oh ja, de iPad! Of nee, toch niet. Die laten we voor wat het is, want we hoeven geen grote vernieuwingen voor deze tablet te verwachten het komende jaar. Misschien de Apple TV? Mja, het is mogelijk dat de settopbox dit jaar eindelijk third-party apps zal kunnen afspelen. En wie weet wordt het platte design van iOS 7 ook wel toegepast op het apparaatje. En het kan zijn dat Apple een nieuwe variant op de markt brengt met een A6-processor. Voor de rest valt er weinig te zeggen hierover. De iWatch is ook weer zo’n ‘hot topic’ geweest in 2013, maar er kwam eigenlijk niks van. Net als de iTV overigens. Ik hoop persoonlijk eigenlijk wel dat deze – of één van deze – producten ergens dit jaar aangekondigd zullen worden. Vooral zo’n iTV zou voor Apple kunnen zorgen dat het aandeel flink in waarde stijgt.
En Windows? Hoe zit het daarmee? Krijgen we een Windows 8.2? Of een Windows 9? Tja, daar gaan we het moeilijk bij krijgen. Want Microsoft is sinds Windows 8 overgestapt op een ander soort updates. Ze brengen nu waarschijnlijk ieder jaar een soort major-update uit, dus ik zie wel een Windows 8.2 verschijnen het komende jaar. Kunnen we ook een nieuwe Grand Theft Auto verwachten? Nope, zeker niet. Misschien wel een DLC zoals destijds ook bij Grand Theft Auto IV het geval was, maar zelfs de kans daarop is nog erg klein. Ook Samsung mogen we niet vergeten. Jawel, ik ben geen Samsung-fan, maar ik houd toch het nieuws in de gaten over de fabrikant. Zoals elk jaar probeert het bedrijf Apple af te troeven met een telefoon die ‘innovatief’ genoemd wordt, dankzij het grote 5 of 6-inch scherm met de hoogste resolutie die je je maar kunt wensen en een dikke vette quad-core-processor met een kloksnelheid van 2 GHz of zelfs meer. Ook dit krijgen we dit jaar zonder twijfel weer. 2013 toonde de voortekenen al… De phablets gaan het komende jaar nog eens populair worden!
Dat waren een beetje mijn verwachtingen voor 2014 op het gebied van technologie. Zoals eerder gezegd laat ik het liever aan de fabrikanten over. Met andere woorden, ik kijk enorm uit naar de aankondigingen van de bekende fabrikanten om over hun nieuwste producten te horen. Uiteraard kun je hier alles over teruglezen op Dutch Tech Blog.
Welkom in 2014!

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in