Intel groeit in de mobiele markt en versnelt de ontwikkeling van het Internet of Things

Intel president Renee James heeft vandaag tijdens Mobile World Congress 2014 in Barcelona Intels groeiende computer- en communicatieportfolio van mobiele oplossingen gepresenteerd. Het complete portfolio – van de kleinste mobiele apparaten tot zeer complexe mobiele netwerken – is ontworpen om beter te kunnen concurreren in het mobiele ecosysteem van vandaag en om het volgende computertijdperk te helpen vormgeven: het Internet of Things (IoT).

James introduceerde onder andere twee Intel Atom-processors en een LTE-Advanced communicatieplatform, en kondigde meerjarige overeenkomsten aan met Lenovo, ASUS en Foxconn. Met deze overeenkomsten moet de beschikbaarheid vergroot worden van mobiele toestellen op basis van Intel-technologie. Gezien de explosie van mobiele toestellen en andere apparaten met een internetverbinding – het IoT – zette ze ook uiteen hoe het bedrijf nieuwe netwerkinfrastructuren ontwerpt, om kosten te reduceren en om het voor service providers gemakkelijker te maken om betere klantbelevingen en diensten aan te bieden, door zakelijk waardevolle informatie te onttrekken uit enorme hoeveelheden data.
“De verdere groei van het mobiele ecosysteem is afhankelijk van het aangaan van complexe automatiseringsuitdagingen – het ontsluiten van het potentieel van data en onderwijl miljarden apparaten veilig en betrouwbaar verbinden door middel van geavanceerde computer- en communicatietechnologieën”, zegt James. “Vandaag kondigt Intel diverse communicatieproducten aan, evenals nieuwe computerplatforms. Hiermee is Intel uitstekend gepositioneerd om de toekomst van mobile computing en het Internet of Things vorm te geven.”
Nieuwe Intel Atom-processors en LTE-Advanced Communitations Platorm
Intel lanceert de 2,13GHz Intel Atom Processor Z3480 (‘Merrifield’) dat een optimale combinatie biedt van snelle, intelligente prestaties en een lange batterijlevensduur voor Android-smartphones en tablets. De ’64-bit ready’ SoC (System-on-Chip) biedt hoge rekenprestaties voor zowel ‘mainstream’ als high-performance marktsegmenten, en presteert aanzienlijk beter dan de concurrentie bij rekenintensieve toepassingen, web-applicaties en lichte mediabewerkingen(1). Merrifield biedt tevens een zeer lange batterijlevensduur.
De nieuwe processor, die gebaseerd is op Intels 22nm Silvermont microarchitectuur, beschikt tevens over een PowerVR Series 6 Graphics IP-core van Imagination Technologies. De chip kan ook makkelijk gecombineerd worden met het Intel XMM 7160 LTE-platform. Merrifield is de eerste Intel Atom SoC die is uitgerust met de nieuwe Intel Integrated Sensor Solution, die efficiënt allerlei sensordata beheert, om er voor te zorgen dat applicaties slim en contextbewust blijven draaien, zelfs als het toestel zich in slaapstand bevindt. Intel verwacht dat de eerste toestellen op basis van Merrifield van verschillende fabrikanten aan het begin van het tweede kwartaal gelanceerd zullen worden.
Alle Intel-processors die vandaag zijn aangekondigd, ondersteunen 64-bit verwerking. James: “64-bit computing komt van de desktop nu ook naar mobiele toestellen. Intel weet alles over 64-bit en we zijn momenteel het enige bedrijf dat 64-bit processors voor Android levert.” Intel biedt ook een 64-bit Android-kernel, zodat klanten die een Intel Atom kiezen, kunnen rekenen op een optimale 64-bit Android-beleving, naarmate het besturingssysteem en de applicaties zich verder ontwikkelen.
Intel gaf ook details vrij over zijn volgende generatie 64-bit Intel Atom-processor, met de codenaam ‘Moorefield’. Deze zal naar verwachting in de tweede helft van het jaar verschijnen in nieuwe toestellen. Moorefield voegt twee additionele IA (Intel Architecture) cores toe, voor 2,3GHz aan rekenkracht, evenals een verbeterde grafische eenheid (GPU) en ondersteuning voor sneller geheugen. Moorefield is geoptimaliseerd voor Intels 2014 LTE-platform, de Intel XMM 7260, die ook vandaag door het bedrijf is gelanceerd.
De Intel XMM 7260 biedt concurrerende LTE-Advanced mogelijkheden, waaronder carrier aggregation (met ondersteuning voor 23 carrier aggregation-combinaties in een enkele chip), categorie 6-snelheden en ondersteuning voor TDD LTE en TD-SCDMA. Tijdens Mobile World Congress demonstreren Intel en Ericsson de 7260 waarbij gelijktijdige pieksnelheden van 300Mbps downlink en 50Mbps uplink worden behaald, dankzij de carrier aggregation-technologie. De 7260 zal naar verwachting dit kwartaal verkrijgbaar zijn en bouwt voort op Intels concurrerende XMM 7160 platform, dat in 2013 werd geïntroduceerd.
De 7160, die inmiddels gecertificeerd is voor 70 procent van ’s werelds LTE-netwerken, wordt nu gebruikt in een brede verscheidenheid aan producten, variërend van smartphones en tablets tot 2-in-1 apparaten, Ultrabooks en meer. Tot de klanten die op dit moment toestellen met Intels LTE-platforms leveren of deze binnenkort zullen lanceren, behoren Acer, ASUS, Dell, Lenovo en Samsung.
Mobiele beveiliging en meer Android-apps op Intel Architecture
Intel spant zich in om mobiele apparaten te beveiligen met data- en apparaatbeveiligingsoplossingen van Intel Security en McAfee. Intel Device Protection Technology (Intel DPT) beschermt consumenten proactief tegen tegen malware en biedt enterpriseklanten de mogelijkheid om op Android-toestellen persoonlijke en zakelijke gegevens van elkaar te scheiden. Vooraanstaande aanbieders van oplossingen of diensten voor mobiel apparaatbeheer, waaronder AirWatch, Citrix en McAfee, zullen later dit jaar beheerextensies bieden voor toestellen met Intel DPT. Intel verwacht dat tablets met Intel DPT later dit jaar leverbaar zullen zijn van vooraanstaande producenten, waaronder Dell.
James onthulde ook details over een gratis versie van McAfee Mobile Security voor Android- en iOS-toestellen die vanaf nu beschikbaar is. Deze beschikt over versterkte beveiligingsfuncties en ontsluit voor het eerst beveiligingsextensies in mobiele toestellen op basis van Intel-technologie. Hiermee is dit de meest complete gratis mobiele beveiligingsoplossing voor consumenten. De gratis McAfee Mobile Security biedt onder andere anti-virus, app-beveiliging, webbeveiliging en een gespreks/SMS-filter, plus antidiefstaltechnologie en de mogelijkheid een backup te maken van contactgegevens.
Om de ontwikkeling en beschikbaarheid van Android-toepassingen voor apparaten op basis Intel te stimuleren, kondigde Intel de beschikbaarheid aan van de nieuwe Intel Integrated Native Developer Experience (Intel INDE). Met deze bèta-suite van productiviteitstools kunnen apps voor zowel Android als Windows ontwikkeld worden. Ook Intel Systems Studio 2014 is nieuw, voor de ontwikkeling van embedded en mobiele apps, evenals de Intel XDK HTML5 ontwikkeltool, waarmee ontwikkelaars makkelijker en sneller innovatieve web- en hybride mobiele apps op basis van HTML5 kunnen ontwikkelen, die sneller en beter draaien.
Er komen steeds meer tablets en smartphones op de markt, gebaseerd op Intel Atom-processors en Intel-communicatietechnologie. James maakte tijdens MWC drie nieuwe meerjarige overeenkomsten bekend met vooraanstaande producenten van mobiele toestellen. Intel en Lenovo zullen dit jaar nieuwe mobiele toestellen op basis van Intel-technologie op de markt brengen. De beide bedrijven zullen samen werken aan de ontwikkeling van krachtige nieuwe smartphones en tablets. Lenovo maakt tevens bekend dat het van plan is om Intel LTE-communicatietechnologie toe te passen in een aantal Ultrabook- en multimode-producten.
Ook ASUS komt dit jaar met een compleet portfolio van smartphones en tablets op basis van Intel. Het bedrijf heeft onlangs al zijn ZenFone-reeks van smartphones geïntroduceerd, evenals de PadFone Mini. Beide toestellen maken gebruik van Intel-processors en -communicatietechnologie. Tijdens Mobile World Congress onthulde ASUS de Fonepad 7 LTE (ME3762CL), met een Intel Atom-processor en Intel LTE-connectiviteit.
Dell en Intel breiden hun bestaande samenwerking uit met een reeks innovatieve tablets, waarvan in het najaar van 2013 al de Dell Venue-lijn werd geïntroduceerd. Bij de op Intel gebaseerde producten van Dell gaat het om zowel Android- als Windows-oplossingen.
En tot slot gaan Foxconn en Intel samenwerken aan de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige en betaalbare Android-tablets op basis van Intel-technologie. Daartoe zal Intel dit jaar Intel Atom-processors en communicatietechnologie leveren voor een reeks Foxconn-producten, te beginnen met tablets.
Transformatie van draadloze netwerken zorgt voor snellere ontwikkeling van het Internet of Things
De explosie van mobiele toestellen en de snelle groei van het Internet of Things zorgt voor een transformatie van netwerkinfrastructuren, om te kunnen voorzien in de groeiende behoefte aan connectiviteit en real-time data. Intel helpt deze transformatie te realiseren door middel van gestandaardiseerde hardware en software die gebruikmaken van open standaarden en hoge productievolumes om de kosten omlaag te brengen. Zo wordt de ontwikkeling en beschikbaarheid van nieuwe diensten en mogelijkheden gestimuleerd, en ontstaan er nieuwe omzetmodellen voor serviceproviders.
Om de voordelen van een op standaarden gebaseerde benadering van communicatienetwerken te kunnen bieden in combinatie met Intels oplossingen voor datacenters en de cloud, kondigde James uitbreidingen aan van de partnerschappen met Alcatel-Lucent en Cisco. Het doel hiervan is om de adoptie van Netwerk Function Virtualization (NFV) en Software Defined Network (SDN) -technologieën te stimuleren. Door deze technologieën te optimaliseren op basis van Intel Architecture (IA), kunnen providers rekenen op snellere en flexibelere netwerken, zodat zij in staat zijn om sneller nieuwe diensten in gebruik te nemen en uit te breiden.
James noemde diverse testprojecten met providers uit de hele wereld, waaronder China Mobile, SK Telecom en Telefonica, die de voordelen van NFV en SDN demonstreren op het gebied van gepersonaliseerde en contextbewuste diensten, het optimaal gebruikmaken van de beschikbare middelen en eenvoudiger installatie en upgrades.
Kijk voor meer informatie over Intel op Mobile World Congress 2014 en een opname van de persbijeenkomst op www.intel.com/newsroom/mwc.
1. Based on WebXPRT* 2013 and MobileXPRT* 2013 overall score and SPECint*_ base2000 internal estimates comparing Qualcomm* Snapdragon* 800 vs. Intel Atom processor Z3480.
2.Based on BatteryXPRT* 2014 comparison of  Qualcomm* Snapdragon* 800 vs. Intel Atom processor Z3480

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in