We zijn minder ondeugend dan de gemiddelde wereldbewoner, vertrouwen onze partner voor de volle honderd procent en gebruiken té vaak dezelfde wachtwoorden. Zomaar een paar bevindingen die het onderzoek Love, Relationship & Technology 2014 van McAfee heeft opgeleverd. Voor het tweede jaar op rij onderzochten de beveiligingsexperts hoe een kleine negenduizend consumenten van over de hele wereld – waaronder ook Nederlanders – omgaan met intieme gegevens op hun mobiele apparaten. De studie laat zien hoe het delen van suggestieve tekstberichten, naaktfoto’s, pikante video’s en wachtwoorden kan leiden tot cyberstalking en publicatie op internet, als de liefdesrelatie over is.
Van alle Nederlandse respondenten is 85 procent actief op Facebook. 38 procent heeft Twitter, 20 procent Instagram. 10 procent is van plan zich op Valentijnsdag romantisch te uiten via sociale media, 8 procent zal een Valentijnsfoto plaatsen. 11 procent wil een romantisch of ondeugend bericht sturen via e-mail, sms, WhatsApp of sociale media.
For Your Eyes Only
Een op de vier Nederlandse bezitters van een mobiel apparaat heeft weleens uitgesproken seksuele tekstberichten, e-mails, foto’s of filmpjes ontvangen, een op de vijf mobiele gebruikers geeft aan ooit zoiets te hebben verstuurd. Maar terwijl wereldwijd bijna de helft van de respondenten dergelijke content heeft verstuurd of ontvangen, zijn we in Nederland met ruim een derde redelijk braaf. Van deze groep heeft 37 procent het materiaal nog altijd bewaard op het mobiele apparaat. 26 procent van de verzenders en 31 procent van de ontvangers laat het er een paar maanden op staan. Van de verzenders verwijdert bijna een derde het bericht direct na verzending.
Het overgrote deel van de ondeugende berichten gaat naar de vaste partner: 54 procent naar de verkering, 21 procent naar echtgenoot of echtgenote. In 13 procent van de gevallen is de ontvanger een ex.
Misplaatst vertrouwen
We hebben een oneindig vertrouwen in onze partner: alle ondervraagde Nederlanders weten zeker dat de partner nooit pikante berichtjes en dergelijke met anderen zal delen. Er worden massaal gegevens gedeeld met de levensgezel, zoals e-mails, video’s, foto’s en andere data die op de pc (57 procent) en de mobiele telefoon (50 procent) staan, bankgegevens (53 procent) en wachtwoorden (45 procent). Van de ondervraagden zegt 30 procent wachtwoorden te hebben gedeeld met een ex toen het nog geen ex was, maar van deze groep heeft maar liefst 40 procent die wachtwoorden niet gewijzigd na beëindiging van de relatie. Dat dit vertrouwen niet altijd op zijn plaats is, blijkt uit het feit dat 5 procent van deze respondenten te maken heeft gehad met een ex die dreigde intiem materiaal openbaar te maken. 2 procent heeft dit dreigement ook uitgevoerd.
Bijna een kwart van de respondenten heeft de telefoon van de partner weleens gepakt om te kijken wat er allemaal op staat. Van de sociale-mediagebruikers geeft 21 procent toe minimaal één keer per maand in te loggen op het Facebookaccount van hun lief. Van deze personen zegt 81 procent dat hun partner hiervan op de hoogte is.
Apps
Onze partner vertrouwen we blind, maar met de apps op onze smartphone moeten we ook oppassen. We geven die apps toegang tot foto’s (40 procent), we delen onze locatie als dit gevraagd wordt (64 procent), we stellen ons adresboek (31 procent) en de eigen contactgegevens (40 procent) ter beschikking en voor 26 procent van de ondervraagden is ook de microfoon van de telefoon publiek bezit. 11 procent geeft schoorvoetend toe wel eens een app te hebben gedownload die nep bleek te zijn.
Publieke liefdesbetuigingen
Kijk je op Valentijnsdag liever naar iemand anders, dan zijn er altijd nog de blote bekende Nederlanders. Toen de deelnemers gevraagd werd te kiezen uit de op internet circulerende naaktfoto’s van Manon Thomas, Britt Dekker, Robert Moszkowicz en Kimberly Klaver, kwam bij 40 procent Britt Dekker als winnares uit de bus, met Manon Thomas (38 procent) als goede tweede.
Sterke wachtwoorden
18 procent van alle volwassen Nederlanders heeft de smartphone niet beveiligd met een wachtwoord of toegangscode. Van de verstandigere 82 procent gebruikt iets meer dan een derde dezelfde wachtwoorden op meerdere apparaten, waardoor de kans op cyberstalking, identiteitsroof en het lekken van vertrouwelijke gegevens een stuk groter is. We doen het op dit punt beter dan de Britten (43 procent), de Fransen (43 procent) en de Spanjaarden (38 procent), maar de Duitsers en de Italianen blijven ons voor met respectievelijk 26 en 30 procent. Van de Nederlandse sociale-mediagebruikers heeft trouwens bijna een kwart hetzelfde wachtwoord op álle sociale media.