Poolavonturier Saunders schrijft geschiedenis met het volbrengen van de fameuze Zuidpoolreis van kapitein Scott

Op donderdag 6 februari hebben de Britse poolreizigers Ben Saunders en Tarka L’Herpiniere geschiedenis geschreven door als eersten de beruchte ‘Terra Nova’-poolexpeditie van kapitein Robert Falcon Scott – uit 1912 – met succes te volbrengen.

Na een trektocht van bijna 2.890 kilometer door het onherbergzame landschap van Antarctica naar de Zuidpool en weer terug, hebben Ben en Tarka het wereldrecord gebroken voor de langste poolexpeditie met slee in de geschiedenis.
Tijdens de reis, die 104 dagen– ruim drie maanden – duurde, bereikten de teamleden de grenzen van hun fysieke en mentale kunnen en werd de lat voor toekomstige poolexpedities hoger gelegd. Ben en Tarka trokken te voet sleden voort die bij de start van de expeditie ieder 200 kilo wogen. Iedere dag legden ze een afstand van ruim 27 kilometer af bij gevoelstemperaturen die – mede door de ‘wind-chill factor’ – soms daalden tot -50 graden Celsius.
“Ik kan het me nog nauwelijks voorstellen”, zegt Ben Saunders. “Mijn hele leven droomde ik ervan om de Terra Nova-expeditie van kapitein Scott te volbrengen en het feit dat ik dat nu heb bereikt, is echt overweldigend. Deze tocht was een gigantische onderneming waarbij we iedere dag weer onze fysieke en mentale grenzen moesten verleggen.”
“We bevonden ons soms echt in zeer moeilijke situaties, bij extreme koude, wind en hoogte, en verzwakt door halve rantsoenen. We kwam af en toe dichter bij de grens van het overleven dan ik ooit had verwacht voor deze reis. Met deze ervaring voelen Tarka en ik nog meer ontzag en diep respect voor het uithoudingsvermogen en de doorzettingskracht van kapitein Scott en zijn team, een eeuw geleden.”
Kapitein Scott en zijn mannen stierven in januari 1912 nadat ze bijna 2.600 kilometer hadden afgelegd. Meer dan 100 jaar lang heeft niemand deze tocht met succes kunnen voltooien – tot vandaag.
Land Rover en Intel traden gezamenlijk op als partners van de Scott Expedition en hebben een belangrijke rol gespeeld bij het mogelijk maken van deze expeditie. Land Rover heeft Ben ondersteund bij zijn training in afgelegen gebieden in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Groenland. Intel leverde Ultrabooks op basis van de nieuwste 4e generatie Intel Core processors, waarmee Ben en Tarka mensen over de hele wereld voortdurend op de hoogte hielden van hun reis en belevenissen, via hun dagelijkse blog opwww.scottexpedition.com/blog. Intel heeft de technologie voor aanvang van de expeditie een aantal weken onderworpen aan zware tests, waarbij de Ultrabooks onder andere werden bevroren tot een temperatuur van -40 graden Celsius.
Patrick Bliemer, Regional Manager Intel Northern Europe, zegt: “We zijn vereerd dat we een rol hebben mogen spelen in de Scott Expedition van Ben en Tarka. En we zijn natuurlijk zeer trots dat ze mede dankzij Intel-technologie hun ervaringen konden delen met mensen uit de hele wereld. Het is voor het eerst dat een dergelijke expeditie zo van dag tot dag wereldwijd gevolgd kon worden en dit zal ook zeker van invloed zijn op toekomstige expedities.”
“Het was een enorm voorrecht om een levenslange ambitie te mogen helpen vervullen en een rol te mogen spelen in deze expeditie”, zegt Mark Cameron, Director Brand Experience bij Jaguar Land Rover. “Ik heb de vorderingen van Ben en Tarka iedere dag gevolgd, om klein beetje te mogen ervaren wat Ben zo levendig beschreef in zijn blog. Het volbrengen van deze tocht heeft ongelooflijk veel fysieke en mentale doorzettingskracht gevergd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in