Samsung Galaxy S5, innovatie of niet?

Eerder deze week introduceerde Samsung zijn nieuwe vlaggenschip van de Galaxy-lijn, de Samsung Galaxy S5. Hier en daar bleken de meningen erg verdeeld. Die-hard Samsung-fans zullen het toestel zeker weten gaan kopen, maar er zijn er ook veel bij die vinden dat het bedrijf er niet in geslaagd is ditmaal een toestel uit te brengen dat ergens op vooruitloopt.

Tot nu toe had je altijd een soort vicieuze cirkel van ‘populariteit bij Apple en Samsung’: wanneer Apple een nieuwe iPhone introduceerde prees men het toestel vanwege de geweldige prestaties en het prachtige design. Later kwam dan Samsung met een nieuwe Galaxy S-smartphone en was deze weer beter dan de iPhone. Vooral qua prestaties, maar ook qua functionaliteit. En dan kwam Apple wederom met een nieuw toestel, welke dan voorliep op de laatste Galaxy-telefoon enz. enz. Dit blijkt deze keer toch anders.
Samsung kondigde flink wat nieuwigheden aan voor de S5: een groter scherm, een verbeterde processor en accu, een vingerafdrukscanner, een hartslagmeter en nog wat softwarematige functies. Natuurlijk geloven we graag dat de processor beter zal zijn dan die van de iPhone 5s, maar of het nieuwe toestel van Samsung de consument ook voldoende aanspreekt om hem te gaan kopen?
Verschillende techsites als NUTech, The Verge en PC-Advisor deden vanzelfsprekend een review. Tevreden waren ze wel, maar het kon zeker beter. Zoals redacteur Colin van Hoek liet weten: het is maar een kleine stap voorruit. Zijn conclusie luidde dan ook “Wellicht weet Samsung nog te verrassen met de prestaties, camera en accuduur.”. The Verge concludeerde daarnaast dat de vingerafdrukscanner simpelweg niet goed werkt. En PC-Advisor omschrijft de hartslagmeterfunctie als ‘vrijwel nutteloos’ voor de gemiddelde gebruiker. Nu moet hierbij wel gezegd worden dat men hetzelfde dacht over de vingerafdrukscanner van de iPhone 5s. Later bleek dat deze zo handig en accuraat werkt dat het niet zomaar een ‘gimmick’ is.
De camera zag wel een vrij grote verandering: van 13 naar 16 megapixels, van 1080p HD video-opnamen naar 4K video-opnamen. Ook is er ‘realtime HDR’ toegevoegd samen met nog wat andere dingen die voor een optimale beleving zorgen. Maar dat is dan ook het enige dat je echt verbetering mag noemen. Want de rest is slechts licht gewijzigd. Geen 64-bit processor zoals in de iPhone 5s, maar gewoon weer een quad-core. Wel weer met een opgevoerde kloksnelheid: van 1,9 GHz naar 2,5 GHz. Probleem is alleen dat Android, het besturingssysteem dat op dit apparaat draait, zo ingewikkeld in elkaar steekt dat zelfs zo’n goede processor niet voldoende is om de beste ervaring te krijgen. En Samsung blijft alsnog pronken met benchmarkresultaten die in feite helemaal niet kloppen. Althans, het is al meermaals bewezen dat het Koreaanse bedrijf sjoemelt met cijfers om beter te lijken dan Apple. Benchmarkresultaten van de Samsung Galaxy S5 moeten overigens nog verschijnen.

Ik ben dan wel een Apple-addict en heb het absoluut niet op Samsung, maar eerlijk is eerlijk: beide bedrijven beginnen achter te lopen op innovatie. Maar vooral Samsung, aangezien zij hebben geprobeerd kenmerken van de iPhone 5s over te nemen. En dat is zeker niet de eerste keer, hoor (voorbeeld 1, voorbeeld 2voorbeeld 3). Natuurlijk is iedereen vrij om bestaande technologie ook te gebruiken, mits het geen letterlijke kopie is, en dat is bij de vingerafdrukscanner van de Galaxy S5 gelukkig ook het geval. Maar als Samsung niet oppast, krijgen ze opnieuw een rechtszaak aan hun broek.

We zullen vanzelf zien hoe het gaat lopen. Zelfs ik hoop dat het niet zo erg zal worden dan ik hierboven beweerd heb, maar Apple kennende is er zeker wel een kans. Wat denk jij? Is Samsung correct bezig? Innoveren ze nog überhaupt? Laat je mening horen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in