iPhone 4S met iOS 7.1

Eerder vandaag schreef ik al over de performance van het gisteren uitgebrachte iOS 7.1 op de iPhone 4 en beloofde hetzelfde te doen voor de iPhone 4S. En wat ik beloof gebeurt ook natuurlijk. Hierbij dus mijn eerste ervaringen met iOS 7.1 op de iPhone 4S. Echter dit keer geen vergelijking met iOS 6.1.3 en iOS 7.0, maar een vergelijking met iOS 7.1 op de iPhone 4 en 4S.

Allereerst de praktijk. Want cijfertjes zeggen niet altijd iets. Die kunnen wel een uitspraak bevestigen, maar daar blijft het dan ook bij. Immers, de algehele ervaring, dat is waar het om gaat. Hapert de iPhone wel of niet bij bepaalde animaties, hoe snel starten applicaties op, hoe snel gaat de batterij leeg enzovoort.
Zelf draaide ik al met iOS 7.1 mee vanaf de allereerste beta. Daardoor zou je al kunnen zeggen dat het verschil met de publieke versie, ook wel de ‘Final’ genoemd, niet sneller zal zijn dan bij de vijfde beta. Niets is echter minder waar. Want toen ik mijn iPhone 4S herstelde van iOS 7.1 beta 5 naar iOS 7.1 Final was het eerste dat mij opviel dat animaties zelfs nóg vloeiender zijn en apps een beetje sneller opstarten. Verder is er niet veel verschil, behalve dat in de publieke versie ook nog CarPlay toegevoegd is én de mogelijkheid om Siri te laten blijven luisteren wanneer je tegen haar/hem praat. Voorheen wist de spraakassistent niet altijd wanneer ze mocht antwoorden, nu kun je dit helemaal zelf bepalen door simpelweg de thuisknop ingedrukt te houden tot je klaar bent met spreken. Een kleine, maar wel zeer handige vernieuwing. En CarPlay zorgt ervoor dat je je iPhone 5, 5c of 5s kunt koppelen aan de radio van verschillende auto’s (o.a. van Mercedes Benz, BMW, Subaru, Ferrari enzovoort) waardoor er een speciaal voor de auto ontworpen interface tevoorschijn komt. Je kunt dan de Muziek-app gebruiken, de Telefoon-app, de Maps-app en meer. Ook een leuke toevoeging voor zij die van hun auto graag een ware ‘Apple Car’ willen maken.
Terug naar waar het om ging: de prestaties van iOS 7.1 op de iPhone 4S. We hadden het dus over mijn ervaringen, maar laten we het eens over de feiten gaan hebben. Bij mijn iPhone 4S-review van afgelopen Kerst deelde ik al een screenshot van een benchmarkscore onder iOS 7.0.4. Deze kun je hieronder weer terugvinden samen met eentje van onder iOS 7.1:
Links: iOS 7.1, rechts: iOS 7.0.4
Spijtig genoeg lijkt onder iOS 7.1 de score iets lager te zijn. Betekent dat dan niet dat de iPhone 4S met de nieuwe versie minder snel is? Nope, want zelfs een benchmark-score zegt niets over de werkelijke performance. En als we eens gaan kijken naar de laadtijden van enkele standaardapplicaties ten opzichte van de iPhone 4? Hieronder zie je daarvan een tabel:
Applicatie
iPhone 4 (ArsTechnica)
iPhone 4S
Safari
1,8 seconden
1,56 seconden
Camera
2,2 seconden
1,75 seconden
Instellingen
1,37 seconden
0,96 seconden
Mail
1,35 seconden
0,93 seconden
Berichten
1,5 seconden
0,82 seconden
Agenda
1,37 seconden
1,16 seconden
Telefoon
1,83 seconden
1,18 seconden
Koude herstart
43,1 seconden
34,95 seconden
Zoals je ziet, starten apps op de iPhone 4S merkbaar sneller op dan op de iPhone 4. Natuurlijk ga je niet dood van een halve tot één seconde langer wachten, maar het zegt wel iets over de performance. Het verschil is te danken aan de dual-core processor. De iPhone 4 heeft maar een single-core processor namelijk. En in iOS 7.1 zijn de animaties op alle toestel verkort, dus de laadtijden zijn dan sowieso beter.
Hier en daar zal er nog flink moeten worden bijgeschroefd aan iOS 7, maar dat gaat Apple zeker wel lukken. Aangezien het al vrij zeker is dat de iPhone 4S iOS 8 nog zal krijgen kunnen we komende zomer weer van dit soort artikelen regelen. Wie weet is hij dan zelfs nog sneller en stabieler.
Heb jij iOS 7.1 nog niet binnengehaald? Doe dat dan zo snel mogelijk! Lees hier meer over de nieuwe versie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in